Nyheter

Stortinget får abort-avstemning i vår – slik vil Venstre presse den frem

ABORT: Som lyn fra klar himmel sørger Venstre for at andre stortingspartier alt i vår må ta stilling til utvidet 18-ukers grense for abort.

Mens regjeringstopper og sentrale stortingspartier bruker kraft på følgene av Russlands invasjon av Ukraina, sparker Venstre i gang abortdebatt.

Ved åpningen av tirsdagens stortingsmøte fremmet partiet representantforslag om å utvide grensen for selvbestemt svangerskapsavbrudd til 18. svangerskapsuke, utrede ny nemndstruktur etter 18. uke og i praksis oppheve innstrammingen av fosterreduksjon.

– Håpet og målet er å danne et flertall for en utvidet grense senere i vår, sier Venstre-leder Guri Melby.

Styrer unna Støre og Vedums grundige debatt

Dermed styrer Venstre forbi Ap/Sp-regjeringens eget arbeid med å utrede dagens nemndordning. I det politiske miljøet ventes denne å gi ny debatt om dagens abortgrenser senere i stortingsperioden.

Regjeringstoppene Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har argumentert for en «grundig» mer langsiktig tilnærming til den følsomme abort-tematikken. Men der bryter altså Venstre inn fra sidelinjen:

Partiets forslag innebærer nemlig full komitébehandling og en senere stortingsdebatt med votering. Trolig vil dette finne sted utpå våren. Melby fremmer forslaget sammen med representantkollegene Ingvild W. Thorsvik og Sofie Høgestøl.

Sofie Høgestøl, Ingvild W. Thorsvik, Guri Melby - stortingsrepresentanter Venstre

Hvorfor kommer dette nå?

– Hvorfor fremmer Venstre forslaget akkurat nå?

– Det er blitt jobbet med over lang tid, etter at vi i fjor programfestet selvbestemt abort til uke 18. Det har vært viktig for oss å fremme et forslag når vi er klar for det, forklarer Melby.

Nå er altså tiden inne – selv om en varslet utredning fra regjeringen senere i vår ennå ikke er kommet.

– Vi vet jo at regjeringspartiene er splittet i denne saken. Venstre deler jo Aps primærstandpunkt om utvidet selvbestemt grense. Men jeg har vanskelig for å se at dette blir en utvidelse regjeringen legger frem. Derfor bør Stortinget ha mulighet til å ta stilling, begrunner Melby.

---

Her er Venstres fremstøt

  • Utvide den selvbestemte abortgrensen til 18 uker.
  • Partiet vil «sikre tilgang til kvalifisert støtte, rådgivning og oppfølging som sikrer kvinnen reell selvbestemmelse».
  • Sette ned et utvalg som skal utrede alternativer til dagens nemndordning etter uke 18.
  • Oppheve § 2a i «Lov om svangerskapsavbrudd». Tydeliggjøre at reglene også gjelder for fosterreduksjon.

---

Melby: Ikke behov for regjeringens utredning

– Hvorfor kunne ikke Venstre selv vente på denne utredningen?

– Venstre har ikke behov for den. For det er et mulig flertall i Stortinget for endring av loven. Det ønsker vi nå å sjekke ut. Vi vet jo at Ap primært deler vårt syn. I SV, Rødt, MDG, Frp og Høyre kan det være støtte til vårt forslag.

– Dere kan bli møtt med at dere nå forhåndspolariserer abortdebatten?

– Jeg har stor tiltro til at Stortinget tåler et slikt forslag. Hvis noen partier ikke vil bruke denne anledningen til å ta standpunkt, så står de jo fritt til det. Det er lov for dem å si at de vil vente på en utredning. Det har jeg respekt for, svarer Melby.

Regjeringen finpusser formuleringer

Helseminister Ingvild Kjerkol har varslet at hun «senere i vår» vil sette ned det utvalget som ifølge Hurdalsplattformen skal «se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder».

Etter det Vårt Land får opplyst sentralt i regjeringsapparatet, jobbes det fortsatt med formuleringer om mandatet og ord som gir retning for arbeidet.

Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth, også nestleder i Stortinget helse- og omsorgskomité, kommenterer Venstres forslag slik:

– Det er gledelig at Venstre nå er på riktig side i denne saken og støtter vårt syn om selvbestemmelse til uke 18. Venstre var på motsatt da de satt i regjering, sier Myrseth.

Oslo 20200520. 
Cecilie Myrseth (Ap)  i den muntlig spørretime på stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Ap-talskvinne: «Venstre bærer et ansvar»

Myrseth viser til det kommende utredningsarbeidet fra egen helseminister og ønsket om en «helhetlig debatt».

– Bør utredningsarbeid komme først, før en abortvotering i Stortinget?

– Det optimale er at utredningsarbeidet får pågå. For Ap er det viktig at det blir en grundig debatt. Men vi skal selvsagt også forholde oss til Venstres forslag, selv om det viktigste er et flertall for en utvidet grense. Venstre bærer et ansvar for at også partier på deres side av politikken sikrer flertall for en lovendring, svarer Myrseth.

Hennes komitékollega i Høyre, Sandra Bruflot, poengterer at «Høyres politikk er at dagens abortlov med selvbestemt abort frem til uke 12 ligger fast».

– Vi skal behandle forslaget til Venstre i stortingsgruppa, som vi gjør med alle saker som fremmes for Stortinget, uttaler Bruflot.

Overrasket mange. Blant dem var SV

Sentralt i SV skapte tirsdagens forslag fra Venstres overraskelse. Holdningen der har vært at partiet ikke finner grunn til å forsere en ny abortdebatt før de har sett hva regjeringen selv spiller frem.

Men partiet stemmer for politikk som partiet er for, påpekes det. Derfor vil ventelig SV-representanter trykke på ja-knappen. Også Rødt har hittil vært avventende til selv å ta opp aborttematikk, i påvente av hva regjeringens kommende utredning innebærer.

Vårt Land sjekket – kan bli stemmethriller

Men spørsmålet om utvidet abortgrense til 18 uker kan skape stemmethriller i Stortinget:

For to uker siden kartla Vårt Land holdninger hos enkeltrepresentanter i Sp, Høyre og Frp. Oppsummeringen viste at fem stemmer kan avgjøre om Stortinget går for en utvidelse av dagens 12-ukers grense.

I regjeringsplattformen fra Ap og Sp er det avklart at de to partiene «står fritt til å søke flertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven».

Bollestad: Forventer at Ap/Sp venter på utredning

KrF-leder Olaug Bollestad er overrasket over Venstres fremstøt.

– De står selvsagt fritt til å fremme forslaget sitt. Vårt utgangspunkt er å sikre livsvern for fosteret så langt som mulig. KrF vil jobbe for å verne om dagens 12-ukers grense, sier Bollestad til Vårt Land.

– Hvordan reagerer du på at Venstre vil ha avstemning før nemnd-utredningen er klar?

– Dette er det krevende med Venstres forslag. Jeg forventer også at representantene i Ap og Sp vil avvente regjeringens egen utredningen før de tar stilling til et slikt enkeltforslag, svarer Bollestad.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter