Nyheter

Moxnes frykter en ny kamp for tilværelsen

ULIKHET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes bruker et over 100 år gammelt maleri som advarsel. Han frykter for de svakest stilte om prisøkningen fortsetter.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Tidligere i juli kunne Vårt Land melde at slumstasjonen i Oslo opplever en dobling av nye søkere. Samtidig advarte forbrukerøkonom Derya Incedursun mot at prisøkningene kan bety større forskjeller.

Bjørnar Moxnes tar opp Christian Kroghs «Kampen for tilværelsen» fra 1889, når Vårt Land snakker med han om denne saken. Maleriet viser mennesker i matkø utenfor en av da mange slumstasjoner på Oslo øst.

Dette vil knekke ryggen på arbeiderklassen. En statsminister fra Arbeiderpartiet bør ikke leve godt med det

—  Bjørnar Moxnes

– Da var Norge et fattigere land, nå er vi et av verdens rikeste. Vi har ingen mangel på penger nå, sier Moxnes når han beskriver bildet.

Nå frykter Moxnes at Kroghs motiver kan komme tilbake i bybildet.

– For det første er det jo trist. I tillegg er det jo fullstendig meningsløst og unødvendig. Det er jo ingen naturlov i at stadig flere står i matkø, samtidig som det er rekord i antall norske milliardærer. Det skyldes politiske valg, og det kan og må vi gjøre noe med.

Oslo 20210916. 
Rødt-leder Bjørnar Moxnes snakker med pressen etter et møte AP-leder Jonas Gahr Støre på Stortinget.
Foto: Heiko Junge / NTB

Moxnes vil ta en fight

Rødt-lederen sier det er flere eksempler på folk som merker prisøkningene på kroppen, og forteller om en artikkel han leste i KK som handler om ei mor som ikke har råd til å ta med sønnen på noe som helst av ferie.

– Det er klart at det setter spor livet ut for dem som rammes av dette. Det som er så unødvendig, er at disse pengene finnes i Norge. Vi må ta en fight med de som har aller mest makt og rikdom i samfunnet vårt.

At det nå er krevende for mange, er kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ikke uenig i. Hun sier at regjeringen også er bekymra over økte forskjeller og at høyere priser på strøm, bensin, mat og rente gjør at mange opplever å sitte igjen med mindre.

– Vi jobber hele tiden med politikk som på ulike måter skal få ned forskjellene på mellom folk. I Norge skal alle kunne leve gode, trygge liv.

Vil sette makspris på strømmen

Et tiltak Moxnes har ønsket siden januar, er makspris på strøm. Han ser til Frankrike, der det ble satt et maksimum på fire prosent økning på strømprisen i år.

– Det å få makspris på strøm er avgjørende for husholdningers økonomi og for næringslivet. President Emmanuel Macron gjorde det i Frankrike, og Spania og Portugal fulgte etter. Jonas Gahr Støre sitter og nøler, hevder han.

En makspris på strøm er ikke aktuelt per nå, ifølge Tonje Brenna. Hun sier regjeringa vil gå gjennom strømstøtteordninga i forbindelse med statsbudsjettet, men poengterer at den norske ordninga for strømstøtte er rausere enn i nabolandene våre.

– Norge har en god ordning sammenligna med andre land. Den er blant annet mer kraftfull enn danskenes og svenskenes. I år har vi brukt 22 milliarder kroner på ulike former for strømstøtte. Svenskene bruker til sammenligning 15,5 milliarder, og i Danmark har de brukt 2,4 milliarder.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) blar opp til barnehager i levekårsutsatte områder.
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Andre tiltak

Rødt-Moxnes ønsker også en prisjustering på blant annet barnetrygd, engangsstønad og grunnstønaden.

Tonje Brenna poengterer at den veiledende satsen for økonomisk stønad til sosialhjelp ble justert opp fra 1. juli, og at dette er ikke det eneste tiltaket fra regjeringen.

– Vi vil jobbe med tiltak for å utjevne forskjeller fra alle kanter. Dette er en stor og kompleks problemstilling, sier hun.

Vi vil jobbe med tiltak for å utjevne forskjeller fra alle kanter

—  Tonje Brenna

I tillegg til å øke sosialhjelpen har regjeringen blant annet også vedtatt:

  • Fra 1. august blir barnehage billigere.
  • Fra 1. august få alle førsteklassinger tolv timer gratis SFO i uka.
  • Tilskuddsordningene for barn og unges deltakelse i fritidsaktivitet er nå på over en halv milliard kroner.
  • Karensåret for arbeidsavklaringspenger ble 1. juli fjernet.
  • Bostøtten er økt.
  • Familier med barn som trenger briller får støtte til dette fra 1. august.

Selvpålagt tvangstrøye

Bjørnar Moxnes anklager regjeringa for å ha tatt på en selvpålagt tvangstrøye i skattepolitikken. Han er bekymret for hva som kan skje, om Støre fortsetter å bevare skattekuttene til den forrige regjeringen.

– Fortsetter han slik, vil det bli en beinhard vinter og vår for alle lavtlønnede i Norge. Dette vil knekke ryggen på arbeiderklassen. En statsminister fra Arbeiderpartiet bør ikke leve godt med det.

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes, holdt tale under en demonstrasjon mot høye strømpriser utenfor Stortinget.
Foto: Javad Parsa / NTB

Han utfordrer statsministeren på å si opp skatteforliket med Høyre og Frp.

– Om Støre trengte en god grunn til å si opp avtalen med Erna Solberg, får han servert den på sølvfat nå.

Tonje Brenna tror ikke å snakke om skatt er veien å gå. Hun sier at å ta opp skattespørsmålet ikke hjelper mange, og ønsker heller å fokusere på andre ting.

– Jeg tror ikke det hjelper med tom retorikk fra Moxnes om skatt. Dette er en stor og sammensatt utfordring. Vi vil selvfølgelig også vurdere skattenivå i forbindelse med statsbudsjettet. Men statsbudsjettet gjelder først for 2023. Jeg er opptatt av å si at regjeringa også tar grep som bidrar til at folk får endene til å møtes, også i 2022.

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Johnannes Nyborg er journalist tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter