Nyheter

Separatistledere i Ukraina ber Russland annektere områder

UKRAINA: Lederen for de prorussiske myndighetene i Luhansk øst i Ukraina ber Russland om å annektere området.

Oppfordringen var ventet etter «folkeavstemningen» som angivelig viste et overveldende flertall for å slutte seg til Russland. Annekteringen skal behandles i nasjonalforsamlingen i Moskva, og det er blitt antydet at Russlands president Vladimir Putin kan komme til å kunngjøre en annektering allerede fredag.

De såkalte folkeavstemningene i russiskkontrollerte områder i Ukraina er blitt bredt fordømt, og vestlige land har omtalt dem som ulovlige og fingerte.

– Under angrep

– Ukraina vil forsvare ukrainere i fylkene øst og sør i landet som har holdt såkalte folkeavstemninger om russisk annektering, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til FNs sikkerhetsråd tirsdag.

I en offentlig uttalelse fra utbryterne onsdag, sa den prorussiske lederen Leonid Pasitsjnik at innbyggerne i Luhansk hadde vært under angrep fra den ukrainske hæren i åtte år.

– Sett hen til beslutningen som republikkens befolkning har tatt gjennom folkeavstemningen, så ber jeg dere vurdere å gjøre Folkerepublikken Luhansk til en del av den russiske føderasjonen, sa Pasitsjnik.

Kherson

Uttalelsen ble raskt fulgt opp av en tilsvarende kunngjøring fra Vladimir Saldo, lederen som ble innsatt av russiske myndigheter i den sørlige Kherson-regionen kort etter invasjonen i Ukraina 24. februar.

– Våre innbyggere tok et historisk valg og bestemte seg for å bli en del av den multinasjonale befolkningen i den russiske føderasjonen, hvor alle mennesker like for hverandre og for loven, sa Saldo i uttalelsen som ble lagt ut i sosiale medier.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter