Nyheter

Flere omkomne i nytt jordskjelv i Tyrkia og Syria

Tyrkia og Syria ble mandag rammet av et nytt kraftig jordskjelv, og det meldes om omkomne og flere hundre skadde.

Jordskjelvet hadde en styrke på 6,4, var om lag 2 kilometer dypt og hadde sitt episenter i byen Defne i den tyrkiske Hatay-provinsen, som grenser til Syria.

Skjelvet inntraff ved 20-tiden lokal tid, og i timene etterpå ble det registrert nærmere 30 etterskjelv.

I Hatay-provinsens hovedstad Antakya og flere andre byer har mange bygninger som hadde fått skader i skjelvene for to uker siden, rast sammen.

Øyenvitner forteller om tilløp til panikk i byen, og redningsmannskaper lette mandag kveld på nytt i ruinene av sammenraste hus.

Ifølge Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu er det hittil funnet tre omkomne og registrert over 200 skadde etter mandagens etterskjelv.

Dette bildet fra 10. februar viser noen av ødeleggelsene i den tyrkiske byen Antakya etter jordskjelvet for to uker siden. Mandag ble grenseområdene i Tyrkia og Syria rystet av et nytt kraftig jordskjelv. Foto: AP / NTB

Begrenset skade i Syria

Bygg raser og folk var ute i gatene i frykt for flere skjelv, meldte Kirkens Nødhjelp fra Aleppo mandag kveld.

– Den største påkjenningen virker å ha vært mental, vi får beskjed om at ikke en eneste person i Aleppo var innendørs i går, forteller Margrethe Volden, leder Midtøsten i Kirkens Nødhjelp til Vårt Land tirsdag morgen.

Hun har vært i kontakt med Kirkens Nødhjelps landsjef for Syria, Benedicte Næss Hafskjold, som forteller at det har vært begrensende konsekvenser av det nye skjelvet.

– Skadeomfanget virker å være null i Latakia og begrenset i Aleppo, sier Volden til Vårt Land.

Hun forteller at de så langt ikke har fått melding om tap av liv som følge av jordskjelvet. Noen bygninger som allerede var redusert av det forrige skjelvet, har kollapset.

Hjerteskjærende

– Det er hjerteskjærende rapporter om enda flere kollapsede bygninger og strømbrudd i en region der over 46.000 liv allerede har gått tapt og bygninger er ødelagt, forteller Dan Stewart i Redd Barna, som befinner seg i Gaziantep i Tyrkia.

– Hundretusener av mennesker har nok en gang flyktet ut på gatene i bitende kulde. Familier som allerede har mistet alt, har nettopp opplevd nok et ødeleggende slag, sier han.

Folk er redde

Også i de syriske provinsene Idlib og Aleppo raste bygninger sammen og mange mennesker skal være skadd.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights er minst 150 skadd i de opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria, mens rundt 320 er skadd i de regjeringskontrollerte områdene, de fleste av dem i Aleppo.

Seniorrådgiver Olav Andreas Saltbones Røde Kors forlot Aleppo tidligere mandag, men har vært i kontakt med hjelpeorganisasjonens samarbeidspartnere i byen der det bor rundt 5 millioner mennesker.

– Folk er redde og oppholder seg ute i gatene av frykt for nye skjelv, forteller han til NTB på telefon fra Damaskus.

Lever på gata

– Ambulanser kjører rundt og leter etter skadde, og bybildet er preget av lyden av sirener, forteller han.

Mottakssentrene er fulle av hjemløse, og fortsatt kommer det folk til sykehusene i Aleppo med skader de fikk 6. februar.

– På et av sykehusene som vi støtter, møtte jeg en bestemor som etter 13 dager kom for å få behandling for en brukket skulder. Hun fortalte at hun passet på sju foreldreløse barn, men at alle omkom i skjelvet. Nå lever hun på gata, forteller Saltbones.

Mange etterskjelv

Tyrkiske myndigheter har registrert over 6.000 etterskjelv siden det første kraftige jordskjelvet rammet grenseområdet mellom Tyrkia og Syria 6. februar.

Det offisielle dødstallet fra jordskjelvkatastrofen har passert 46.000. Av dem er over 41.000 mennesker funnet omkommet i Tyrkia, ifølge tyrkiske myndigheter.

Det fryktes at tallet på omkomne i Syria er langt høyere enn hittil kjent, men dette ønsker Saltbones ikke å spekulere i.

– Fokuset vårt er å hjelpe de overlevende, sier han.

Endret tirsdag 21. februar kl. 06:47: Rettet en feil i en mellomtittel. I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Kirkens Nødhjelp var til stede i Tyrkia og Syria. Dette stemmer ikke. Det riktige er at de er til stede i Syria.

Oppdatert tirsdag 21. februar, kl. 08:41: Saken er oppdatert med ny informasjon fra Kirkens Nødhjelp i Syria.


Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter