Nyheter

Uenige om Israels handlinger kan kalles «apartheid»

MIDTØSTEN: Kirkenes Verdensråd vil ikke kalle Israels handlinger i Palestina for apartheid, men er tydelig på at det er uenighet om dette blant kirkene.

– De kristne i Israel og Palestina forteller oss at det viktigste for dem ikke er begrepsbruk, men at fakta på bakken kommer frem. De forteller at virkeligheten som beskrives i rapportene fra menneskerettighetsorganisasjonene er korrekt. Det skjer systematisk diskriminering, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, til Vårt Land.

Berit Hagen Agøy

Generalforsamlingen i Kirkenes Verdensråd ble i forrige uke holdt for 11. gang.

I Karlsruhe i Tyskland ba generalforsamlingen «alle medlemskirker om å engasjere seg for kristne i Midtøsten-regionen», blant annet ved å lese og vurdere rapportene fra menneskerettighetsorganisasjonene B’Tselem, Human Rights Watch og Amnesty International.

Hagen Agøy sier at begrepet «apartheid», slik det brukes i de nevnte rapportene, passer med den internasjonale definisjonen av begrepet.

– Det er likevel et spørsmål om det er hensiktsmessig språkbruk med hensyn til kommunikasjon, sier hun.

Den norske kirke har ikke tatt stilling til om «apartheid» er et adekvat begrep å bruke, ifølge Hagen Agøy.

– Uttalelsen fra Kirkenes Verdensråd utfordrer oss til å studere rapportene og vurdere hvordan vi skal handle ut fra dette. Ikke nødvendigvis om vi skal bruke begrepet eller ikke, men hvordan vi skal forholde oss til den israleske politikken, og hva det betyr for samarbeidet med kristne i området.

– Apartheid bør ikke brukes

I Norge er Den norske Israelsmisjon blant dem som jobber for større forståelse for Israel og det jødiske folket.

– Den Norske Israelsmisjon mener at apartheid-begrepet ikke er rett og derfor ikke bør brukes, skriver generalsekretær i organisasjonen, Vegard Soltveit, i en epost til Vårt Land.

Han legger til at Den norske Israelsmisjon vil støtte alle som arbeider for forsoning og fred i området.

Berit Hagen Agøy forteller at situasjonen i Israel og Palestina stadig blir mer ekstrem.

– Mange kristne orker ikke mer, og velger å emigrere. Jeg er dypt bekymret, sier hun.

Løsningen eller problemet?

– Påtalemyndigheten er en propp i systemet for å få rettskraftige dommer på antisemittisme, sier Ervin Kohn, som er forstander i Det mosaiske trossamfunn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I en tekstmelding til Vårt Land skriver Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn, at det aldri vil være en vinner eller en taper i konflikten mellom Israel og Palestina.

– Enten blir det to vinnere, eller så blir det to tapere, skriver Kohn.

Han gjør det klart at han uttaler seg på generell basis, ettersom han ikke kjenner uttalelsen fra Kirkenes Verdensråd.

– Ønsker man å være en del av løsningen eller en del av problemet? Å heie på den ene part, alltid, gjør deg bare til en del av problemet, ikke løsningen. Å gi Israel apartheid-stempelet er demoniserende. Å kritisere Israel, både ofte og kraftig, er helt innafor.

Var delt i synet

– Generalforsamlinga sa eksplisitt at den er delt i synet på bruken av begrepet, skriver preses Olav Fykse Tveit i en e-post.

Han var til stede i Karlsruhe i Tyskland og beskriver debatten som forventet.

– Den norske kirkens delegasjon tok ikke stilling til selve begrepet, men understreket at vi må høre på de som lever i denne konflikten. Det gjelder ikke minst våre kristne palestinske søsken og det som kommer fram i disse rapportene, skriver han.

– Resultatet ble klart: En oppfordring til kirkene om å arbeide for fred og rettferdighet i Midtøsten, ved å ta rapportene og det de forteller på alvor.

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter