Nyheter

En tredel av Pakistan er under vann

En tredel av Pakistan er nå under vann og titall millioner mennesker er rammet av flommen, ifølge landets klimaminister Sherry Rehman.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Satellittbilder viser hvordan hele byer, store landbruksområder, veier og annen infrastruktur ligger under vann, og TV-bilder viser hvordan strandede innbyggere blir evakuert fra hustak og over frådende elver.

En tredel av Pakistan står under vann, ifølge landet klimaminister Sherry Rehman. Foto: AP / NTB

– Det er et eneste stort hav, det fins ikke tørr jord slik at vi kan pumpe bort vannet, sier Rehman.

Nesten en halv million mennesker har søkt tilflukt i overfylte leirer fordi hjemmene er satt under vann, og enda flere har flyttet inn hos slektninger og naboer. Mange lever også under åpen himmel.

Flere døde

Det offisielle tallet på omkomne steg mandag til 1.136, men kommunikasjonen er mange steder nede og myndighetene har ikke full oversikt.

Pakistan opplever regelmessig regntid og flom, men årets monsunregn kom tidligere enn ventet og vannmassene er større enn på over ti år.

– De siste åtte ukene har gitt oss kaskader av regn, mer enn noen monsuntid tidligere, sier Rehman.

De siste to dagene har regnet stanset, og vannstanden har flere steder begynt å synke, men neste regntid er ventet alt i september.

– Klimaet kjenner ingen grenser, og effekten av det er ikke likt fordelt. Når vi ser lavtrykk dannes i Bengalbukta, rammer de oss før alle andre. Vi står ved fronten av en global krise, sier Rehman.

Millioner av pakistanere lever nå med vann til knærne. Monsunregnet kom tidlig og var langt kraftigere enn normalt, og mer regn er snart i vente. Foto: AP / NTB

Nødhjelp

Myndighetene har satt i verk en stor hjelpeoperasjon og får nå også hjelp fra utlandet. Søndag landet de første flyene lastet med telt, mat og annen nødhjelp fra Tyrkia og De forente arabiske emirater.

Oversvømte flyplasser og flystriper gjør det imidlertid vanskelig å bringe hjelpen fram til dem som trenger det, og millioner av mennesker er derfor overlatt til seg selv.

Nærmere en halv million mennesker har søkt tilflukt fra flomvannet i overfylte leirer. Foto: AP / NTB

Flommen vil også få langsiktige følger ettersom store deler av Pakistans landbruksområder er oversvømt, og kornåkrene vil derfor ikke kunne gi avling på over et år.

– Dette er langt fra en normal monsun, vi står nå på terskelen til klimadystopi, sier Rehman.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter