Nyheter

Norge dømt i ni nye barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen

BARNEVERN: Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har dømt Norge i ni nye barnevernssaker, skriver Dagbladet og Rett24.

I alle ni sakene konkluderer domstolen med at Menneskerettserklæringen artikkel 8 om retten til familieliv er blitt krenket.

Den mest omfattende av dommene omfatter hele seks saker om tvangsadopsjon. Alle disse skjedde i strid med artikkel 8, slår domstolen fast i dommen.

Det var Dagbladet og Rett 24 som omtalte saken først.

Også den andre dommen dreier seg om tvangsadopsjon, mens den tredje dreier seg om to ulike saker om omsorgsovertakelse.

Avskåret fra kontakt

I den ene saken ble barnemoren fratatt omsorgen for tre barn på grunn av frykt for en voldelig far. Deretter ble hun ble avskåret fra all kontakt med to av barna, mens hun fikk se det tredje barnet kun tre timer to ganger i året.

I den andre saken gikk barnevernet inn etter en rekke bekymringsmeldinger. Foreldrene fikk samvær to timer i uka, men i 2013 bortførte de barnet og holdt det skjult i ti dager, noe de senere ble dømt for. Senere mistet de samværsretten med barnet i tingretten, en kjennelse som senere ble stadfestet i lagmannsretten.

Domstolen i Strasbourg er altså av en annen mening og gir saksøkerne medhold.

I sju av sakene er klagerne tilkjent 25.000 euro, nesten 290.000 kroner, i oppreisning.

Nye dommer torsdag

Norge er dermed dømt i hele ni barnevernssaker i Strasbourg tirsdag. Det betyr at Norge til nå er dømt i 23 barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen i nyere tid.

Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i domstolen i Strasbourg.

Domstolen har i flere dommer slått fast at den norske samværspraksisen etter omsorgsovertakelse, der foreldre og barn får se hverandre to til seks ganger i løpet av ett år, bryter med menneskerettighetene


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter