Nyheter

Pave Frans ber canadiske urfolk om tilgivelse

Pave Frans har bedt om unnskyldning og tilgivelse for de «forferdelige overgrepene» urfolk i Canada ble utsatt for på katolskdrevne internatskoler.

Canadiske urfolk marsjerer over Petersplassen i Vatikanet. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Under en audiens med flere titall representanter for urfolkene sa Frans at han skammet seg og var rasende over alt deres forfedre og slektninger ble utsatt over i den katolske kirkens regi.

Representantene hadde kommet til Roma for å få en offisiell beklagelse fra paven, samt et løfte om at kirken gjør opp for seg.

Mer enn 150.000 barn med urfolksbakgrunn i Canada ble tvunget til å gå på statlig finansierte kristne internatskoler fra sent 1800-tall og fram til 1970-tallet. Formålet var å isolere dem fra egne hjem og kultur, og dermed oppdra dem i kristen tro og vestlig kultur, som ble regnet som overlegen.

– For den sørgelige oppførselen til disse katolikkene ber jeg Herren om tilgivelse. Jeg vil si fra hjertet at dette gjør svært vondt. Jeg står sammen med canadiske biskoper i å be om unnskyldning, sa paven.

Oppgjøret etter internatskolene har pågått i mange år, men tiltok i omfang i 2021 etter at det ble oppdaget tusenvis av umerkede barnegraver utenfor ulike internatskoler i Canada.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter