Nyheter

Lover cannabis-avstemning i Venstre før stortingsvalget

RUS: Unge Venstre lover kamp for å ta legalisering av cannabis inn i Venstres program før stortingsvalget. Leder Ane Breivik vil sørge for avstemning på landsmøtet i 2024.

Lokale forsøk med regulert omsetning av cannabis er saken som har skapt størst bølger på et ellers rolig Venstre-landsmøte denne helgen. Søndag ble forslaget vedtatt, med klart flertall.

Dagen før vedtok landsmøtet en uttalelse hvor partiet slår fast at de vil gjøre det lettere for pasienter å få skrevet ut cannabis som medisin, og etablere et marked for og produksjon av cannabis i Norge.

Men allerede nå lover Unge Venstre kamp for at Venstre skal gå inn for nasjonal legalisering av lettere rusmidler før stortingsvalget i 2025.

Det bekrefter leder Ane Breivik overfor Vårt Land.

– Vi kommer til å være pådrivere og vi regner også med at Venstre kommer til å gå inn for regulering av lettere rusmidler på landsmøtet i 2024, sier hun.

Der skal Venstres delegater vedta nytt partiprogram før stortingsvalget. Ane Breivik lover at Unge Venstre vil sikre avstemning om å programfeste en slik legalisering.

– Dersom programkomiteen ikke går inn for det, så kommer Unge Venstre selvsagt til å fremme forslag om det, sier hun.

Mens Unge Venstre vil legalisere og regulere salg av cannabis, har Venstre en mer forsiktig formulering i sitt partiprogram: «Fordelene for samfunnet ved en regulert omsetning synes å oppveie ulempene».

– Jeg blir ikke overrasket hvis Venstre går inn for regulering av lettere rusmidler på landsmøtet i 2024. Unge Venstre vil kjempe for det internt, sier Ane Breivik.

Gardermoen 20221014. 
Venstres leder Guri Melby, Nestleder Sveinung Rotevatn og andre nestleder Abid Raja under landsmøtet til Venstre på Gardermoen.
Foto: Javad Parsa / NTB

Kritikere: – Et stort arbeid gjenstår

Også partiets kritikere av å legalisere cannabis venter at saken vil bli satt på spissen når nytt stortingsvalgprogram skal vedtas i 2024.

Det ble klart da engasjerte Venstre-delegater debatterte å «gjennomføre prøveprosjekt med regulert omsetning av cannabis i kommuner som ønsker det» i en egen spesialsesjon på landsmøtet lørdag:

– Det er et stort arbeid som må gjøres for å komme dit dere ønsker, men det kan ikke gjøres i kommunestyrer som møtes neste høst. Dette kommer i Venstre senere, sa Børre St. Børresen til partifellene som talte for legalisering.

Jeg blir ikke overrasket hvis Venstre går inn for regulering av lettere rusmidler på landsmøtet i 2024.

—  Unge Venstre-leder Ane Breivik

Like lite som et kommunestyre kan vedta at folk kan bære våpen, kan lokale politikere vedta forsøk med legalisering, fremholdt han.

Loven sier stopp til begge deler og spørsmålet hører hjemme nasjonalt, var budskapet til Børresen.

Han representerer Tana Venstre, som sammen med fylkeslaget i Møre og Romsdal og lokallaget i Porsgrunn forslo å stryke punktet om lokale prøveprosjekter.

Også i debatten før vedtaket søndag, gikk Børresen sterkt ut mot forslaget. Men flertallet ble til slutt stort for å gå for forsøk med legalisering i den nye lokalpolitiske plattformen.

---

Landsmøte i Venstre

  • Denne helgen avholder Venstre sitt landsmøte på Gardermoen utenfor Oslo.
  • Landsmøtet skal blant annet vedta politiske uttalelser og en lokalpolitisk plattform til bruk i lokalvalgkampen neste år.
  • Venstre har som eneste parti vedtatt å flytte sine landsmøter til høsten. Partiet samles for første gang siden 2013 som renspikket opposisjonsparti.

---

Erlend Horn: – Venstre går foran i opprøret

Tidligere finansbyråd i Bergen, Erlend Horn, var en av flere på begge sider som grep ordet i lørdagens spesial-debatt.

Han støtter forslaget om lokale forsøk med regulert omsetning av cannabis.

– Jeg er for legalisering. Ikke fordi jeg er naiv og tror at det ikke vil øke forbruket, men fordi det vil være tryggere og flytte penger fra det svarte markedet til staten, sa han.

Horn vedgikk at det beste hadde vært å avgjøre saken nasjonalt:

– Men det er et opprør i mange kommuner mot det skammelige vedtaket om å si nei til rusreformen. Det opprøret går Venstre foran i, sa han.

Gardermoen 20200926. 
Erlend Horn under landsmøtet  til Venstre på Gardermoen/POOL
Foto: Geir Olsen / NTB

Advarte om anklager om bakenforliggende motiver

Venstre var pådriver i Solberg-regjeringen for en rusreform som avkriminaliserer bruk og besittelse av mindre mengder narkotika. Det ble nedstemt i Stortinget av Ap, Sp og Frp våren 2021.

En del storbyer har i tiden etter gjort små opprør mot vrakingen av reformen og vedtatt å gjennomføre så mye av den som lovlig mulig lokalt. Venstre har inngått i disse tverrpolitiske initiativene.

Kritikere av forslaget om lokale forsøk med legalisering, har advart om at det vil føre til anklager om Venstres egentlige mål med rusreformen er legalisering og ikke å møte rusbrukere med hjelp fremfor straff.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter