Nyheter

Usynlige våpen sprer fortsatt død i Syria

De verste kamphandlingene er over i Syria, men krigen krever fortsatt ofre. Skjult i bakken ligger landminer som kommer til å drepe i flere tiår framover.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Landminer og andre sprengladninger har siden 2015 drept eller såret 15.000 mennesker i Syria, ifølge tall fra FN. Det tilsvarer i gjennomsnitt fem hver eneste dag.

– Dette er et enormt tall, sier Habibulhaq Javed, som leder FNs mineryddingsprogram (UNMAS) i Syria.

– Syria har for tiden det største antallet ofre for miner og sprengladninger noe sted i verden, sier han.

Den elleve år lange krigen i Syria anslås å ha krevd nesten 500.000 liv, og over 10 millioner mennesker lever i dag i områder av Syria der de risikerer å tråkke på en mine eller blir sprengt i lufta av en granat, bombe eller annen sprengladning skjult i bakken eller i ruinene av bygninger.

– Miner har lang levetid, sier en offiser i det syriske forsvaret som av sikkerhetsgrunner ber om å få være anonym.

Mistet familien

41 år gamle Abdulaziz al-Oqab mistet nesten hele familien da de for første gang på lenge skulle på en liten utflukt i februar 2019. Pickupen de satt bakpå kjørte på en landmine og kona hans, to sønner, fire søsken, en onkel og 13 andre familiemedlemmer ble drept.

– Det var en gledens dag som endte opp som en tragedie, forteller Oqab, som selv slapp nesten uskadd fra det.

– Siden den gangen har jeg hatet å gå utendørs. Folk lever i frykt for dette usynlige drapsvåpenet som kan være over alt, sier han.

Møysommelig arbeid

Det syriske forsvaret rydder daglig miner, sprengladninger og ueksplodert ammunisjon i de regjeringskontrollerte områdene, mens De hvite hjelmene rygger i den gjenværende opprørskontrollerte delen nord i landet.

FN har også startet minerydding, blant annet i Daraya-området utenfor Damaskus og i den store palestinske flyktningleiren Yarmouk som lenge ble kontrollert av islamistiske opprørere.

Der ble det funnet bombefeller og andre sprengladninger i 200 av de 6.000 husene som ble gjennomsøkt.

– Rev oss i stykker

Zakia al-Boushi og åtte familiemedlemmer skulle lete etter hvite trøfler i Aleppo-provinsen den dagen i 2017 da alt ble forandret. De verdifulle trøflene som vokser i sanden om vinteren skulle gi familien en kjærkomne inntekt, men slik gikk det ikke. Bare tre av dem kom tilbake i live.

Boushis bror oppdaget landminen som lå skjult i veien, men traff en annen da han forsøkte å manøvrere bilen rundt den. Både han og Boushis bror ble drept, og for datteren hennes ble opplevelsen så traumatisk at hun ikke har snakket siden.

– Minen rev oss i stykker, sier Boushi.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter