Kirkeliv

Verdens første digitale kirkevert

DEN NORSKE KIRKE: Utenfor Skedsmo middelalderkirke i Lillestrøm står det nå en digital kirkevert som gir informasjon om kirke, menighet og gravplass. Det er et tidsspenn på drøyt 800 år mellom berøringsskjermen og de gamle steinmurene ti meter unna.

– Vi har fått en ny digital kollega, som hjelper oss å nå ut med informasjon til alle som besøker kirke og gravplass, sier en fornøyd sokneprest Anne Borgen.

På den 55 tommer store berøringsskjermen kan du søke opp gravsteder på kart, få info om aktiviteter i kirken og finne historiske fakta om kirkebygget fra 1180. Du får til og med avgangstider for nærmeste busstopp. Senere vil det bli lastet inn informasjon om kulturaktiviteter og det vil opprettes en egen seksjon for pilegrimer. Interaktiviteten skal også bygges ut – her kan du etter hvert ta kontakt med kirken i anledning dåp, bryllup og konfirmasjon.

Skedsmo kirke digital kirkeverge

Tre av fire besøker kirkegården årlig

Soknepresten liker den lavmælte måten skjermen kommuniserer på.

– Den står ikke og roper, men er lett tilgjengelig for alle som går forbi – og tåler alt av vær og vind. Den vil bli et viktig verktøy for å kommunisere med folk om alle mulige kirkelige anliggender, i tillegg til rent praktisk info for å finne frem på kirkegården. Kirken ligger i pilegrimsleden til Nidaros, turstier går forbi her og vi har tre-fire begravelser ukentlig, forteller Anne Borgen.

Den digitale kirkeverten har vært på plass siden 21. desember, og hittil har over 2000 personer benyttet seg av info-tavlen.

– Vi har gjort en lokal undersøkelse som viser at 75 prosent av kirkemedlemmene våre er innom her minst én gang i året, legger Borgen til.

Primus motor

Leder i menighetsrådet, Rolf Reikvam, har vært pådriver for nyvinningen, men hadde sykdomsforfall på avdukingen.

– Rolf har vært spydspiss, og er en mann med klar tale og et stort hjerte. Han har hatt en avgjørende entusiasme for prosjektet og en viktig rolle i det fruktbare samarbeidet med IT-firmaet Procon, forteller Borgen.

Tor Arne Jensen startet Procon Digital i 1990. Han fikk idéen til den digitale kirkeverten etter et besøk på Vestre gravlund i 2013.

– Jeg var på kirkegården for å stelle graven til mine besteforeldre, som jeg hadde besøkt mange ganger, men da med følge. Jeg mente å kunne veien, og hadde referanser til noen markante hekker som skulle vise vei, men nå var hekkene borte. Jeg lette i et par timer, det mørknet og jeg måtte ty til lykten på mobilen.

Etter et par timer fant han endelig frem.

– Da slo det meg at det måtte være flere enn meg som slet med å finne frem på kirkegårder. Jeg tenkte med en gang på de digitale info-kiosker vi hadde laget for kjøpesentre, og dermed var idéen født.

---

Digital kirkevert

  • Skedsmo kirke har satt opp en digital kirkevert ved inngangen, i form av en 55 tommers berøringsskjerm, som gir bred info om gravplasser, aktiviteter i kirken og turistinformasjon.
  • IT-firmaet Procon Digital har utviklet berøringsskjermen, på bakgrunn av bred kompetanse på lignende løsninger for helsevesen, banker og kommuner.

---

Nyutviklet programvare

Han fikk tilgang til databasen Ecclesia, som de fleste norske fellesråd benytter for å administrere gravplassene, og nå har Procon overført disse dataene til sin egenutviklede programvare - som de blant annet har brukt på infotavler på store kjøpesentre.

– Dermed ble det mulig å legge inn et søkbart kart der du skriver inn navn, og får opp et kart som viser deg eksakt hvor graven ligger. Derfra er det kort vei til å koble det opp mot kirkens informasjonsbehov. Mulighetene for interaktivitet er store, vi har allerede lagt inn rutetider for nærmeste offentlige transport. Allerede i dag kan familier bestille gravstell, blomster og lys til gravene sine direkte på skjermen, forteller Tor Arne Jensen.

Skedsmo kirke digital kirkeverge

Første i verden

Jensen bekjent finnes det ikke lignende løsninger noe sted i verden. Han hadde ikke en eneste kunde da Procon satte i gang med utviklingen av kirkevert-tavlen. Men nå har ryktet spredt seg og henvendelsene strømmer på.

– Jeg så med en gang det samfunnsnyttige potensialet i dette pilotprosjektet, og vi har lært masse nytt i vårt første samarbeid med kirkelig sektor. Jeg har tro på løsningen og vi utvider vår egen kompetanse. Så gjenstår det å se hvor stort markedet vil være, sier Jensen som er optimistisk også på vegne av forretningsidéen.

Skjermen skal tåle vær og vind, under avdukingen fungerte den utmerket i 10 grader minus. En samarbeidspartner av Procon i Russland har testet den ned til 60 minusgrader - det gikk helt fint.

Kyndelsmesse

Etter avdukingen av skjermen ble det holdt kyndelsmesse inne i den vakre middelalderkirken. Den ble bygget i 1180, men det var en trekirke der før den tid. I år er det 1000 år siden Olav den hellige gjestet stedet og vant slaget ved Skeidismo, det skal markeres i kirken senere i år.

Skedsmo kirke digital kirkeverge

I sin preken fortalte prost Torstein Lalim om Jesu fremvisning i tempelet, 40 dager etter fødselen - som ble feiret med lystenning.

– Rundt Skedsmo kirke gleder jeg meg over å se flere hundre lys på kirkegården til enhver tid. Slike lystenningstradisjoner er vel verdt å ta vare på, sier Lalim.

Nå ser han og hele staben frem til å kunne tilby enda en oppgradering av kirkegården, og håper å nå ut til enda flere med viktig info om hva kirken og menigheten rommer av tilbud.


Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirkeliv