Nyheter

Olav Gunnar Ballo vil at politiet skal etterforske Rettsmedisinsk institutt

BANEHEIA-SAKEN: Olav Gunnar Ballo, lege og tidligere SV-politiker, mener Rettsmedisinsk institutt har gjort svært alvorlige feil i Baneheia-saken og vil ha etterforskning.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Om ikke rettssystemet nå snur hver stein for å finne ut hva som gikk galt, svikter det igjen, sier Ballo til Dagsavisen.

For snart to uker siden publiserte Politiforum en lang sak om en rapport Ballo har skrevet til advokat Sigurd Klomsæt om sin tid som direktør ved Rettsmedisinsk institutt (RMI).

Den tidligere SV-politikeren ledet RMI i ni måneder fra 2009 og fram til mai i 2010.

Ballo kritiserer RMI for to forhold:

* Bente Mevåg, som var leder for Seksjon for biologiske spor ved instituttet, skal ifølge Viggo Kristiansens advokat Sigurd Klomsæt ha sagt til ham at DNA-materialet fra Baneheia-saken var destruert. Senere fant ansatte på RMI hele 199 reagensrør med DNA fra Baneheiasaken i en fryser på instituttet.

* Det andre forholdet er at Ballo mener instituttet presenterte DNA-funnene i retten på en måte som var mer egnet til «å villede enn å veilede» og at det ble skapt et inntrykk av at materialet stammet fra to gjerningspersoner, uten at det ble tatt nødvendige forbehold om usikkerheten som var knyttet til funnene.

– Denne saken hører hjemme i rettsapparatet. I en så alvorlig sak må de ansvarlige stilles til ansvar for feilene som er begått. Det holder ikke lenger å si at «dette har jeg ingen kommentar til», sier Ballo.

Dagsavisen har kontaktet Mevåg, som i dag er pensjonist. Hun vil ikke la seg intervjue om kritikken som rettes mot henne og instituttet.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter