Nyheter

Økonomisk langtidsvarsel: – Forskjellene mellom folk vil øke

FATTIGDOM: Mens ferieturistene rammes av flystreik og hetebølger, øker pågangen til Oslo slumstasjon. Forbrukerøkonom Derya Incedursun varsler større forskjeller, og flere som ikke vil klare regningene.

Ved lunsjtider tirsdag 13. juli har 27 personer funnet veien til Oslo slumstasjon. Leder Irene Mathisen sier det ikke er like travelt der på sommeren som ellers. Likevel merker de en endring. Flere har mindre å rutte med.

Økte strømpriser, drivstoffpriser, matvarepriser og økning i renta gjør livet dyrere for mange. Uvanlig høy vekst i matvareprisene og drivstoffprisene har ført til en økning i konsumprisindeksen på 6,3 prosent de siste tolv månedene.

Fra hytta på Sørlandet varsler statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), i VG, en høst og vinter «som kommer til å bli tøff».

Dobling på to måneder

Hos Frelsesarmeen ser de det allerede. De to siste månedene er antallet som søker om hjelp på slumstasjonen i hovedstaden, blitt doblet. Men Frelsesarmeen har ikke mulighet til å bistå alle.

– Det er flere som ringer og ber om hjelp til å finne gratis aktiviteter for barna. Dette er folk som aldri har bedt om hjelp før, og de opplever det sårt å be om hjelp.

Terskelen inn til Oslo slumstasjon er for mange høy, sier Mathisen. Ifølge henne er det nå flere som trår over den terskelen. Men Mathisen er redd mørketallene er høye, for mange våger ikke å be om en håndsrekning.

– Vi kjører rundt med mat i bydeler i Oslo. Dette gis til noen som ikke klarer å komme til oss for å hente den. Men vi veit ikke hvor mange som sitter hjemme og trenger mat.

Matsentralen: Flere trenger mat

Slumstasjonen får maten de deler ut fra Matsentralen Norge. De samler inn overskuddsmat fra matbransjen, som så blir distribuert til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

De sier rett og slett at de ikke har nok mat.

—  Per Christian Rålm, daglig leder i Matsentralen Norge

Til tross for at Matsentralen har redda 5.000 tonn mat hittil i år, en økning på 1.000 fra i fjor, forteller daglig leder Per Christian Rålm at dette ikke er nok.

– Vi får høre at det er en del ting som tyder på at flere sliter med å få endene til å møtes. Tilbakemeldingene vi får fra de vi gir mat til er at de ønsker mer. De sier rett og slett at de ikke har nok mat.

Vårt Land har også vært i kontakt med andre ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. De har ingen tall, men alle forteller at de har opplevd et økt trykk.

13.07.22 Oslo, Norge. Frelsesarmeen Slumstasjon.

Hjelpere melder om økning

En annen hjelper som er bekymra for økte priser, er Norges Røde Kors. Til Vårt Land sier organisasjonen at de ikke har direkte tall på økning av folk som trenger hjelp, men at de kjenner at hjelpebehovet vokser. Også Kirkens Bymisjon forteller at de som bruker deres tjenester opplever at prisendringene forsyner seg grovt i lommeboka.

MERKES: Forbukerøkonom i Nordea, Derya Incedersun, sier særlig lavinntektsfamilier vil merke renteøkningen.

Seks prosent sleit før, verre nå

Hele 19,2 prosent oppga til SSB at de ikke hadde mulighet til å klare en uforutsett utgift, viser Levekårsundersøkelsen fra 2020. Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, tror prisøkningene for mange utgjør en uforutsett utgift, og sier at effektene vil bli synlige etter hvert.

– Man ser kanskje ikke effektene nå, men jeg tror de blir synlige i neste rapport. Flere av de det gjelder mista nok jobben i pandemien, og opplever en prisøkning idet man kommer på beina igjen. For mange kommer det som slag på slag.

I tillegg sa seks prosent at de sleit med å få midlene til å strekke til. Det er spesielt disse Incedursun er bekymra for nå.

– Det er ikke sikkert pengene strekker til i det hele tatt for de seks prosentene nå, det er bekymringsfullt.

Bekymra for økte forskjeller

– Jeg er nok optimist oppi det hele, og tror det vil gå fint med de fleste, sier Incedursun.

Hun skjønner at de fleste vil merke prisøkningen, men at for mange blir det bare et spørsmål om hva de ønsker å bruke penger på framover. Men hun er urolig for en gruppe: lavinntektsfamiliene. Incedursun tror prisøkningene kan bety større forskjeller.

– Jeg frykter vi vil se større økonomiske forskjeller mellom folk framover.

13.07.22 Oslo, Norge. Frelsesarmeen Slumstasjon.

Irene Mathisen i Frelsesarmeen deler Incedursuns uro. Slumstasjonslederen forteller at flere av de som kommer til Frelsesarmeen opplever at avstanden mellom utgifter og inntekter øker – regningene vokser dem over hodet.

– Vi er veldig glade for å hjelpe, men det er trist at samfunnet er slik at folk må komme hit for å få hjelp.

Finnes det hjelp?

Incedursun har et råd til de som opplever strammere økonomiske tider: Gå gjennom forbruket.

For eksempel kan en familie på fire klare å bruke mindre på mat i måneden, men det vil kreve omlegging av livsstil.

Til dem som strever med å få endene til å møtes, har forbrukerøkonomen færre råd:

– Om man i utgangspunktet ikke har noe å spe på med, blir det vanskelig å gå gjennom eget forbruk. Man kan ikke kutte i kveldsmaten.

For mange i en slik situasjon kan matutdeling fort bli løsningen. Incedursun sier at for mange kan det være vanskelig å oppsøke slik hjelp.

– Vi bor i verdens rikeste land, da blir det paradoksalt å be folk om å gå til Fattighuset. Å be om en pose eller to med mat, det er tøft og det er vondt.

Vi bor i verdens rikeste land, da blir det paradoksalt å fortelle folk om å gå til Fattighuset.

—  Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea

Inviterer statsministeren på besøk

Frustrasjon over situasjonen de har havnet i, er noe Mathisen møter mye av fra brukerne på slumstasjonen. Mathisen deler noe av frustrasjonen, blant annet over nyhetsbildet.

– Det er jo spesielt at det eneste vi ser på nyhetene er flytrøbbel, mens mange ikke har råd til å sende barna sine på aktiviteter. Jeg unner folk ferie, men det er spesielt når det får så mye oppmerksomhet.

Mathisen mener mye kan endres om ansvarlige politikere får innsikt i livene til de som strømmer til slumstasjonene. Derfor inviterer hun statsminister Jonas Gahr Støre på besøk.

– Støre er hjertelig velkommen her. Ikke på et valgkampbesøk, men et lengre besøk som kan gi dype møter med dem som er her.

13.07.22 Oslo, Norge. Frelsesarmeen Slumstasjon.

Mange som trenger hjelp

En gruppe som er utsatt, er aleneforeldre. På slumstasjonen gir de både klær og skoleutstyr til aleneforeldre som trenger hjelp, i tillegg til matposene.

Mange kvier seg for å be om hjelp til skolestart, forteller Mathisen.

– Vi hadde en mamma som bare kunne gi dattera si en kiwipose å ha blyantene i første skoledag. Det er en spesiell dag, hvor mange kommer ekstra pynta, med nye klær. Vi skaffa henne en ny skolesekk.


Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter