Nyheter

KrF vil ikke uttale seg om Bondeviks Kasakhstan-oppdrag

VANSKELIG: KrF-nestleder Dag Inge Ulstein refser regimet i Kasakhstan, men mener partinestor Kjell Magne Bondevik selv må svare for oppdraget han tok for landet.

Tirsdag meldte Vårt Land at KrFs tidligere partileder og statsminister fikk betalt for å delta på feiring av Kasakhstans 30-årsjubileum og for å skrive et debattinnlegg om landet i 2021.

Hva dagens KrF-ledelse mener om Bondeviks befatning med det autoritære regimet, er derimot uklart. Ingen i ledertrioen vil stille til intervju eller å uttale seg om akkurat det.

Nestleder Dag Inge Ulstein svarer i stedet Vårt land i en skriftlig uttalelse og i mer generelle ordelag: «KrF fordømmer den brutale måten regimet i Kasakhstan har slått ned de siste ukenes demonstrasjoner»

164 mennesker er drept og over 2.000 skadd, opplyser helsedepartementet i den tidligere sovjetstaten. De ba om en bedre hverdag, økonomisk og politisk. Regimet hevder på sin side at det har slått ned et kuppforsøk.

KrF vil ikke uttale seg om Bondeviks oppdrag

Med dette som bakteppe, har Vårt Land blant annet spurt KrF-ledelsen følgende spørsmål:

  • «Synes KrF det er greit at Bondevik, som tidligere statsminister og KrF-leder, lånte tyngden som følger med å hatt de vervene til et autoritært regime gjennom et betalt oppdrag?»
  • «Har Bondevik bidratt til å male et glansbilde av Kasakhstan i norsk offentlighet?»

Dag Inge Ulstein, som også er partiets utenrikspolitiker og tidligere utviklingsminister, svarer følgende på det:

«Når det gjelder Kjell Magne Bondeviks arbeid på vegne av Oslo Fredssenter så er det naturlig at de svarer for seg»

Ulstein: Må kunne ha kontakt på tvers

Men KrF-toppen legger til følgende avslutningsvis:

«Samtidig vil jeg understreke en forståelse for at freds- og forsoningsarbeid krever kontakt med alle parter, også myndighetspersoner som man er sterkt uenig med. Det må man kunne ha, uten at ens egne verdier skal trekkes i tvil.»

Kronikken Kjell Magne Bondevik fikk betalt for å skrive, sto på trykk i Vårt Land i juli 2021. Oppdraget tok han som styreleder ved Oslosenteret.

Senere samme år ble innlegget brukt i et PR-bilag i Dagbladet i anledning 30-årsdagen for Kasakhstans selvstendighet fra Sovjetunionen.

Bilag Dagbladet Kasakhstan 2021

Innlegget er optimistisk vinklet og fremhever følgende sider ved landet i rosende ordelag:

  • Kasakhstan «med sin beliggenhet og politikk, kan landet spille en viktig brobyggerrolle mot Europa»
  • «Kasakhstan er et foregangsland i atomspørsmålet»
  • Landet har engasjert seg i religiøs dialog.

Slik svarer Bondevik

Bondevik gir utfyllende svar om sin befatning med regimet i Vårt Lands opprinnelige artikkel. Han sier han sto fritt til å skrive hva han ville.

Om sin omtale av landets mangeårige «sterke mann», Nursultan Nazarbajev, som nylig ble etterfulgt av den håndplukkede Kassym-Jomart Tokajev, svarer Bondevik:

– Jeg har vært klar over at han har vært en autoritær leder. Jeg har ikke gitt uttrykk for noen ensidig hyllest. Jeg skrev at landet hadde en vei å gå når det gjaldt menneskerettigheter og utfordret landet til å styrke demokrati og menneskerettigheter.

Bondevik angrer på at han ga tillatelse til å bruke kronikken i annonsebilaget i Dagbladet. Dette fikk han heller ikke betalt for, forteller han.

Bilag Dagbladet Kasakhstan 2021 (Skjermdump)

KrF: – Forventer at regjeringen sier ifra

Det siste tar KrF-nestleder Dag Inge Ulstein opp i sitt svar til Vårt Land:

«Vi er også sterkt bekymret for manglende ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter i landet, med fengsling av politiske motstandere, stengning av uavhengige medier og store hindre for sivilsamfunnet. Dette forventer vi at regjeringen sier klart ifra om i den kontakten Norge har med landets myndigheter så vel som i internasjonale organisasjoner.»

Kasakhstan

Norsk PR-byrå og Bondevik vekker oppsikt og reaksjoner

Det var mandag at Vårt Land brakte nyheten om at det norske kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese hadde kasakhstanske myndigheter på kundelista i 2020 og 2021.

Dagen etter fulgte artikkelen om oppdraget Bondevik hadde tatt som leder for Oslosenteret.

Artiklene har allerede vakt reaksjoner og fått etterspill. Den norske kirke er kunde hos Geelmuyden Kiese og har bedt om et møte med byrået etter Vårt Lands Kasakhstan-sak.

Eksperter på menneskerettigheter kaller på sin side Kasakhstan et gjennomkorrupt land, og sammenlikner norsk PR-støtte til regimet med sportsvasking i Qatar.

PR-byrået First House ble også spurt om å ta oppdrag for kasakhstanske myndigheter, men sier til Vårt Land at de takket nei.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter