Generalforsamlingen i Kirkenes Verdensråd finner sted bare hvert åttende år. Nå er den ellevte konferansen nettopp fullført. Omkring 4.000 deltakere fra over 340 kirkesamfunn var samlet i Karlsruhe i Tyskland forrige uke.
I forkant av samlingen sa generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, til Vårt Land at han forventet at situasjonen i Ukraina og Den russisk-ortodokse kirkes holdning til krigen ville prege dagene.
Kirkenes Verdensråd har blitt oppfordret til å stenge Den russisk-ortodokse kirke ute fra Kirkenes Verdensråd. Sentralkomiteen bestemte på sitt møte i sommer at dette ikke er aktuelt.
Kaller krigen ulovlig og utilbørlig
Da generalforsamlingen åpnet, var en delegasjon fra Den russisk-ortodokse kirke på plass i Karlsruhe. Her møtte den blant annet representanter for ukrainske kirker. Fra generalforsamlingens møter kom en uttalelse om krigen i Ukraina.
I uttalelsen skriver Kirkenes Verdensråd at generalforsamlingen bekrefter, og stiller seg bak, sentralkomiteens uttalelse i juni, som beskrev krigen i Ukraina som «ulovlig og utilbørlig».
Videre ber de begge sider i konflikten om å forholde seg til internasjonal humanitær rett, særlig med tanke på beskyttelse av sivile, sivil infrastruktur, samt human behandling av krigsfanger.
I uttalelsen skriver Kirkenes Verdensråd generalforsamling at ukrainsk og russisk deltagelse på møtet gir en mulighet til å holde frem viktigheten av å jobbe for samhold, og å tjene verden sammen. De skriver videre at Kirkenes Verdensråd forplikter seg på å intensivere dialogen.
[ Vil ha samtaler på tomannshånd med Den russisk-ortodokse kirke ]
Mer åpent hva de vil gjøre
Olav Fykse Tveit var på generalforsamlingen. Han bekrefter at uttalelsen gir inntrykk av at partene har sagt ja til dialog.
– Teksten understreker behovet for reell dialog, skriver han i en e-post til Vårt Land.
– De protesterte ikke mot slike formuleringer, men hva de vil gjøre for å følge opp dette, er nok mer åpent.
– Er det en plan for dialogen?
– Nei, dette er nok mer for å gi Kirkenes Verdensråd et mandat til å arbeide videre og ta nye initiativ.
Ber kirka gjøre det den kan
Han forteller at de ukrainske og russiske deltakerne møttes i flere underkomiteer. I tillegg regner han med at det var noe kontakt utenom fellessamlingene.
– Det var ganske klare og skarpe uttalelser fra ukrainske deltakere om den brutale og urettferdige angrepskrigen som rammer så mange, ikke minst sivile, og kritiske utsagn om at Den russisk-ortodokse kirkas ledelse støttet krigen.
– Tok du selv kontakt med representanter for Den russisk-ortodokse kirke?
– Jeg tok litt kontakt, med noen korte samtaler i pausene. Jeg ga uttrykk for at vi fordømmer krigen, og at vi håper og ber om at kirka gjør det den kan for å få slutt på den. De ga uttrykk for at de synes krigen er forferdelig, også fordi den rammer så mange av medlemmene deres i både Russland og Ukraina.
I uttalelsen oppfordrer Kirkenes Verdensråd kirker i både Russland og Ukraina til å heve stemmen «i protest mot de pågående krenkelser som begås mot det ukrainske folk». Generalforsamlingen anmoder alle kirkene tilknyttet Kirkenes Verdensråd om å komme på banen med diakonal omsorg.
---
Kirkenes Verdensråd
- Tverrkirkelig organisasjon som samler kirkesamfunn fra hele verden.
- Har en medlemsmasse på omtrent en halv milliard mennesker.
- Jobber for å fremme og koordinere økumenisk arbeid innenfor teologi og sosialetikk.
- Var samlet til generalforsamling i tyske Karlsruhe 31. august - 8. september.
---