Nyheter

Mens russere ser etter en vei ut av Russland, returnerer ukrainere til sine hjem

KRIG I UKRAINA: Etter Putins nye mobiliseringsordre, undersøker mange russere muligheten for å forlate landet. I Ukraina er situasjonen annerledes: Der hjelpes ukrainerne tilbake til sine hjem.

– Ukrainernes mot er styrket, sier ukraineren Sasha Volyanyk til Vårt Land. Han er leder for Ungdom i Oppdrag (UIO) i Øst-Europa.

– Russiske styrker blir tvunget tilbake, og vi har tatt store områder tilbake. Mye mer enn russerne klarte å ta fra oss de siste fire månedene.

Ved krigens utbrudd starta Sasha Volyanyk og UIO i Ukraina å hjelpe ukrainere på flukt. De bisto dem i flukten til Vest-Ukraina, og videre til Vest-Europa. Matbanker ble starta, og fortsatt deler de ut over 1000 matposer i uka.

Nå som flere områder har blitt underlagt ukrainsk kontroll igjen, kan flere flyktninger flytte hjem til hjembyene sine, ifølge Volynyak.

Mange av disse flyktningene returnerer derimot ikke til noe hus og hjem. Det som en gang sto der, er blitt ødelagt.

Ukraina

– Vinteren kommer

Nå arbeider Volyanyk og UIO i Ukraina med å bistå disse menneskene. Ruiner blir ryddet, og midlertidige hjem blir satt opp.

– Mange som har dratt hjem igjen har måttet sove i biler fordi huset deres er ødelagt. Vi ønsker å skaffe dem midlertidige hjem imens vi starter gjenoppbyggingen av Ukraina.

Volyanyk synes det er viktig å sørge for at flyktningene kan komme tilbake. Han ønsker å avlaste både vest-Ukraina og Vest-Europa. Men de har dårlig tid på seg.

– Vinteren kommer, om folk ikke har et sted å bo da, kommer de til å reise ut til Vest-Ukraina eller Europa igjen.

Ukraina

Russere ser etter en vei ut

I en tale på onsdag sa Russlands statsminister Vladimir Putin at opp til 300.000 fra reservestyrkene kunne blitt kalt inn til tjeneste. Etter mobiliseringsordren har det blitt en stor etterspørsel etter billetter ut av Russland, skriver NTB.

Mange russere undersøker nå muligheten for å forlate landet. I tillegg kontakter mange venner i utlandet, særlig i land der det ikke er visumplikt, forteller Eva Rapoport til NTB. Hun tilhører en organisasjon som hjelper russere som kommer til Tyrkia.

Rapoport anser at det er en mulighet for at Russland innfører et utreiseforbud i løpet av de nærmeste dagene. Enn så lenge er det ingen restriksjoner på reise ut av Russland.

Reuters melder at Google-søket på Aviasales har økt betraktelig. Aviasales er den mest populære bookingsiden for flyvninger i Russland.

Mest populært er reiser til Tyrkia, Georgia og Armenia. Dette er land som tillater reisende fra Russland uten visum.

Turkish Airlines øker nå kapasiteten torsdag og fredag og vurderer ekstraflygninger. Også Pegasus øker passasjerkapasiteten, dette skriver NTB.

Ukraina

Prisen på flybilletter øker

Når Vårt Land sjekker Aviasales sine nettsider onsdag kveld er det ikke mulig å fly fra Moskva til Istanbul før fredag 23. september. De billigste billettene den dagen vil koste en russer over 12.479 rubler, noe som tilsvarer i overkant av 30.000 norske kroner.

Siden Putins tale har prisene på flybillettene økt betraktelig. Også prisene til Yerevan har økt. Fra å ha lugget på mellom 1400 til 2000 kroner koster e tur fra Moskva til Armenias hovedstad nå over 13000 kroner, melder CNBC.

Prisene på flyvninger til Beograd, Tel-Aviv og Istanbul har alle også økt med over 300 prosent, ifølge CNBC sine tall. Flyvninger kortere fram i tid har enda høyere priser.

---

Krigen i Ukraina

  • Russland invaderte deler av i Ukraina 24. februar 2022.
  • Konflikten har pågått siden invasjonen av Krim-halvøya i 2014.
  • I tillegg til Krim, er det også deler av regionene Luhansk og Donetsk som nå har russisk militær overvåkning.
  • Til sammen er omtrent 20 prosent av Ukraina nå okkupert.
  • 12. september gjenerobret Ukraina flere viktige byer.
  • 21. september holdt Putin en tale der han varslet en militær mobilisering med 300.000 reservesoldater.

---

Gjør narr av russere

Volyanyk sier at ukrainere nå spøker med nyheten om mobiliseringsordren.

– Sosiale medier i Ukraina er nå fylt med morsomme videoer som gjør narr av russere, sier Volyanyk.

Videoen som florerer mest, ifølge Volyanyk, viser en russisk mann som gjemmer seg i et kjøleskap for å unngå å bli verva av det russiske militæret. Volyanyk sier at humor har blitt viktig for mange ukrainere under krigens gang for å holde moralen oppe.

Tar også talen på alvor

Volyanyk ser positivt på deler av budskapet i Putins nylige tale om mobilisering av reservestyrkene. Når russiske myndigheter sier at reservestyrker kan kalles inn, innrømmer de også at det er krig, ikke bare en spesialoperasjon, forklarer Volyanyk.

Men selv om ukrainere tuller med russere som vil flykte, sier Volyanyk at det er viktig å ta det Putin sier på alvor. Han tenker særlig på Putins trussel om bruk av atomvåpen.

– De har atomvåpen, det har ikke vi. De ga vi fra oss i 1994 mot en beskyttelse vi aldri fikk.

Volyanyk ble ikke overraska over talen. Han sier han trodde den ville komme tidligere. Til tross for bekymringene rundt atomvåpen blir han ikke skremt av talen, det blir heller ikke den gjengse ukrainer, ifølge han.

– Vi forstår alvoret i dette, og eskaleringen som kan starte i dag. Men vi blir ikke lett tatt, og vi er klare.

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg er journalist tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter