– Jeg lager mat, og spiser sist. Er det ikke nok mat, spiser jeg ikke, og må vente til neste måltid. Hvis jeg er heldig er det mat da, forteller 13 år gamle Faisa til organisasjonen Plans medarbeidere.
Faisa og familien hennes ble tvunget til å forlate hjemmet sitt etter at alle husdyrene deres døde og de ikke klarte å finne vann eller mat. Nå bor de i en leir for internt fordrevne i Togdheer-regionen. De forteller at den stadig forverrede krisen tar på.
Truer millioner
Somalia opplever noen av de tørreste forholdene på førti år, og truer livet til millioner av mennesker i tørkerammede områder. Landet står overfor den lengste perioden med lite nedbør siden 1981.
Ifølge FN trenger mer enn en fjerdedel av Somalias befolkning akutt mathjelp. Rundt 1.4 millioner barn under fem år kan bli akutt underernært. Det er ikke ventet noe regn før i april, og «Famine Early Warning Systems Network» advarer om at mangelen på regn gjør hungersnød sannsynlig.
Internt fordrevet
Tall fra FNs høykommissær for flyktninger viser at 317.000 mennesker er internt fordrevet siden januar. Flesteparten har forlatt hjemmene sine på grunn av tørken.
Da Islamic Relief besøkte Bardhere-leiren i Gedo i starten av februar fant de mennesker i enkle tilfluktsrom med lite mat og vann. Flere var døde, og mange var på «randen av død», meldte hjelpeorganisasjonen.
I leiren Luuq fant den irske katolske organisasjonen Trócaire barn som sultet. Onsdag 16. februar, kunne Care Internationals landdirektør i Somalia, Iman Abullahi fortelle at skoler i leirer for internt fordrevne er overfylte, melder The Guardian.
Den store gresshoppeinvasjonen
Bøndene i Somalia ble hardt rammet av gresshoppesvermer tidlig i 2020. De raserte matavlingene i en av verdens fattigste og mest sårbare regioner. Millioner av mennesker i Øst-Afrika sto da i fare for å rammes av en ny sultkatastrofe.
Den gangen mente eksperter at det var klimaendringer som stod bak invasjonen av gresshopper. Klimaendringer kan også ha noe av skylden for tørken vi ser i Somalia nå, peker Erik W. Kolstad ved Bjerknes senter for klimaforskning.
Men det finnes flere forklaringer:
– Tørken akkurat nå skyldes i stor grad det pågående værfenomenet La Niña i Stillehavet. Dette er det viktigste værmønsteret i verden. De unormalt lave havtemperaturene i Stillehavet under en La Niña påvirker havtemperaturene i Det indiske hav. Vindretningen endrer seg slik at det blir mer fralandsvind enn normalt, og dermed blir det i liten grad ført fuktig luft inn fra havet. Konsekvensen er mindre nedbør enn normalt, sier Kolstad til Vårt Land.
[ Partiet Rødt vil forby «abort-turisme» ]
Slik forklarer han hvordan klimaendringene virker:
– Nedbørsmengdene har minket noe de siste tiårene, men det er ventet mer nedbør i tiårene som kommer. Samtidig har de økende temperaturene økt sjansene for tørke, noe som vil føre til ytterligere fordampning, sier Kolstad.
– Prekær situasjon
Somalia har i flere år hatt store problemer med tørke og påfølgende matkriser, ifølge Ramon Olaf Broers, i Norges Røde Kors. Han følger situasjonen tett.
– Vi ser at de har flere perioder med tørke. De siste årene har det vært mange flere og sterkere perioder med tørke enn før. Tørkene varer lengre, og er mer ekstreme, forteller Broers til Vårt Land.
[ Ungarsk prest forteller at han står på dødsliste ]
Hjelpearbeidere i Røde Kors forteller at det er større press på ressursene i Somalia, og at gjetere nå reiser uvanlig lange strekninger for å holde dyrene sine i live og for å kunne opprettholde driften. Vannkildene er enten helt tomme eller nesten tomme i de områdene de normalt drar til. Regionsrådgiver Broers skildrer en prekær situasjon, som veldig få er forberedt på.
Redd Barna melder at minst 700.000 husdyr døde på to måneder I fjor. Ifølge FN døde opptil 80 prosent av husdyrene i enkelte områder.