I statsråd i dag oppnevnte regjeringen utvalget som skal gjennomgå abortlovens bestemmelser. Utvalgsleder er Kari Sønderland, pensjonert departementsråd.
Regjeringen har prioritert tung bakgrunn fra helsesektoren. Det finnes ikke representanter fra interesseorganisasjoner i utvalget - selv om en rekke organisasjoner ble innbudt til å spille inn navn.
Hele ti av utvalgsmedlemmene har tung helsefaglig bakgrunn. Tre er jurister. To av de ti med helsebakgrunn har fagfelt etikk.
Her er navnene - tung fagekspertise i utvalget
Utvalgsmedlemmene er nøkkelfolk i regjeringens arbeid for mulige endringer i dagens abortlov. Vårt Land har gjennomgått navn og bakgrunn for medlemmer av utvalget. De oppnevnte er:
Elham Baghestan: Overlege og førsteamanuensis, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Jobber ved fødeavdelingen, Kvinneklinikken i Bergen og ved universitetet i Bergen.
Tilde Broch Østborg: Overlege i spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Stavanger universitessjukehus. Aktiv lokal Arbeiderparti-politiker.
Birgitte Heiberg Kahrs: Førsteamanuensis ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU i Trondheim. Kahrs ble i 2016 intervjuet av NRK intervjuet om det problematiske i å utføre tvillingaborter.
Kristin Holanger Bodenstein: Fra Arendal. Hun er utvalgets nestleder. Er nestleder i Jordmorforbundet i Sykepleierforbundet.
Nina Sofie Lem Samuelsen: Er studentombud ved Høgskulen i Volda og Høgskulen på Vestlandet, utdannet jurist og samfunnsviter. Hun har jobbet ved helserettsavdelingen i Helsedepartementet og som utreder i Gulating lagmannsrett, Bergen.
Karl Harald Søvig: Dekan ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Har særlig jobbet med bruk av tvang i velferdsretten, både overfor mennesker med rusmiddelavhengighet, psykiatriske pasienter og i barnevernet.
Berge Solberg: Professor i medisinsk etikk og hovedansvarlig for undervisningen i medisinsk etikk ved medisinstudiet på NTNU.
Morten Magelssen: Lege og medisin-etiker, førsteamanuensis ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo. Han er professor II i bioetikk ved MF vitenskapelig høyskole og medlem av Bioteknologinemnda.
Marte Kvittum Tangen: Fastlege i Tynset. Leder av Norsk forening for allmennmedisin.
Ståle Onsgård Sagabråten: Fra Nesbyen. Spesialist i allmennmedisin og leder av Fagstyret i Legeforeningen.
Claus Andreas Klingenberg: Professor i barnemedisin ved UiT Norges arktiske universitet.
Astrid Grydeland Ersvik: Seniorrådgiver, Kristiansund. Tidligere leder i Landsgruppen av helsesøstre i Sykepleierforbundet.

Organisasjoner tidlig ute - ville være med
I sluttfasen ved oppnevningen av utvalget, gikk helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol ut i brevs form til en rekke institusjoner og organisasjoner. Hun ba om innspill til medlemmer av utvalget.
Bakgrunnen var et trykk som kom allerede i vinter: En rekke organisasjoner spilte selv inn forslag til utvalgsnavn. De ønsket at stemmer i samfunnet skulle høres i det viktige utvalgsarbeidet om abortlovgivingens fremtid.
---
Abortloven
- Abortloven ble vedtatt i Stortinget 30. mai 1978 og trådte i kraft 1. desember samme år.
- Den lovfester selvbestemt abort til 12. svangerskapsuke. Etter uke 12 kan en nemnd innvilge abort dersom det er fare for kvinnens helse, kvinnen er i en vanskelig livssituasjon, det er fare for sykdom hos fosteret eller graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest.
- De siste årene har det vært nedgang i antall aborter i Norge. I 2020 ble det utført 11.081 svangerskapsavbrudd, mot 12.733 i 2017. Antallet har sunket mest i aldersgruppen 20–24 år.
---
Human-Etisk Forbund betenkt
Tidlig ute var Human-Etisk Forbund, med et konkret navneforslag. Etter at utvalget nå er på plass, sier generalsekretær Trond Enger at han helst hadde sett at Kjerkol hadde gitt utvalget større bredde:
– Det er en tradisjon at det sitter flere parter i et utvalg. For flere stemmer gir flere perspektiv, sier han til Vårt Land.
Også Den norske kirke kom med navneforslag. Og under høringen om Venstres abortforslag i Stortinget i vår, etterlyste også kvinneorganisasjoner representasjon fra den siden. Slik ble det ikke.
Flere stemmer gir flere perspektiv
— Generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund
Kjerkol: Dette vil gi oss et solid kunnskapsgrunnlag
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er tilfreds med å ha fått utvalget på plass:
– Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass et bredt sammensatt utvalg med relevant kompetanse og representanter fra hele landet. Gjennom dette arbeidet vil vi vi få en grundig gjennomgang av abortloven, noe vi mener er viktig, uttaler statsråden i en pressemelding.
Hun påpeker at både helsesykepleier, jordmor, fastlege og jurister er representert i utvalget.
– Det er et godt utgangspunkt. Jeg var opptatt av å få med ulike deler av tjenesten i arbeidet, og er sikker på at utvalget vil gi oss et solid og nyttig kunnskapsgrunnlag, sier Kjerkol.
[ «Jeg blir stadig avkrevd en grunn for hvorfor jeg ikke drikker» ]
I oppdraget: Også utrede utvidet abortgrense
Ap/Sp-regjeringen ga for snart to uker siden utvalget et historisk oppdrag: I mandatet ble de også bedt om å utrede om dagens selvbestemte grense ved 12 uker skal utvides.
Blant oppgavene er å utrede alternativ til dagens abortnemnder og dagens regelverk om fosterantallsreduksjon. Dagens 12-ukers grense har vært gjeldende siden abortloven ble vedtatt i 1978.
Regjeringens mål er å legge frem en sak for Stortinget om eventuelle endringer i loven før valget i 2025. De to regjeringspartiene har ulikt syn på om dagens selvbestemte grense bør utvides. Sp vil beholde 12 uker – Aps stortingsprogram tar til orde for at kvinnen bør ha siste ord frem til uke 18.
[ Passprodusent beskyldes for krigsforbrytelser ]