Nyheter

Protester i flere land mot koranbrenning i Sverige

KORANBRENNING: I Pakistan, Afghanistan, Irak, Jordan, Jemen og Tyrkia har det vært protester mot koranbrenningen i Sverige i helgen.

– Død over den svenske regjeringen, ropte demonstranter i den afghanske byen Khost tirsdag. Flere hundre menn var til stede.

Også i storbyen Lahore i Pakistan demonstrerte flere hundre mennesker mot koranbrenningen. I den irakiske hovedstaden Bagdad ble flere mennesker skadd i en lignende protest dagen før.

I tillegg har det vært demonstrasjoner mot koranbrenningen i Tyrkia, Jordan og Jemen.

I Tyrkias hovedstad Ankara har den svenske ambassaden vært stengt mandag og tirsdag som følge av protestene, ifølge nyhetsbyrået TT.

– Ikke lenger Nato-støtte

Det var den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan som brente en koran i Stockholm lørdag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reagerte svært sterkt på hendelsen. Han sa at Sverige ikke lenger kan forvente tyrkisk støtte til søknaden om Nato-medlemskap.

Også i Indonesia – verdens mest folkerike muslimske land med 275 millioner innbyggere – har myndighetene reagert. Her ble den svenske ambassadøren tirsdag kalt inn på teppet.

Ytringsfrihet

Myndighetene i Tyrkia mener det ikke er akseptabelt at Paludan fikk lov til å gjennomføre sin markering i Stockholm.

I Pakistan har statsminister Shehbaz Sharif hevdet at «et dekke av ytringsfrihet ikke kan brukes til å såre de religiøse følelsene til 1,5 milliarder muslimer over hele verden».

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har skrevet på Twitter at ytringsfriheten er en grunnleggende del av demokratiet. Men han la til at handlinger som er lovlige, ikke nødvendigvis er riktige.

– Jeg vil uttrykke sympati med alle muslimer som ble krenket av det som skjedde i Stockholm, skrev Kristersson i helgen.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter