Nyheter

FHI-overlege: – I dialog med livssynsmiljøer om vaksinering

KORONA: Alvorlig sykdom rammer «svært gamle fullvaksinerte» og «middelaldrende uvaksinerte», viser FHIs siste rapport. Samtidig har de hatt dialog med flere religiøse grupper for å øke vaksinasjonsgraden.

– Vi har dialog med livssynsmiljøer.

Det forteller overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet, etter å ha fått spørsmål om sammenhengen mellom uvaksinerte og koronasmitte.

Han minner samtidig om at FHI selvsagt ikke har noe register over livssynet til dem som er smittet. Han mener også en uttalt vaksinemotstand ikke er spesielt utbredt.

– Det er bare i visse kristne miljøer, gjerne med inspirasjon fra kirker i USA, at vi ser propaganda mot vaksinasjon. Det er leit om slike pastorers propaganda fører til at deres tilhengere frasier seg muligheten til beskyttelse mot alvorlig koronasykdom.

Minske vaksinebarrierer

Ellen Furuseth, overlege i FHIs avdeling for smittevern og vaksine, forteller at de har hatt dialog med en rekke religiøse gruppe. Hun trekker blant annet frem STL, Islamsk Råd Norge og Den katolske kirken – der hensikten ofte har vært å minske barrierer mot vaksinasjon.

– Bakgrunn i sistnevte tilfelle var at det hadde kommet frem at katolikker var dårligere til å vaksinere seg enn andre. Det kan vi faktisk ikke si, men det vi vet er at grupper med bakgrunn fra enkelte land der katolisisme er utbredt, hadde lavere vaksinasjonsgrad enn ellers. Det er en litt uheldig sammenblanding som egentlig ikke kan brukes til å konkludere med at det skyldes religion.

Samtidig som Furuseth vedgår at det er et fenomen i visse kretser, kan hun ikke si noe om omfanget av utfordringen.

– Det vi i FHI vet om religiøse og vaksineskepsis i Norge er litt tilfeldig og veldig anekdotisk. Jeg vil derfor være veldig forsiktig med å si noe generelt om disse tingene.

– Uvaksinerte risikerer alvorlig forløp

Tirsdag kveld presenterer regjeringen nye og strenge tiltak som «folk vil merke i sin hverdag». Tall fra Helsedirektoratet viser at 320 koronapasienter er innlagt på sykehus. 50 av pasientene får respiratorbehandling, og 90 ligger på intensivavdeling.

.

I FHIs ukerapport fra sist uke skriver de at alvorlig koronasykdom rammer særlig to grupper: 1) svært gamle fullvaksinerte personer og 2) middelaldrende uvaksinerte personer. De bemerker at vaksinasjonen beskytter godt mot et alvorlig forløp.

«Det er derfor avgjørende for den videre utviklingen at de uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at personer over 65 år får sin oppfriskningsdose», skriver FHI.

– Vi skulle gjerne ha sett at de 345.000 voksne uvaksinerte startet sin vaksinering. Det er først og fremst et problem for dem selv. De risikerer alvorlig forløp dersom de blir smittet. Jo eldre man er, jo større er risikoen, sier Preben Aavitsland til Vårt Land.

JESUS ER LØSNINGEN: Noen mener at noe annet enn jazz er løsningen til alle verdens problemer, andre ikke. Her er Gunnar Stokke og Hans Reite fotografert på gata i Molde under Jazzfestivalen i 2007, med plakat med teksten «Jesus er løsningen, bibelen er Guds sanne ord!»

Hevdet korona var endetidstegn

Gjennom hele pandemien har flere smitteutbrudd hatt utspring i religiøse samlinger. I helga ble det kjent at halvparten av konfirmantene i Kjøllefjord er smittet etter å ha vært på leir med uvaksinert prest. Og etter en samling på Nytt Livs Senter i Ørsta i slutten av forrige måned, har mellom 15 og 20 personer testet positivt, skrev NRK.

Pastor Hans Reite ved senteret er blant dem som offentlig har vært svært kritisk til vaksinen. I sommer gikk han ut i lokalavisa Møre-Nytt og hevdet at både «koronaen og vaksinen kan være tegn på endetida».

Siden da har Reite selv testet positivt, og mandag fortalte han at han nå angrer på å ikke ha vaksinert seg. Han frykter at vaksineskepsis i kristne miljøer kan føre til at de blir hardere rammet dersom de blir smittet.

– Jeg er litt bekymret, ja. Jeg kjenner mange som har blitt smittet. Vi er en del som ikke har tatt vaksinen, sa den omstridte sunnmørspastoren til NRK.

De skriver samtidig at 21 personer i Møre og Romsdal nå er lagt inn med korona på sykehusene i fylket – hvilket er ny rekord. Øyvind Bakke, direktør i Helse Møre og Romsdal, bekreftet samtidig at de fleste på intensivavdelingen er uvaksinerte.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter