Nyheter

Norfund investerer mer i afrikansk landbruk og matproduksjon

Statens investeringsfond for utviklingsland vil nå ut til flere afrikanske landbruksaktører og kjøper seg inn i et selskap som utvikler landbruk i Afrika.

Investeringsfondet til staten for utviklingsland vil nå ut til fleire afrikanske landbruksaktørar. Her frå den sørlege delen i Rwanda. Foto: Heiko Junge / NTB

Norfund investerer i alt 20 millioner dollar (179 millioner kroner) i selskapet AgDevCo.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) sier at dette gjør at de når ut til langt flere aktører enn fondet selv har kapasitet til å håndtere.

– I Afrika sør for Sahara høster mer enn 70 prosent av befolkningen sin daglige mat fra jordbruk og fiske. Investeringer i lokale verdikjeder som utvikler landbruket og gir småbønder lokal markedstilgang, har store utviklingseffekter i form av økte inntekter, flere jobber og økt matsikkerhet, sier Tvinnereim.

Siden starten i 2010 har AgDevCo investert i 80 landbruksvirksomheter, og selskapet har i dag en portefølje til en verdi av 150 millioner dollar spredt over Ghana, Elfenbenskysten, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Zambia, Mosambik og Malawi.

Norfund går inn på eiersiden i selskapet sammen med sitt britiske søsterfond CDC og amerikanske søsterfond DFC som går inn med henholdsvis 50 og 20 millioner dollar.

AgDevCo, som ble startet med britiske bistandsmidler, har bidratt til å skape mer enn 15.000 jobber og økte inntekter til 750.000 småbønder. De har nå erfaring som gir dem mulighet til å satse på kommersielle investeringer med mål om å skape lønnsomme bedrifter i enda større skala.

– I tillegg til å skaffe kapital, hjelper AgDevCo selskapene de investerer i med å vokse til lønnsomme virksomheter ved å tilby faglig og teknisk støtte for eksempel innen likestilling og klima, sier Ellen Cathrine Rasmussen, avdelingsleder for vekstkraftige virksomheter i Norfund.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter