Mandag ble 2022-tallene for høyere utdanning offentliggjort. De viser at nærmest nøyaktig like mange er blitt tilbudt en plass på en profesjonsutdanning i teologi, altså presteutdannelse, som i fjor.
I 2021 var tallet 73, i år er det 74.
Det som imidlertid avviker mest fra fjorårets statistikk er at MF vitenskapelig høyskole (MF) går fra 34 tilbudte studieplasser til 21. Til sammenligning går Det teologisk fakultet (TF) på Universitetet i Oslo (UiO) fra 32 til 38 tilbudte studieplasser.
Nå er det altså nesten dobbelt så mange som vil studere til å bli prest på TF som på MF.
VID vitenskapelige høgskole (VID) gikk fra 7 til 10 tilbudte studieplasser.
Enn så lenge er TF, MF, NLA Høgskolen (NLA) og VID alene om å tilby profesjonsutdannelse i teologi. Dette er det første året NLA tilbyr utdanningen.
---
Antall tilbudte plasser på profesjonsutdanningene i teologi:
- Det teologiske fakultet (TF): 38
- MF vitenskapelig høyskole (MF): 21
- VID vitenskapelige høyskole (VID): 10
- NLA Høgskolen (NLA): 5
---
[ Færre søkere til teologi i Danmark: – De unge vet ikke hva det vil si å være prest ]
Lavere enn forventet på MF
Rektor ved MF, Vidar Haanes, sier at søkertallene er lavere enn han hadde forventet.
– Våre søkertall er på linje med det vi ser i sektoren ellers, sier Haanes.
– Det er færre som har fått tilbud plass sammenlignet med 2021. Men fjoråret var veldig spesielt på grunn av pandemien, legger han til.

Han forklarer at bare halvparten av de som fikk tilbudt plass i fjor møtte opp ved studiestart i august.
– Tror du den erfaringsbaserte masteren i teologi kan ha hatt en påvirkning på søkertallene?
– Nei, det tror jeg ikke. Hvis vi legger sammen årsstudiet i teologi, bachelorgraden og profesjonsstudiet, ligger vi på samme nivå som i fjor.
Nedgangen i antall søkere har vært større ved flere av de andre studiene MF tilbyr. Haanes sier at de pleier å tilby de fleste kvalifiserte søkerne plass, men at de i år har sett at det har vært flere ukvalifiserte søkere.
[ NLA tilbyr profesjonsutdanning i teologi ]
Gode nyheter for TF
Aud Tønnessen, dekan ved TF, er svært glad for økningen i opptakstallene ved fakultetet.
– Vi er veldig takknemlige for det, og det er alltid veldig spennende når vi venter på å få se årets tall, forteller dekanen.
Hun opplyser også at de har jobbet mye med rekruttering til utdanningene og lagt ned mye ressurser i arbeidet.

– Rekrutteringsarbeid er noe av det vi prioriterer høyest, så vi blir veldig glade når det gir uttelling.
Hun legger til at hun vil ønske de nye studentene hjertelig velkommen til studiestart i august. Hun tenker også at de gode TF-tallene er positive for Den norske kirke (DNK).
– I tillegg tror jeg at å studere på Universitetet i Oslo, slik man gjør på TF, gir en god akademisk ramme rundt studiene, sier Tønnessen.
Tilbake på 2019-nivå i antall søkere
I år var det rekordmange studieplasser, nær 75.000. Samtidig var det en nedgang på 12 prosent i antall søkere, med om lag 135.000 søkere.
– Den store trenden er at vi etter to år med pandemi er tilbake på 2019-nivå i antall søkere. Det er nok blant annet fordi situasjonen på arbeidsmarkedet er mye bedre, og fordi det igjen er mulig å reise og studere i utlandet, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse til NTB.
Tall fra Samordna opptak viser at 105.216 søkere har fått tilbud om studieplass i hovedopptaket, og av dem har 64.744 fått tilbud om plass på førstevalget. Det er 17 år side så mange ble tilbudt førstevalget sitt i Norge.