Nyheter

Færre søkere til teologi i Danmark: – De unge vet ikke hva det vil si å være prest

UTDANNING: Antall søkere på teologiutdanninger i Danmark er det laveste på fem år. – Det er få som har vært i nær berøring med prestegjerningen, sier leder for kunnskap og utvikling ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV).

184 personer har søkt på teologistudier i Danmark i år, en nedgang på 22 prosent fra i fjor og det laveste antallet på fem år.

Birgitte Graakjær Hjort, leder for viten og utvikling i FUV.

– Allmennheten ser presten i kjole og krage til kirkelige handlinger, men ser ikke alt som skjer imellom, sier Birgitte Graakjær Hjort til til Kristeligt Dagblad. Hun er leder for kunnskap og utvikling ved Den danske folkekirkes senter for utdanning og vitenskap, og mener at dersom man øker kunnskapen om hvordan en vanlig arbeidsdag for en prest ser ut, vil også antallet søkere øke.

– Det er mange potensielle prester blant de unge, men de søker ikke fordi de ikke vet hva det vil si å være prest, sier hun.

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter har selv undersøkt hvorfor den generelle søkermassen går nedover, og kommet frem til at manglende kunnskap er den største utfordringen med å rekruttere nok prester. Dersom unge kommer tettere på prestearbeidet, kan de bedre forestille seg selv i det, mener Hjort:

– Det er få som har vært i nær berøring med prestegjerningen.

Nedgang under pandemien

Årets nedgang i søkere er imidlertid også en del av en generell nedgang i søkertallene for i år, sammenlignet med de to siste koronaårene. Antallet som søker på bachelorutdanninger har totalt sett gått ned med 15 prosent i forhold til året før, ifølge tall publisert av det danske departementet for utdanning og forskning.

– Det er den generelle utviklingen som er viktigst, ikke det enkelte år, sier Hjort.

Hun poengterer at nedgangen av søkere til teologistudier også i stor grad kan forklares med en kombinasjon av at man i større grad kan reise igjen, at mulighetene for å dra på folkehøgskole har åpnet opp og at årskullene er mindre.

---

Søkertall til teologiutdanning i Danmark 2017–2022

2022: 184

2021: 237

2020: 276

2019: 226

2018: 202

2017: 174

Kilde: Kristeligt Dagblad

---

Kortere vei til jobb

UNIVERSITETSLEKTOR: Henrik Reintoft Christensen.

Henrik Reintoft Christensen, universitetslektor i religionsvitenskap ved Aarhus Universitet, peker på at det har vært en generell nedgang i antall søkere på flere studier innenfor humaniora, noe han mener er bekymringsverdig. Han tror likevel ikke at man kan vurdere teologiens status i samfunnet ut fra hvor mange som har søkt opptak i år.

– Det er en ting som tyder på at unge ikke nødvendigvis er klar over at teologi kan være en lettere vei til jobb enn andre utdanninger innen humaniora eller samfunnsvitenskap, ettersom det er stor prestemangel, sier Christensen.

Som i Danmark har Norge også en omfattende prestemangel. I Norge har antall søkere blitt halvert de siste fem årene. Kun bispedømmene Oslo og Stavanger har ikke vært nødt til å lyse ut en prestestilling, og hele 61 stillinger har blitt lyst ut mer enn én gang.

Les mer om mer disse temaene:

Selma Elise Ekre

Selma Elise Leinebø Ekre

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter