Nyheter

Bollestad refser Støre for å svikte ideelle

TOK OPPGJØR: KrF-leder Olaug Bollestad angrep statsministeren i stortingssalen for at en rekke ideelle aktører på rusfeltet kastes ut i usikkerhet etter ny budsjettvri. Refser regjeringen for å sette satsinger på dataspill høyere.

Vårt Land omtalte mandag hvordan ideelle og ikke-statlige aktører med «sikker» post i statsbudsjettet nå må søke midlene sine på nytt. Det hele er en del av en storstilt og lite omtalt omlegging fra regjeringens side.

Som minste parti på Stortinget får KrF knapt egne spørsmål i den ukentlige muntlige spørretimen. Men onsdag formiddag brukte Bollestad en sjelden sjanse til å gå i forsvar for organisasjoner som må rammes av usikkerhet.

– Et det mål for statsministeren at ideelle – og ikke-statlige tilbud – skal skyves ut for å sikre at flest mulig tjenester skal leveres av staten, anklaget Bollestad.

Bollestad: De forsvant med «et pennestrøk»

Det er i Helse- og omsorgsdepartementets budsjett at omleggingen er mest synlig. Den rammer frivillige aktører akutt. Eksempelvis fikk Frelsesarmeens Gatehospital i Oslo i fjor tildelt 50 millioner kroner fra Helsedepartementets post for frivillig arbeid. Nå må de – og blant annet Kirkens SOS – søke midler på nytt.

– Hvis det ikke er sånn at de skal skyves ut: Hva vil statsministeren gjøre for å sikre en forutsigbarhet som forsvant med et pennestrøk i budsjettet, spurte Bollestad.

Oslo 20220323. 
Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Støre: «Jeg er sterk tilhenger av ideelle organisasjoner»

Støre gikk i sterkt forsvar for at regjeringen nå legger om budsjettsystemet. Og han presiserte at regjeringen heller ønsker mer av de ideelle løsningene fremfor kommersielle.

– Men over tid samler det seg opp poster på budsjettet som gjør det vanskelig for nye poster å bli sett og testet. Vi ønsker en større pott som aktører med kvalitet kan søke på, sa Støre.

Statsministeren ville forsikre at de ideelle aktørene skal ha en god plass i det norske samfunnet:

– Jeg er sterk tilhenger av ideelle organisasjoner og har brukt deler av mitt liv på å lede en av de største. De er viktige supplement og bidragsytere og er en del av det samfunnet vi skal ha, sa han.

Reagerer på at dataspill og politiker-reiser får mer

Bollestad var også arg på at det kuttes i rammer for enkelte av postene til ideelle. Og hun hadde «bitt seg merke i» at tilskuddsbevilgninger til dataspill og poster der «der fylkespolitikere kan dra på fine reiser og bo på hoteller» får en økning.

– Dataspill er en næring – og gir arbeidsplasser til unge, forklarte Støre.

Statsministeren fastholdt at regjeringen fjerner såkalt øremerking for at dagens budsjett ikke skal bli «opptatt» og at «nåløyet inn for nye søkere skal være for trangt».

Statsministeren har sagt at de med den bredeste ryggen skal bære den største børa.

—  KrF-leder Olaug Bollestad

Kan også gatehospitalet være rammet av en «feil»?

Bollestad gikk spesielt i rette med behandlingen som Frelsesarmeens gatehospital har fått i budsjettet. Driften kastes ut i usikkerhet.

– Statsministeren har sagt at de med den bredeste ryggen skal bære den største børa. Men de som er brukere av gatehospitalet har den smaleste skulderen og har minst av alle i samfunnet vårt. For dem skaper regjeringen nå en utfordring. Gatehospitalet får ingen sikker økonomi før langt ut i neste år, sa Bollestad.

Hun minnet om at matsentralene mistet midler – og at det ble omtalt som en feil.

– Var det en feil at gatehospitalet – som tar seg av de svakeste – også ble tatt ut av øremerkingsordning, fortsatte KrF-lederen.

I Støres forsvar: «Hindre at renta går opp»

Støre opplyste at han selv har besøkt gatehospitalet – og at arbeidet dette gjør er viktig. Men helt overordnet er det også en annen virkelighet:

– Jeg må gjenta: For at budsjett skal være stramt, må man ta vanskelige valg for å hindre at renta ikke går opp. Disse valgene kan være små og store og de kan være vanskelige, sa statsministeren.Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter