Religion

Se opptak av begravelsen til tidligere pave Benedikt

SERMONI: Torsdag klokka 09.30 startet begravelsesseremonien for pave emeritus Benedikt XVI. Du kan se opptak av rekviemmessen på vl.no.

Torsdag formiddag ringte kirkeklokkene ut over Petersplassen, da pave emeritus Benedikt XVI ble gravlagt fra Vatikanet. Omtrent 100.000 mennesker samlet seg til rekviemmessen.

Den tidligere paven, som ble døpt Joseph Ratzinger, døde 31. januar. De siste to dagene har han ligget på paradeseng inne i Peterskirken, hvor rundt 200.000 mennesker har tatt et siste farvel med det tidligere overhodet til verdens største trossamfunn.

Ankom i rullestol

Pave Frans ankom Peterskirken i rullestol og forrettet begravelsen. Foran et velde av embetsfolk i Den katolske kirke, kledd i rødt og hvitt, og de mange sørgende, holdt pave Frans preken under rekviemmessen.

– Benedikt, trofast venn av Brudgommen, må din glede være fullkommen når du hører hans stemme, nå og for alltid, sa pave Frans da han avsluttet prekenen.

Prekenen ble etterfulgt av flere minutter med stillhet, hvor de tusenvis av fremmøtte reflekterte over pavens ord til sin forgjenger.

Under messen inntok dusinvis av prester også Petersplassen for å dele ut nattverden til de sørgende. Pave Frans avsluttet selv messen ved å be en bønn for sin forgjenger.

Etter seremonien på Petersplassen ble Benedikts kiste båret tilbake inn i Peterskirken, for en privat markering. Deretter vil Benedikt bli stedet til hvile i krypten under kirken.

Norge til stede med ambassadør

Da han ble valgt som pave i 2005 ble han den første tyske paven på 948 år. Da han åtte år seinere overlot pavestolen til pave Frans ble han den første til å abdisere siden 1415.

Kun to land har blitt offisielt invitert til å sende representanter til begravelsen – Italia og Tyskland. Like fullt er det venta at flere land vil delta med uoffisielle delegasjoner. Blant annet har Ungarns president Katalin Novak, Polens president Andrzej Duda, kong Philip av Belgia og dronning Sofia av Spania varsla at de vil delta. Kjersti Rødsmoen, Norges ambassadør til Sveits, deltar på vegne av Norge.

Portugal har erklært nasjonal sørgedag torsdag, mens Italia flagger på halv stang. I Benedikts hjemland Tyskland ringer kirkeklokkene på slaget 11 til ære for den tidligere paven. I Norge har Kong Harald kondolert gjennom kongehusets hjemmesider. Der skriver kongen at han synes det var svært trist å høre om den forrige pavens bortgang.

– På vegne av meg selv og det norske folk sender jeg deg mine dypeste kondolanser, skriver kong Harald, som legger til at han føler med alle katolikker i sorgen.

Det er ikke vanlig at en sittende pave presiderer over begravelsen til en av sine forgjengere. Sist gang dette skjedde var i 1802, da pave Pius VII forrettet begravelsen til Pius VI. Pius VI døde i eksil i Frankrike 1799, etter å ha blitt landsforvist av Napoléon Bonaparte.


Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion