Nyheter

Kasakhstanske myndigheter: 225 døde i opptøyene

Ifølge den kasakhstanske påtalemyndigheten har 225 personer dødd under opptøyene i landet. Mer enn 4.500 personer ble skadd.

En demonstrasjon i sentrum av Kasakhstans største by Almaty 4. januar. Arkivfoto: Vladimir Tretyakov / NUR.KZ via AP / NTB

– 225 personer ble brakt til likhus under unntakstilstanden. 19 av disse tilhørte landets sikkerhetsstyrker, melder landets påtalemyndighet lørdag.

Andre døde var «væpnede banditter som deltok i terrorangrep», ifølge påtalemyndigheten.

– Dessverre har sivile også blitt ofre for terrorhandlinger, ble det sagt.

Tidligere har myndighetene meldt om færre enn 50 døde. Et høyere dødstall på 164 ble rapportert på en statlig TV-kanal forrige uke, men ble raskt trukket tilbake.

Det brøt ut landsomfattende demonstrasjoner og opptøyer i Kasakhstan i begynnelsen av januar, noe som ble slått hardt ned på av myndighetene i landet.

Unntakstilstand

Protestene brøt ut som følge av stigende drivstoffpriser, men utartet fort til å bli en generell protest mot myndighetene i landet.

Landets autoritære president Kassym-Jomart Tokajev erklærte unntakstilstand i landet og ga sikkerhetsstyrkene frie tøyler til å slå ned protestene. Det ble blant annet gitt ordre om å skyte for å drepe. Han hentet også hjelp fra den russisk-ledede forsvarsalliansen CSTO.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter