Nyheter

Mistanke om sabotasje bak gasslekkasjen i Østersjøen: Skjerper beredskapen på norsk sokkel

LEKKASJE: Både gassrørledningen Nord Stream 1 og 2 lekker. – Det er mye som kan tyde på at dette er sabotasje, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Nå skjerpes beredskapen på norsk sokkel.

Tirsdag morgen ble det bekreftet fra svenske og danske myndigheter at gassrørledningen Nord Stream 1 lekker på to steder. Det skjer etter at det mandag kveld ble meldt om en lekkasje i Nord Stream 2. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland gjennom Østersjøen.

Målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte kraftige undervannseksplosjoner på stedet hvor lekkasjene oppsto. Den første eksplosjonen ble registrert klokka 02.03 natt til mandag og hadde en styrke på 1,9. Den andre ble registrert klokka 19.04 på mandagskvelden og hadde en styrke på 2,3, ifølge SNSN.

– Det er ingen tvil om at det er snakk om eksplosjoner, sier Björn Lund, lektor i seismologi ved det svenske nasjonale seismiske nettet, SNSN.

Ifølge ham hadde den første eksplosjonen en sprengkraft tilsvarende et par hundre kilo dynamitt.

– Signalene fra rystelsene ligner ikke på jordskjelv. De er i stedet å sammenligne med signaler man ser fra eksplosjoner, opplyser det danske instituttet Geus, som foretar geologiske undersøkelser i Danmark og på Grønland.

Danmark og Sverige: En villet handling

Tirsdag kveld holdt Danmarks statsminister Mette Frederiksen en pressekonferanse hvor hun slo fast at lekkasjene ikke kan skyldes annet enn en villet handling.

Også Sveriges statsminister Magdalena Andersson peker på at eksplosjonene antakelig var overlagt.

– Dette dreier seg trolig om sabotasje, sa Andersson på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Danmark og Sverige har satt krisestab for å samordne håndteringen av gasslekkasjen, melder flere medier.

Beredskapen skjerpes

Like etter klokken seks tirsdag kveld kom nyheten om at beredskapen skjerpes på norsk sokkel.

– Det har i dag vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, Forsvaret og operatørene på norsk sokkel. På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel. Noe av bakgrunnen er rapporter om økt droneaktivitet, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en e-post til NTB.

Han sier videre at det pågår en kartlegging av situasjonen.

– På generelt grunnlag vil jeg si at det er stor oppmerksomhet rundt sikker drift på norsk sokkel, sier Aasland.

Situasjonen i Østersjøen blir også fulgt, forteller ministeren.

– Etter det som er fremkommet av informasjon i løpet av dagen, er det mye som kan tyde på at dette er sabotasje, sier han.

Støre: Nærliggende å tro det er sabotasje

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det er nærliggende å tro at det er snakk om sabotasje på rørledningene.

– Når vi har sett bilder fra lekkasjene og det er registrert eksplosjoner på havbunnen, så er det nærliggende å tro. Jeg hører fra de som har erfaring med dette rørledningssystemet at den type brudd og utslipp gjennom en ulykke neppe er tilfeldig. Men vi har ikke mer fast informasjon enn det, sier Støre på Dagsnytt 18 på NRK.

Han vil ikke peke på hvem som eventuelt står bak sabotasjen.

Etter at Russland invaderte Ukraina, har ikke noen av rørledningene vært i bruk til gasseksport, men det er likevel fare for brann og eksplosjoner ettersom rørledningene var satt under trykk og inneholdt gass.

Som følge av gasslekkasjen steg gassprisene tirsdag med over 6 prosent i Europa.

Må redegjøre for Stortinget

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) skal redegjøre om situasjonen på Stortinget onsdag.

Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, har opplyst at både Aasland (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er kalt inn for å redegjøre om situasjonen.

– Jeg forventer at regjeringen nå har tett kontakt med og jobber sammen med våre berørte naboland om å skaffe seg mer informasjon om hendelsesforløpet og oversikt over situasjonen. Vi kaller nå i ettermiddag inn olje- og energiministeren og justis- og beredskapsministeren for å redegjøre for Stortinget om situasjonen så raskt som mulig, skriver Søreide i en melding.

FrP: Kan ha sammenheng med norsk rørledning

– Det er svært urovekkende dersom lekkasjene fra Nord Stream og Nord Stream 2 skyldes sabotasje. Samtidig bør man ikke kategorisk utelukke at det kan ha en sammenheng med at Norge i dag åpner en ny gassrørledning mot Polen og Danmark, sier energipolitisk talsperson i Frp, Marius Arion Nilsen.

Tirsdag åpnet olje- og energiminister Aasland gassrørledningen Baltic Pipe som forsyner Polen og Danmark med gass fra Norge. Nilsen mener regjeringen straks bør inngå dialog med EU, Danmark og Polen for å raskt sikre sikkerhetstiltak rundt norske gassrørledninger.

– Dette er kritisk viktig infrastruktur som i praksis vil bidra til å gjøre Europa mindre avhengig av russisk gass, sier Nilsen.

MDG: Observert droner

MDGs utenrikspolitiske talsperson, Carl Johansen, påpeker at det nylig er observert ukjente droner ute ved norske olje- og gassplattformer. Han mener vi nå ser et Russland som viser mer aggresjon og mindre hemninger for hva slags metoder de kan ta i bruk.

– Jeg forventer at regjeringen i samråd med forsvaret, politiet og oljeselskapene øker beredskapen og overvåkingen ved olje- og gassinstallasjoner, og ikke minst ved gass- og strømledningene som går fra Norge til Europa, sier han.

Nå som Russland ikke leverer gass til Europa, er Norge den største leverandøren av gass til kontinentet. Det øker risikoen for at vi er et sabotasjemål, understreker Johansen.

Ukrainske myndigheter: Terror

Ukrainske myndigheter anklager Russland for å stå bak lekkasjene, og kaller det et terrorangrep.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki slår fast at lekkasjen skyldes en sabotasjehandling. Han mener denne sabotasjen trolig er begynnelsen på en ny eskaleringsfase av krigen i Ukraina.

Heller ikke den russiske regjeringens talsmann Dmitrij Peskov kan utelukke sabotasje, ifølge Reuters. Han sier Kreml er svært bekymret over lekkasjen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB

NTB

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter