Nyheter

Kriminelt å være homofil i 69 land

PRIDE: Flere land avkriminaliserer homofili, men mange land forbyr homofili. – Mange skeive føler at de ikke kan leve som den de er, sier Patricia Kaatee i Amnesty International.

Regnbueflagget vaier over barnehagen i Lier. På Dagsnytt snakker NRK med to seksåringer som går i barnehagen. På spørsmål om hva regnbueflagget står for, er svarene av det uskyldige slaget: «kjærlighet og sånn» og «man kan være forskjellig og det er greit».

Samtidig beslaglegges leker med regnbuefarger i Saudi-Arabia. Alt fra mobildeksler til pennaler fjernes fra butikker i hovedstaden. I en nyhetsreportasje av den statseide kanalen Al Ekhbariya som viser beslagleggelsen, sier journalisten at fargene sender et «giftig signal» til barn.

I Saudi-Arabia er det ikke bare regnbuefarger som slås ned på. Homofili er forbudt og straffes med døden.

Farlige regnbueleker

Tolv sekunder for mye

Pixars film Lightyear rullet på norske kinolerreter for første gang 15. juni. Minst tolv land har lagt ned forbud mot filmen. Grunnen er at to karakterer av samme kjønn kysser i filmen.

En annen Disney-film, Doctor Strange, møtte samme skjebne tidligere i mai. En tolv sekunders scene der en av hovedkarakterene fortalte om hennes to mødre ble for hard kost for saudiarabiske myndigheter, som ba Disney fjerne scenen. Disney nektet, og filmen ble ikke vist på kinoer i kongedømmet.

Ulovlig i 69 land

Levekårene for LHBT-mennesker i hele verden kartlegges av organisasjonen Ilga (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). I deres nyeste rapport skriver de at homofili er kriminelt i 69 land.

I disse landene er det den seksuelle handlingen mellom mennesker av samme kjønn som er ulovlig. Det dokumenteres årlig hvordan homofile tiltales og dømmes. Straffen varierer fra bøter og fengsel, til pisking og dødsstraff.

Indonesia er et av de 69 landene. I flere regioner i landet er homofili kriminelt, og straffes med fengsel.

I fem av landene straffes homofili med døden, i ytterligere fem er dødsstraff en mulighet.

Inonesia

Ikke fulle fengsler

Fengslene er imidlertid ikke fylt opp av homofile i disse 69 landene, ifølge Patricia Kaatee. Hun er politisk rådgiver for kjønn og seksualitet i Amnesty International Norge, og sier til Vårt Land at situasjonen i mange land hvor homofili fortsatt er kriminelt, kan sammenlignes med Norge for 50 år siden.

– I 1972 var ikke norske fengsler fulle av homofile heller. Men homofile visste at de ble sett på som kriminelle. De kunne tas når som helst, og kunne aldri føle seg trygge sammen med kjæresten sin. Slik var det i Norge for femti år siden, og slik er situasjonen i 69 land i dag.

Hun sier at homofile i land der legningen deres er kriminell, ikke alltid blir straffeforfulgt, men at de ikke har noe rettslig vern. Dette fører til at de i stor grad kan bli trakassert, opplever hatkriminalitet og har vanskeligheter med å få jobb og bolig. Kilder har fortalt henne at skeive opplever at politiet kan komme når som helst.

– I flere land kan politiet komme inn midt under en fest, filmvisning eller et middagsselskap blant skeive. Der truer politiet med å arrestere alle, med mindre de betaler politiet penger for å henlegge saken.

---

Homofiles rettigheter

  • 57 land har lover som beskytter mot diskriminering av homofile.
  • 81 land har lover som beskytter mot diskriminering på arbeidsplassen.
  • 28 land anerkjenner likekjønnede ekteskap.
  • 34 land anerkjenner likekjønnede partnerskap.
  • I 124 land er det lov for to mennesker av samme kjønn å ha sex med hverandre.
  • I år er det 50 år siden Norge avkriminaliserte homofili.

---

Positiv utvikling – noen steder

Land hvor homofili er kriminelt, blir færre og færre. I 2019 avkriminaliserte Botswanas høyesterett homofili, og Gabon gjorde det samme året etter. Kaatee drar frem India som kanskje det viktigste eksempelet de siste ti årene.

Fra 2011 til 2020 gikk antall land hvor homofili var lovlig opp fra 113 til 124, ifølge tall fra Ilga.

I 2018 bestemte indisk høyesterett at kriminalisering av homofili var grunnlovsstridig.

– Vi snakker om et land med over 1,3 milliarder mennesker. Hvis man anslår at fem til ti prosent av disse er skeive, så er over 60 millioner mennesker avkriminalisert. Avkriminalisering er kjempeviktig, og det har hatt en enorm betydning at India gjorde det.

india homofili

«Ny-kriminalisering»

Et av tilbakestegene for den globale homokampen, ifølge Kaatee, er det hun kaller «ny-kriminalisering».

Flere land som ikke kriminaliserer homofili, legger andre hindringer for homofiles rettigheter. I land som Russland, Polen og Kina har myndighetene lover som regulerer hva som kan nevnes og vises i medier. Homofili blir sensurert, ifølge Kaatee.

I Ungarn må filmer som Harry Potter og Billy Elliott vises sent på kveldstid og med 18-årsgrense. Tidligere i år ble bøker som omhandlet seksualitet og rase fjernet fra bokhyller i skoler over hele Texas.

Ifølge Ilga har hele 42 land lover og forskrifter som innskrenker ytringsfriheten rundt temaer som omhandler seksuell legning, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og kjennetegn ved kjønn. Kaatee sier dette påvirker skeive folks helse.

– Vi snakker om hele liv. Sex er for mange en viktig del av det, men når alt annet enn ditt seksuelle liv kriminaliseres, får man et vanskelig liv. Mange skeive føler de ikke kan leve som den de er.Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter