Nyheter

Stigende dødstall etter jordskjelvet i Marokko

ATLASFJELLENE: Minst 820 mennesker er døde etter jordskjelvet i Marokko, ifølge landets innenriksdepartement.

Skjelvet ble utløst sent fredag kveld. Antall bekreftede omkomne mer enn doblet seg da innenriksdepartementet kom med nye tall lørdag morgen.

Minst 820 mennesker er døde etter jordskjelvet i Marokko, ifølge landets innenriksdepartement.

Lørdag formiddag kom innenriksdepartementet med oppdaterte tall, og i tillegg til de døde er minst 672 mennesker skadd.

Skjelvet ble registrert klokken 23.11 lokal tid fredag, med episenter i Atlasfjellene, i underkant av 80 kilometer sør-sørvest for Marrakech og om lag 100 kilometer nordøst for kystbyen Agadir.

Løp ut i gatene

En lokal tjenestemann sier at flesteparten av de døde er funnet i fjellområder som det er vanskelige å nå fram til.

I sosiale medier meldte folk gjennom natten om skader på bygninger. Folk la ut videoer som viser redde innbyggere løpe ut i gatene og bygninger som rister.

Flere personer meldte fra til det europeiske jordskjelvsenteret EMSC om hvordan skjelvet føltes. Skjelvet skal ha vært merkbart helt til det sørlige Spania og Portugal, og Algerie.

Dette bekreftes av sivilforsvaret i Algerie og av portugisiske seismologer.

Sammenraste bygninger

Innbyggere i Marrakech, den nærmeste storbyen til episenteret, forteller at bygninger har rast sammen i gamlebyen, som står på Unescos verdensarvliste. Lokalt fjernsyn der viste natt til lørdag bilder av en minaret som hadde falt ned fra en moské, og bygningsrester som lå på knuste biler.

En av innbyggerne i Marrakech, Id Waaziz Hassan, sier at folk gjennom natten måtte bruke hendene til å fjerne bygningsbiter som hadde rast ned, mens de ventet på at anleggsmaskiner skulle ankomme stedet.

En del av den gamle bymuren har fått sprekker, og deler har også rast ut fra muren, viser fjernsynsbilder.

Sykebiler

En annen innbygger i Marrakech, Brahim Himmi, sier at han så sykebiler komme kjørende ut av gamlebyen og at det var skader på mange fasader på bygningene. Folk var redde og holdt seg utendørs i tilfelle det skulle komme flere skjelv, sier han.

– Lysekronen falt ned fra taket, og jeg løp ut. Jeg står fortsatt på veien utenfor med barna mine og vi er redde, sier 43 år gamle Houda Hafsi i Marrakech.

En annen kvinne i byen, Dalila Fahem, sier at det oppsto sprekker i vegger på huset hennes og at møbler ble ødelagt.

– Heldigvis hadde jeg ikke gått og lagt meg ennå, sier hun.

– Ligger under ruinene

Folk som bor i hovedstaden Rabat lenger nord i landet, og i kystbyen Imsouane, merket også skjelvet godt. Også der løp folk ut i gatene, av frykt for at det kunne komme flere skjelv, ifølge øyenvitner Reuters har snakket med.

Montasir Itri, som bor i fjellandsbyen Asni nær episenteret, sier at flesteparten av husene der er ødelagt.

– Naboene våre ligger under ruinene, og folk jobber for fullt med å redde dem ved å ta i bruk alle mulige midler som vi har i landsbyen, sier han.

Lenger vest, nær Taroudant, sier læreren Hamid Afkar at han løp ut av boligen sin, og at det kom mange etterskjelv etter det første jordskjelvet.

– Jorden ristet i rundt 20 sekunder. Dører åpnet og lukket seg av seg selv idet jeg løp ned fra andre etasje, sier Afkar.

Kraftige rystelser

Det europeiske jordskjelvsenteret EMSC har beregnet at skjelvet hadde en styrke på 6,9 og en dybde på 10 kilometer, mens det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt styrken til 6,8. Ifølge USGS var skjelvets dybde på 18,5 kilometer.

Ifølge Marokkos geofysiske institutt var skjelvets styrke på 7,2. Dette instituttet anslo at skjelvet fant sted bare 8 kilometer under bakken.

Det er vanlig at målinger av jordskjelv varierer i starten. Ifølge nyhetsbyrået AP kan skjelvet ha vært det kraftigste i Marokko siden 1960, da et skjelv med styrke 5,8 rammet nær Agadir og tok livet av flere tusener mennesker.

Marokko opplever jevnlig jordskjelv i landets nordlige områder, ettersom landet ligger mellom de afrikanske og eurasiske kontinentalplatene.

I 2004 døde minst 628 personer, og 926 ble skadd, da et skjelv rammet Al Hoceima nordøst i Marokko.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter