Nyheter

Nora Mehsen er lesbisk og muslim: – Jeg vil si at det er en gave fra Allah

ISLAM: Flere har fortalt Nora Mehsen at det er en umulig kombinasjon å være skeiv og muslim. – Jeg er ikke enig i at islam som religion fordømmer skeive, sier hun.

– Jeg har fått høre at det er en straff fra Allah at jeg er lesbisk. Jeg vil si at det er en gave fra Allah. Det er absurd når både konservative muslimer og islam-kritikere, som ikke er enige i noe, fortsatt er enige om at det ikke er plass til meg, sier Mehsen.

En gave fra Allah

Det er fra disse to gruppene Mehsen møter mangel på aksept. For det å være både skeiv og muslim kommer med en pris, uttrykt gjennom hatefulle meldinger i innboksen. Men Mehsen selv mener at det er «u-Islamsk» å fordømme homofili teologisk.

For Mehsen er det helt selvfølgelig at når hun er skeiv og tror på Allah, så er det også Allahs vilje at hun er skeiv.

Forskjell på teologi og praksis

Olav Elgvin er postdoktor ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere forsket på og skrevet rapport om skeive minoriteter i Norge. Han mener det er forskjell på teologisk syn på homofili og den sosiale aksepten blant muslimer.

– Det er ingen moskeer i Norge som er homoliberale, sier Elgvin.

Elgvin refererer til det teologiske standpunktet til moskeene. Han forteller at det likevel er større forskjeller når det kommer til praksis.

Olav Elgvin, forsker ved Fafo

– Forskjellen handler blant annet om i hvilken grad man gjør det til en viktig sak.

I noen moskeer kan det finnes en stilltiende aksept for å ha homofile relasjoner, forteller Elgvin. Problematikken oppstår dersom man utfordrer teologien rundt homofili. Ingen moskeer Elgvin kjenner til som vil godta at homofili er greit på et teologisk grunnlag.

«Klare regler»

Islamsk Råd Norge (IRN) er en paraplyorganisasjon for en rekke muslimske trossamfunn i Norge. Informasjonsansvarlig Mustafa Mahmood svarer Vårt Land på e-post.

Islamsk råd Norge: Mustafa Mahmood er kommunikasjonsansvarlig for i Islamsk råd Norge.

Han forteller at islam er tuftet på «en moralsk kodeks» med klare regler for seksuell omgang. Han forklarer at det gjelder både sex utenfor ekteskapet og sex med det samme kjønn.

– Det er en klar felles forståelse for dette blant majoriteten av muslimer. Det gjelder derimot ikke når det kommer til å ha følelser, skriver Mahmood.

Han legger til at islamsk teologi anerkjenner at mennesker kan være tiltrukket av samme kjønn av natur, uten at det er noe man kan styre.

– Dette gir ingen rett til å diskriminere andre på bakgrunn av det, skriver Mahmood.

Nora Mehsen forteller at hun ikke føler seg trygg der hun får høre det er greit at hun er lesbisk, så lenge hun ikke «praktiserer» det.

– Det synes jeg er absurd, for jeg er jo ikke noe mindre lesbisk når jeg går på jobben eller drikker kaffe, sier hun.

Det at vi som muslimer forsøker å leve etter islamske retningslinjer, betyr ikke at vi mangler nestekjærlighet med mennesker som lever på annet vis

—  Mustafa Mahmood, Islamsk Råd Norge

Blander seg ikke inn i praksis

– Hva en person selv likevel velger å praktisere er ikke noe moskeene blander seg inn i og er heller ikke moskeenes rolle. I moskeer er alle muslimer velkomne uavhengig av deres religiøse praksis og tro, skriver Mahmood.

Han forteller at det er mange homofile muslimer som lever ut sin legning og tro uten at dette kommer i konflikt.

– Det er ingen tvang i religionen. Det at vi som muslimer forsøker å leve etter islamske retningslinjer, betyr ikke at vi mangler nestekjærlighet med mennesker som lever på annet vis, skriver Mahmood til Vårt Land.

Dette er ikke noe nytt, mener Elgvin.

– Historisk har homoseksualitet vært ganske vanlig i muslimske land.

Homofil praksis eller eksperimentering var mer akseptert i muslimske enn i vestlige land for omkring 50 år siden, forteller Elgvin.

– Den sosiale aksepten har sameksistert med en konservativ teologi.

Det er absurd når både konservative muslimer og islam-kritikere, som ikke er enige i noe, fortsatt er enige om at det ikke er plass til meg

—  Nora Mehsen, muslim

Dette mener Elgvin er typisk for norske moskeer. Mehsen har funnet sitt rom for å utøve identiteten sin utenfor moskeene, gjennom organisasjoner med skeive muslimer og vennskap med likesinnede.

– Jeg synes det er utrolig viktig at man har rom for å være hele seg selv. Hvis de rommene ikke finnes, må man skape dem selv, sier Mehsen.

– Et spesielt ansvar

IRN skrev en pressemelding etter masseskytingen i Oslo:

– IRN tar sterkt avstand fra homohat, og står sammen med resten av befolkningen i sorgen, skrev IRN.

Elgvin forteller at der noen moskeer fordømmer homohat, er det andre som vil være forsiktig med alt som kan tolkes som aksept for homofili. Likevel ser han ikke noe sterk mobilisering mot homofili fra moskeene.

Nora Mehsen mener at det ikke holder å fordømme vold mot homofile. Det er kun et minimum.

– Muslimske trossamfunn og muslimske ledere har et spesielt ansvar for å kjempe mot homofobi og transfobi i egne miljøer, på samme måte som kristne ledere har det ansvaret i sine miljøer, sier Mehsen.

Forskjellige skjebner

– Det som i størst grad går utover homofile er muslimske aktivister som aktivt fremstiller homofile som en trussel, sier Elgvin.

Dette har han ikke sett komme fra moskeene selv, men fra enkelte muslimske aktivister. Han påpeker at dette er retorikk som også blir brukt av både enkelte kristne og ikke-religiøse.

– Hvordan er det å komme ut som skeiv for norske muslimer?

– Det er stor variasjon. Ofte er det veldig vanskelig. Men det finnes også folk som står frem og har det helt fint, sier Elgvin.

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Mer fra: Nyheter