Nyheter

Ukrainere feiret jul i gjenvunnet kirke i Kyiv

Den tusen år gamle Lavra-katedralen var full da det ble holdt ortodoks julegudstjeneste på ukrainsk her for første gang på mange år.

Den ortodokse julegudstjenesten ble i år en demonstrasjon på uavhengighet fra den russisk-ortodokse kirken. Regjeringen i Ukraina tok torsdag over administrasjonen av Lavra-katedralen og det tilhørende komplekset kjent som Grotteklosteret.

Lørdag deltok flere hundre mennesker i julegudstjeneste i regi av den ukrainske kirken. Utenfor var det satt opp en videoskjerm for dem som ikke fikk plass i varmen.

Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkatsjenko var blant dem som var til stede i Lavra-katedralen. Grotteklosteret, som står på Unescos verdensarvliste, ble ifølge ham overtatt av staten da den russisk-ortodokse kirkens leieperiode utløp 31. desember.

– Det er et utrolig øyeblikk. Før var dette stedet, på ukrainsk territorium – i Kyiv – knyttet til Moskva. Nå føler vi at det er vårt, dette er ukrainsk, sier Aleks Fesiak, som også var til stede på julegudstjenesten.

Ukraina har vært under den russisk-ortodokse kirken siden det 17. århundre, men i 2019 brøt deler av kirken med Moskva på grunn av den russiske annekteringen av Krim og støtten til separatistene i Donbas.

Og i mai i år brøt den Moskva-støttede fløyen av Ukrainas ortodokse kirke med Russland. Det var et historisk slag mot russisk åndelig ledelse etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022.

Patriark Kirill, som er leder for den russisk-ortodokse kirken, skapte overskrifter da han i oktober sa at president Vladimir Putin var utpekt av Gud til å styre Russland.Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter