Religion

Biskop utelukker ikke katolsk regnbuemesse

LHBT+: Støttegruppe hevder de har fått henvendelser fra katolikker som forteller at de forskjellsbehandles i Den katolske kirke på grunn av sin legning. – Homofile har nøyaktig de samme rettigheter i Den katolske kirke som alle andre, sier biskop Bernt Eidsvig.

– I den katolske kirke likestiller man ikke skeive. Det ønsker vi å gjøre noe med.

Det sier Jens Aldo Carrizo-Nilsen i Støttegruppa for Frihet og Mangfold i Den katolske kirke, som arbeider for å støtte skeive katolikker. I et innlegg i Vårt Land 25. juli ber støttegruppa de katolske biskopene Bernt Ivar Eidsvig, Berislav Grgić og Erik Varden om å åpne for Pride-markering med regnbuemesse i sine respektive bispedømmer. De oppfordrer også de katolske menighetene i Norge til å flagge under Pride i august og september.

– Vi ser at det er vanskelig å være åpent skeiv i Den katolske kirke. Det kan godt hende noen klarer det, men det tar likevel lang tid å komme seg ut av skapet, sier Carrizo-Nilsen.

Jens A. C-Nilsen, talsperson for
Støttegruppa Frihet og Mangfold for Den Katolske Kirke

Den katolske kirke ligger «mange hakk bak Den norske kirke» når det gjelder skeive spørsmål, skriver Carrizo-Nilsen og de andre forfatterne i innlegget fra støttegruppa. De viser til at likekjønnet vigsel ikke finnes og at kirkene heiser sjeldent regnbueflagget. Videre hevder støttegruppa å ha fått henvendelser fra katolikker som forteller at døra lukkes når de forsøker å engasjere seg i menigheten, kun fordi de er skeive. Derfor ønsker gruppa endring.

– Det er viktig at vi nå diskuterer skeive spørsmål internt i kirken. Vi er i 2022, og verden utvikler seg. Vi ønsker at skeive skal få gifte seg, og vi ønsker å få inn liberale og radikale stemmer i menighetsrådene, sier Carrizo-Nilsen.

Ønsker diskusjon

Han mener nemlig at det er lite rom for meningsmangfold i menighetsrådene. I leserinnlegget beskriver innleggsforfatterne Den katolske kirke som et miljø der «nesten ingen [...] tør å ytre seg».

«De liberale medlemmene kommer ikke til så lett, og mange tør ikke å ytre seg fordi de har en jobb i kirken eller har en rolle i menigheten som de er redde for å miste hvis de viser sitt mer radikale og reformvennlige syn», skriver de.

Carrizo-Nilsen understreker at han er stolt av å tilhøre fellesskapet i Den katolske kirke, og ønsker å bidra til endring internt istedenfor å trekke seg ut.

– Jeg ønsker at biskopene og ledelsen i kirken diskuterer oppropet vårt, og ikke vender ryggen til, sier han.

Tar til orde for store omveltninger

I innlegget heter det videre at Den katolske kirke må omforme seg til en «moderne og mangfoldig kirke», der kvinner kan virke som prester og sølibatet er historie.

– Det er ganske store omveltninger dere ser for dere?

– Jeg er klar over at forandring tar tid. Men man jobber sammen jevnt og trutt, og så får man gradvis til endringer. Og kanskje flere tar kontakt med oss nå som vi går ut i media, sier Carrizo-Nilsen.

– Hvordan skal dere gå fram for å få gjennomslag for disse endringene?

– Jeg har ingen fasit. Nå løfter vi fram debatten, og etter hvert må reformvennlige katolikker få delta i styre og stell. Siden kommer kanskje reformvennlige prester på plass også.

Biskop Bernt Eidsvig gjeninnfører praksis om at man kun skal motta nattverd i hånden. 
Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Ikke yrkesforbud for homofile

Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, skriver i en e-post til Vårt Land at det vil være uaktuelt med Pride-flagg i den katolske kirken.

– De eneste flaggene vi bruker er det norske flagget og kirkeflagget.

Han mener flagg skal være et samlende symbol – noe et regnbueflagg ikke vil være, ifølge biskopen.

Samtidig er biskopen tydelig på at skeive er velkomne i Den katolske kirke, både i verv og i stillinger.

– Vi har aldri gitt noen føringer om at homofile – åpne eller ikke – skal marginaliseres eller overses. Homofile har nøyaktig de samme rettigheter i kirken som alle andre, sier Eidsvig.

Videre påpeker han at det ikke finnes et yrkesforbud for homofile i Den katolske kirke, og viser til at de har flere homofile ansatte. Prester må riktignok leve i sølibat, men det gjelder både homofile og heterofile.

– Det er ikke av våre rutiner å spørre om samlivsform ved ansettelser.

Vi har aldri gitt noen føringer om at homofile - åpne eller ikke – skal marginaliseres eller overses

—  Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme

– Må leve etter sin samvittighet

– Kan man være åpen om at man lever i et homofilt forhold og være frivillig i menighetsråd?

– Ja. Det er heller ikke noe vi spør om. Det har vi ingenting med, svarer Eidsvig.

Biskopen påpeker at det nok er uenighet blant prestene om homofile samboende og skilte gjengifte kan være medlemmer av menighetsråd eller ansatt i menighetene, men at det ikke foreligger noe pålegg fra bispedømmet.

– Kan man miste jobben eller vervet sitt i Den katolske kirke dersom man tar til orde for at skeive bør få gifte seg i kirken, eller at sølibatet bør oppheves?

– Nei, folk må leve etter sin samvittighet og gode vilje. Det tror jeg er overskriften fra vår side, sier Eidsvig.

Når det gjelder støttegruppens ønske om regnbuemesser i kirken, er Eidsvig kjent med at erkebispedømmet Westminster tilbyr messer for grupper av homofile katolikker.

– Hvis det er ønskelig, vil jeg ta kontakt med Westminster for å høre om deres erfaringer, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion