Nyheter

Mener tidligere Ap-byråd klistrer Frelsesarmeen til 25. juni-terror

REAGERER: KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland anklager tidligere Ap-byråd for å koble Frelsesarmeen og terrorangrep mot skeive. Han møter motstand fra Høyres Heidi Nordby Lunde, som tar Ap-profilen i forsvar.

– Ragni Ramberg trekker paralleller mellom Frelsesarmeen og det forferdelige terrorangrepet som berørte skeive i Oslo 25. juni. Hun gir nærmest skyld for angrepet til konservative kristne, ideelle organisasjoner. Det er drøyt og absurd, sier Hadle Rasmus Bjuland.

KrFU-lederen går hardt ut mot Arbeiderpartiets tidligere byråd i Tromsø, Ragni Ramberg.

Han reagerer på et Facebook-innlegg Ramberg skrev i forbindelse med debatten om hvorvidt Frelsesarmeen var blitt nektet holde appell på årets julegrantenning i Tromsø.

«Hatet begynner i det små»

Innlegget ble postet mens arktisk Pride fant sted i Tromsø og åpner med å vise til at Oslo Pride ble utsatt for terror 25. juni i år.

«Men hatet begynner ikke med de som går ut og dreper skeive. Hatet begynner i det små – og med å skille på vår kjærlighet og andres. Akseptabel kjærlighet og uakseptabel kjærlighet», skriver Ramberg i innlegget.

Deretter retter hun blikket mot bråket rundt Frelsesarmeens mulighet til å holde appell på julegrantenningen.

«Frelsesarmeen lar ikke sine ansatte bære uniform dersom de er homofile. Det er utallige eksempler på at homofile er presset ut av organisasjonen. Frelsesarmeen mener at deres gud [ …] ikke aksepterer annen kjærlighet enn mellom menn og kvinner».

Ap-profilen mener Frelsesarmeen slipper kritisk debatt om dette, fordi de også gjør mye godt.

«For meg holder det ikke. Og det er akkurat nå det bør diskuteres. Det er akkurat derfor scenen hvor de får sole seg i glansen av sin godhet bør fratas dem», fortsetter Ramberg i innlegget.

– Vitner om fordommer mot kristent arbeid

KrFU-leder Bjuland reagerer på innlegget og mener det er «sprøtt å klistre Frelsesarmeen til en gal manns angrep på skeive».

– Det viser bare fordommene mot kristent arbeid og hvordan kristne organisasjoner blir tillagt meninger, sier han.

Bjuland mener Rambergs ønske om å nekte Frelsesarmeen talerstol fremmer «intoleranse og kanselingskultur».

– Det er farlig og skaper bare mer fordommer. Hun synes ikke å ha peiling på hva slags arbeid de gjør.

– Hun skriver at de «gjør mye godt»?

– Da er det et paradoks at hun nærmest gir slike organisasjoner skylden for angrepet 25. juni. Vi politikere må kunne støtte arbeidet deres, så må de få ha meningene de selv mener er rett. Endringer må komme innenfra om vi er aldri så uenige.

– Hat mot homofile oppstår ikke i et vakuum

Slik svarer Ragni Ramberg på kritikken fra KrFU-lederen når Vårt Land slår på tråden:

– Ingen andre enn gjerningsmannen er ansvarlig for terroren 25. juni, men hat mot homofile oppstår ikke i et vakuum. Det starter med å skille mellom ulike mennesker, og si at noen er mindre verd enn andre.

Den virkningen har Frelsesarmeens holdning til samliv mellom homofile, mener den tidligere Ap-byråden. Da hjelper det ikke at de understreker at alle mennesker er like mye verdt, synes hun.

– Det er vanskelig å si til noen at måten du lever livet ditt på gjør at du ikke kan gå med vår uniform uten personen opplever det som at man sier noe om hva man er verdt, utdyper Ramberg.

Ramberg: – Jeg er kristen selv

– Men er det rimelig å si at kimen til terroren begynner i det små?

– Vi tror kanskje at det er uproblematisk å være homofil i Norge, men det er fortsatt et farlig hat mot homofile i landet vårt. Å nevne 25. juni er jo for å minne om akkurat det, og å få fram hvor ekstremt viktig det er at vi alle feirer mangfoldet og likeverdet blant mennesker.

Den tidligere Ap-byråden avviser at hun har fordommer mot kristne.

– Jeg er kristen selv og prøver å møte meg selv med et åpent sinn, sier Ramberg.

Bjuland ut mot Ap-representant for å støtte innlegget

Blant dem som har likt innlegget til Ramberg, er Aps stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg. Det har Hadle Rasmus Bjuland merket seg:

– Er dette Ap sin holdning til Frelsesarmeen? Mener Solberg at de er med å nøre opp holdninger som er årsak til angrepet 25. juni? I så fall forklarer det hvilket forvrengt bilde Ap har av ideelle organisasjoner, sier han.

KrFU-lederen viser til at Støre-regjeringens budsjettforslag kutter i støtten til deler av ideell sektor, slik som bibelskoler.

Torstein Tvedt Solberg er i pappaperm og ønsker derfor ikke å svare på kritikken.

Oslo 20220420. 
Heidi Nordby  Lunde, (H) etter Stortingets muntlige spørretime onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Også Høyre-representant har vendt tommelen opp

Vårt Land har sjekket hvem andre som har likt Facebook-innlegget til Ragni Ramberg. Blant dem er stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde fra KrFs tidligere regjeringspartner, Høyre.

– Vil du utfordre henne om det samme, Bjuland?

– Ja. Er dette Høyres holdninger til Frelsesarmeen og lignende organisasjoner? Mener de at Frelsesarmeen var med på å nøre opp 25. juni-angrepet?

– Tankekors at kristne Bjuland velger den tilnærmingen

Heidi Nordby Lunde (H) mener KrFU-lederen er på ville veier med kritikken og ber ham justere sitt kristne kompass:

– Jeg synes Bjuland gjør som så mange i disse dager, nemlig tolker innlegget i verste mening. Det burde være et tankekors for Bjuland at han som kristen velger den tilnærmingen, skriver hun til Vårt Land.

Høyre-politikeren er uenig i at Ramberg legger ansvaret for 25. juni-angrepet på Frelsesarmeen.

– Så jeg kan ikke se at mitt parti eller jeg trenger å stå til rette ovenfor Bjuland, skriver hun.

Frelsesarmeen: Tar selvsagt avstand fra hatefulle ytringer

– Vi tar selvsagt avstand fra både hatefulle ytringer og handlinger mot homofile, sier sjefsekretær i Frelsesarmeen Bente S. Gundersen, til Vårt Land.

Hun har fått lese kritikken fra Ragni Ramberg. Hun understreker:

– At det ikke er mulig for dem som lever i likekjønnede ekteskap også å være soldat og offiser, er ikke det samme som at vi legitimerer hat mot homofile.

Hun legger til:

– Vi forstår imidlertid at tilnærmingen vi har hatt ikke alltid har vært omsorgsfull nok, og at vi ikke i tilstrekkelig grad har forstått smerten praktiseringen av regelverket har medført.

Bente S. Gundersen sier at alle aktiviteter og tilbud i Frelsesarmeen er åpne for alle.

– Det vil si at vi har ansatte, ledere, tilhørigmedlemmer, gjester, brukere, deltagere og ledere i barne- og ungdomsarbeidet hos oss uavhengig av legning, sier hun.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Maria Lavik

Maria Lavik

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter