Nyheter

Biden-administrasjonen forsøker å stanse trans-lov i Alabama

USAs justisdepartement forsøker å stanse en lov i Alabama som vil straffe leger med opptil ti år i fengsel om de gir hormonbehandling til unge transpersoner.

Det amerikanske justisdepartementet forsøker å få stanset en lov som vil gjøre det straffbart for leger i Alabama å gi hormonbehandling til transpersoner under 19 år. Strafferammen er på opptil ti år. Foto: J. David Ake / AP / NTB

Departementet mener loven er grunnlovsstridig og slutter seg til et pågående søksmål som er fremmet av familier og leger.

Om forsøket ikke vinner fram, trer den nye loven i kraft 8. mai.

Departementet har tidligere advart alle delstater om at det kan bryte med grunnlovsfestede rettigheter å hindre unge transpersoner og ikke-binære fra å få kjønnsbekreftende behandling.

Etter loven som er vedtatt i Alabama, vil leger og andre kunne bli dømt til ti år i fengsel om de gir transpersoner som er yngre enn 19 år, hormonbehandling som blokkerer puberteten eller bekrefter kjønnsidentiteten.

Transpersoner og foreldre sier at delstaten forsøker å forby det de ser som nødvendig og i enkelte tilfeller livreddende hjelp.

– Loven diskriminerer mot mindreårige transpersoner ved på urettmessig vis å nekte dem tilgang til visse typer medisinsk nødvendig behandling, heter det i anmodningen fra justisdepartementet.

Republikanerne som støtter loven i Alabama, hevder at den trengs for å beskytte barn. Flere delstater med republikansk politisk ledelse har vedtatt lover som sikter seg inn mot unge transpersoner og LHBT-saker.

Alabamas lov går lengst og er den første til å kriminalisere behandlingene. Texas-guvernør Greg Abboott har beordret delstatens barnevernsmyndigheter til å etterforske meldinger om kjønnsbekreftende behandling av mindreårige som mishandling.

Arkansas har også forbudt kjønnsbekreftende medikamenter, men den loven har blitt blokkert.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter