Nyheter

Japans tidligere statsminister Shinzo Abe er skutt

SKUTT: Japans tidligere statsminister Shinzo Abe (67) ble fredag skutt mens han talte i Nara-regionen i Japan. Han døde senere fredag.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Den japanske regjeringen har bekreftet at Abe ble skutt. Skytingen skjedde mens han drev valgkamp for det liberale regjeringspartiet LDP.

– Tidligere statsminister Abe ble skutt rundt 11.30, sier den japanske regjeringens talsperson Hirokazu Matsuno.

– En mann som antas å være skytteren, er i varetekt. Tilstanden hans er foreløpig uklar, sier han videre.

– Han holdt tale og en mann kom bakfra, forteller en ung kvinne som var på stedet til kringkasteren NHK.

– Det første skuddet hørtes ut som en leke. Han falt ikke sammen, men så kom et høyt smell. Det andre skuddet var mer synlig, du kunne se gnisten og røyken. Etter det andre skuddet flokket folk seg rundt ham og begynte med hjertekompresjoner, forteller hun videre.

En kilde i LDP sier til nyhetsbyrået Jiji at Abe blødde fra halsen etter skuddene. TV-bilder viser at Abe holdt seg til brystet da han kollapset, og at skjorta hans var dekket i blod.En NHK-reporter på stedet oppgir å ha hørt to smell under talen.

Abe falt om etter å ha blitt skudd. Eksstatsministeren skal ha fått hjertesvikt og sluttet å puste. Tilstanden hans er uklar, men fryktes å være alvorlig. Foto: Kyodo News / AP / NTB

Trolig alvorlige skader

En tjenesteperson i brannvesenet forteller nyhetsbyrået AP at Abe ikke pustet, og at hjertet hans ikke slo da han ble fraktet til sykehus.

NHK og nyhetsbyrået Kyodo melder begge at han så ut til å ha fått hjertesvikt og at han heller ikke pustet før han ble hastet til sykehus.

Begrepet hjertesvikt brukes iblant av japanske tjenestepersoner i situasjoner der mennesker ikke lenger er i live, men før de er offisielt erklært døde, skriver AFP.

Det er imidlertid uklart akkurat hvor alvorlige Abes skader er.

Japans lengstsittende statsminister

Abe var statsminister i Japan fra 2006 til 2007 og fra 2012 til 2020, da han måtte gå av på grunn av på grunn av sykdom.

Han er landets lengstsittende statsminister.

Angrepet har rystet Japan, et land som er blant verdens tryggeste og har noen av de strengeste våpenlovene.


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter