Nyheter

Israels politiske krise ble kortvarig

ISRAEL: Politikeren som utløste en krise for Naftali Bennetts israelske regjering, har snudd. Dermed har den skjøre koalisjonen igjen halvparten av Knesset i ryggen.

Ghaida Rinawie Zoabi fra venstrepartiet Meretz trakk torsdag sin støtte til åttepartiregjeringen, som dermed sto igjen med bare 59 av 120 folkevalgte bak seg.

Rinawie Zoabi trakk seg i protest mot blant annet behandlingen av palestinerne. Hun viste spesielt til israelsk politivold i Jerusalem, samt politiets maktbruk under begravelsen til den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh. Al-Jazeera-journalisten var på jobb da hun ble skutt i hodet og drept i en israelsk militæraksjon på den okkuperte Vestbredden 11. mai.

Jobber for araberne

Men allerede søndag var Rinawie Zoabi tilbake i folden. Hun sier hun vil støtte koalisjonen fordi hun ønsker å jobbe for at regjeringen innfrir behovene til det arabiske samfunnet i Israel.

– Vi har lagt våre uenigheter til side, og sammen gjenopptar vi nå arbeidet til regjeringen, sier utenriksminister Yair Lapid.

Han regnes som arkitekten bak den mangfoldige regjeringskoalisjonen som ble dannet etter fjorårets valg.

Bred koallisjon

Det er slett ingen overraskelse at regjeringen knaker i sammenføyningene. Helt fra starten har prosjektet vært skjørt, sammensatt av partier som strekker seg fra den jødiske høyresiden til et arabisk muslimsk parti.

Koalisjonen hadde i utgangspunktet knappest mulig flertall, men mistet dette da et medlem av Bennetts religiøse nasjonalistparti Yamina trakk seg i april.

Opposisjonsleder Benjamin Netanyahu har sagt at han ønsker å velte Bennetts regjering, kreve nyvalg og ta makten tilbake.

Netanyahu var statsminister fra 1996 til 1999 og igjen fra 2009 til 2021. Han er tiltalt for korrupsjon i en rettssak som fortsatt pågår.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter