Nyheter

Ble kastet ut: UDI vil se på saken på nytt

FRELSESARMEEN: De amerikanske offiserene som ledet Frelsesarmeen i Levanger måtte forlate landet. Nå sier Utlendingsdirektoratet at det skal være rom for skjønn.

Vårt Land har tidligere skrevet om ekteparet Joel og Rhonda Harmon som fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse i Norge fordi de manglet mastergrad og tilstrekkelig inntekt.

Det amerikanske ekteparet har det siste året jobbet som offiserer i Frelsesarmeen i Levanger i Trøndelag. Familien på fire har allerede forlatt landet.

Tar saken opp igjen

Nå vil derimot Utlendingsdirektoratet (UDI) se på saken på nytt, skriver Dagen.

– Etter at vi fattet vedtaket i denne saken, er vi blitt oppmerksom på andre tidligere lignende saker, og vi vil se på Joels sak på nytt i lys av disse, sier Paul Skoglund, leder i UDI Opphold til Dagen.

Han forklarer at det er et generelt krav om at religiøse ledere må ha utdannelse på masternivå for å få opphold, men påpeker at det skal være rom for skjønn.

– Når utdannelsen avviker fra dette, slik som i Joels sak, vil det være en vurderingssak om utdannelsen er tilstrekkelig for en oppholdstillatelse som religiøs leder, sier han.

Har vært i Norge før

Ekteparet Harmon har jobbet i Norge tidligere. Da fikk paret innvilget oppholdstillatelse. UDI begrunnet avslaget denne gang med to forhold: Ekteparet har ikke mastergrad eller tilsvarende i religion. Og inntekten hos Frelsesarmeen er for lav.

Nestleder i Frelsesarmeen i Norge, oberst Bente S. Gundersen, sier til Dagen at de ønsker en gjennomgang av UDIs praksis velkommen.

Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd reagerte kraftig da avslaget først kom.

– Det er komplett uforståelig at UDI oppgir kompetansekravet som direkte årsak, sa han til Vårt Land.

For ordens skyld: Vaktsjef Ole Kåre Eide er medlem av en annen menighet i Frelsesarmeen enn den ekteparet Joel og Rhonda Harmon tilhører.

Les mer om mer disse temaene:

Ole Eide

Ole Kåre Eide

Ole Kåre Eide er vaktsjef i Vårt Land. Han har i en årrekke vært redaksjonell leder i Forsvarets Forum, der han har jobbet med undersøkende journalistikk og digital utvikling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter