Nyheter

Hjelpeorganisasjoner: – Nå gjelder det å redde liv

TYRKIA/SYRIA: Jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag er et av dem som har krevd mest menneskeliv. Det er de fattigste menneskene som bor i området som ble rammet.

Tallet på døde etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria har passert 4.800, opplyser myndighetene i begge land tirsdag morgen. Tallet ventes å stige ytterligere etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene. Et ukjent antall mennesker fryktes å være fanget i ruinene av sammenraste bygninger.

Over 5.000 er skadd, bare i Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan kaller jordskjelvet den verste katastrofen i Tyrkia siden 1939.

I Syria er både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder rammet.

Røde Kors: Nå gjelder det

– 95 prosent av de som blir reddet ut av bygningene i live, blir hentet ut dag og i morgen. Nå gjelder det bare å redde liv, sier Håkon Jakob Røthing, programsjef i Norges Røde Kors til Vårt Land.

AA

Tyrkias myndigheter opererer med 1.700 bygninger som er totalt ødelagt. Dette er som regel dårlig og gammel infrastruktur. Det er de fattigste som bor i disse områdene. Røde Halvmåne har folk bakken både i Syria og Tyrkia og er godt forberedt på katastrofesituasjoner.

(Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)

– Vi har 300 på bakken i Tyrkia. Halvparten er spesialisert i søk og redning. Den andre halvparten gir nødhjelp, mat, nødly og helsehjelp. Tilsvarende gjelder på syrisk side. Der har vi 500 på jobb, sier Røthing.

Han peker på at bygningsmassen på syrisk side er i dårligere stand. Selv om de jordskjelvrammede områdene er lenger unna episenteret, er det mange flere bygninger som har rast sammen. Det er også dårligere beredskap på syrisk side og mangel på riktig type maskineri for å lete i bygningsmassen, ifølge Røthing.

AA

Store utfordringer på syrisk side

– Væpnede grupper er ikke opptatt av naturkatastrofer, slik som dette jordskjelvet. Større væpnede grupper på syrisk side har ikke noe ambisjon om å ta på seg grunnleggende funksjoner i samfunnet, sier Røthing.

Flyktninger er alltid mer utsatt i naturkatastrofer:

– Flyktninger på tyrkisk siden bor ofte i gamle lagerbygninger, fabrikkbygninger som er forlatt, der det er aller billigste å bo. En hel del flyktninger bor også i leiligheter, men dette er ofte små og trange leiligheter med store familier. Hvis ett stort boligkompleks ramler sammen, så kan det være snakk om veldig, veldig mange mennesker, sier Røthing.

Hvis ett stort boligkompleks ramler sammen, så kan det være snakk om veldig, veldig mange mennesker

—  Håkon Jakob Røthing, programsjef Norges Røde Kors

Kirkens Nødhjelp er i Syria og Tyrkia

– Fattige og sårbare er de som alltid blir rammet i slike situasjoner, og dem er det mange av i denne regionen, sier Dagfinn Høybråten, leder i Kirkens Nødhjelp, til Vårt Land.

Han forteller om voldsomme ødeleggelser.

Mellomkirkelig møte på Kirkens hus.

Kirkens Nødhjelp vurderer nå hvordan de kan bidra sammen med sine partnere i området.

– Det vi kan si nå er at dette er en stor naturkatastrofe. Den har rammet svært befolkningstette områder, sier Høybråten.

I løpet av få timer har Kirkens Nødhjelp bevilget én million kroner til hjelpearbeidet og mobiliserer nå alt de kan for å bidra i området.

---

JORDSKJELVET

  • Jordskjelvet som natt til mandag rammet Tyrkia og Syria hadde ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS en styrke på 7,8.
  • Episenteret var ved den lille byen Pazarcik, nord for den større byen Gaziantep.
  • Skjelvet inntraff litt over klokka 02 natt til mandag lokal tid.
  • Det er meldt om over 40 etterskjelv, hvorav det sterkeste hadde en styrke på 6,6.
  • Få land er like utsatt for jordskjelv som Tyrkia.

---

Jordskjelv Tyrkia

Flyktninghjelpen i krevende forhold i væpnede områder

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sier det vil bli vanskelig å bringe inn nødhjelp til Syria etter skjelvet ettersom det stadig er kamphandlinger nord i Syria.

– Dette jordskjelvet kom på den verst tenkelige tiden på døgnet og året, og det rammet millioner av krigsflyktninger og internt fordrevne, sier Egeland til NTB.

Kirke kollapset i Antakia

Stefanusalliansen har samarbeidspartnere Tyrkia, som har forsøkt å finne ut mer om hva jordskjelvet har ført til.

– En av byene som er rammet, er Antakia i Tyrkia. Det er den bibelske byen Antiokia, der de kristne først begynte å kalle seg kristne. Der har kirken til en protestantisk menighet kollapset. To medlemmer er bekreftet døde foreløpig. Lederne for kirken er i live, sier Johannes Morken, medierådgiver i Stefanusalliansen.

Regjeringen følger situasjonen tett

Norge står klare til å bidra i hjelpearbeidet etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria.

– Vi er i kontakt med myndighetene for å undersøke hvordan vi best kan bistå på bakken. Min dypeste medfølelse går til de pårørende og alle andre som er berørt, skriver Jonas Gahr Støre på Twitter.

Utenriksdepartementet har så langt ikke informasjon om at norske borgere er rammet, men situasjon er uoversiktlig, melder UD.

Kjentes over 1.000 kilometer unna

Flere etterskjelv, det sterkeste med styrke på hele 6,6, har kommet i etterkant. Skjelvet rammet hardest sørøst i Tyrkia og nordvest i Syria, men det kunne kjennes så langt unna som i Kairo, over 1.000 kilometer unna. Ritzau skriver at skjelvet ble målt på seismografer så langt unna som Grønland.

Mennesker strømmet ut i gatene i Damaskus og Beirut da skjelvet inntraff. Italia utstedte tsunamivarsel for landets sørkyst etter jordskjelvet, men dette ble raskt trukket tilbake.

I byen Diyarbakir, drøyt 250 kilometer øst for episenteret, lette redningsmannskapene etter overlevende i ruinene av en elleve etasjer høy bygning. Til slutt ba de om stillhet for å få med seg lydene fra de begravde. De klarte å dra en mann ut, og bar ham på båre forbi hundrevis som fulgte med på redningsarbeidet.


Les mer om mer disse temaene:

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter