Nyheter

Centerpartiet-leder Annie Lööf går av

POLITIKK: Partileder Annie Lööf i Centerpartiet går av etter elleve år. Partiet gjorde søndag et dårlig valg.

Annie Lööf kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

39 år gamle Lööf har vært partileder siden 2011. Under søndagens valg fikk Centerpartiet 6,7 prosent oppslutning, en nedgang på 1,9 prosentpoeng sammenlignet med 2018. Dette skjer etter en periode der Centerpartiet har gått fra å delta i en borgerlig regjering til å være et støtteparti for Socialdemokraternas regjering.

– Jeg er veldig stolt av det avtrykket Centerpartiet har gjort det siste tiåret, sa Lööf da hun kunngjorde sin avgang.

Mistet kjernevelgere

Svenske analytikere har påpekt at Centerpartiet under Lööf har endret politisk profil, og at det nå appellerer mer til middelklassen i byene enn til partiets tradisjonelle kjernevelgere på landsbygda.

Det har framstått som et liberalt gründerparti, mens saker som opptar folk på bygda, har kommet mer i bakgrunnen, mener eksperter. Lööf har også markert seg som en iherdig motstander av alt samarbeid med høyrepopulistiske Sverigedemokraterna. De borgerlige partiene Moderaterna og Liberalerna, som Centerpartiet samarbeidet med tidligere, har gått motsatt vei.

Søndagens valg endte med at partiet tapte stort til Sverigedemokraterna i mer avsidesliggende strøk.

Ukjent etterfølger

Hvem som skal etterfølge Lööf, er ikke klart.

– Den som kommer etter meg, skal få mye tid til å bygge sitt lag og ruste Centerpartiet for framtiden, sier den avtroppende partilederen.

– For Centerpartiet trengs som politisk kraft, ikke minst i det polariserende klimaet vi ser nå, legger hun til.

Lööf har den siste tiden opplevd flere trusler. Blant annet er det mistanke om at hun var det egentlige målet da en kvinne ble drept på åpen gate under Almedalsuka på Gotland i sommer.

– Det var også en lettelse å ikke komme til skade, sier hun

På pressekonferansen la hun også vekt på at hun nå kommer til å få mer tid sammen med sine barn, og at hun kjenner takknemlighet for å få kunne hente datteren sin i barnehagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter