Nyheter

Norske miljøvernere takker nei til russisk-norsk miljøpris

RUSSLAND: Flere profilerte norske miljøvernere er blitt koblet til en russisk-norsk miljøpris, opprettet til minne om avdøde Kurt Oddekalv. Flere har valgt å si nei.

[object Object]

Ved nærmere undersøkelser oppdaget nemlig miljøvernerne mulige koblinger til russisk propaganda og statlige medier, skriver VG.

Både sametingspresident Silje Karine Muotka og leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woje, fikk tidligere denne måneden en epost fra Russland der de fikk beskjed om at de ville bli tildelt en av årets Oddekalv-priser.

Men etter å ha undersøkt prisen og prisutdelerne nærmere, valgte begge å takke nei til prisen.

En av årsakene er prisens russiske opphavsmann, Timofey Surovtsev. Han står bak det russiske Pomor Environmental Center, og driver Barents News Agency.

– Dette fremstår som folk med tette bånd til russiske myndigheter. Den russiske hovedpersonen har uttalt seg mye om at det tegnes et negativt bilde av Russland i Norge, og at Russland må gjøre mer for å slå tilbake mot norsk propaganda, sier Woje

Ruben Oddekalv, som er Kurt Oddekalvs sønn, har overtatt som leder av Norges Miljøvernforbund, som hans far grunnla på 90-tallet.

Han sier at prisen er et russisk initiativ, men familien har godkjent at de bruker Oddekalvs navn. Han avviser blankt at hans russiske kontakter utnytter farens navn i propaganda.


Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter