Nyheter

FN: Russland kan ha begått krigsforbrytelser i Ukraina

Russiske drap på sivile og bombing av sivil infrastruktur kan være krigsforbrytelser, sier FN, som har dokumentert 50 drap på sivile i Butsja.

– Russiske styrker har brukt vilkårlig bombing og artilleriild mot befolkede områder, har drept sivile og ødelagt sykehus, skoler og annen sivil infrastruktur, noe som kan være krigsforbrytelser, sier talsperson Ravina Shamdasani ved FNs menneskerettskontor.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, sier at «i løpet av disse åtte ukene er folkeretten ikke bare blitt ignorert, men tilsynelatende satt helt til side».

I Butsja har FNs høykommissær for flyktninger dokumentert at 50 sivile er drept i byen.

– Oppdraget avslørte også art ukrainske styrker har brukt våpen med vilkårlig virkning, som har forårsaket sivile tap og skader på sivile objekter øst i landet, sier Shamdasani.

Etter at russiske styrker trakk seg ut av Butsja, ble det avdekket omfattende drap på sivile. Flere steder lå de drepte der de hadde falt i gatene.

FN har dokumentert og bekreftet at 2.345 sivile er drept og 2.919 året i Ukraina siden krigen startet da Russland invaderte landet 24. februar.

– Vi vet at det reelle tallet er betydelig høyere etter hvert som vis er det skrekkelige som er skjedd i områder med kraftige kamper, blant annet i Mariupol, sier Bachelet.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter