Nyheter

Dypt skuffet over Ap, Sp og SV: Varsler kamp for minstepensjonister

FATTIGDOM: Pensjonist-general Jan Davidsen mener enslige, kvinnelige minstepensjonister som Marit Vatne igjen henvises til fattigdom.

– Jeg blir trist og lei meg når jeg ser dette i verdens rikeste land, sier Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.

Søndag fortalte Vårt Land historien om minstepensjonist Marit Vatnes liv under fattigdomsgrensen og kamp for verdighet i møte med Nav. Intervjuet gjør inntrykk på den tidligere fagforeningstoppen Jan Davidsen.

Nå er han leder i Pensjonistforbundet, regjeringens viktigste motpart i det årlige trygdeoppgjøret, som påvirker hvordan pensjonen folk får fra staten utvikler seg fra år til år.

– Dette er mennesker som er aldeles prisgitt det vi klarer å oppnå og det myndighetene er villige til å gjøre for dem. Når den nye regjeringen faktisk sier at den skal utjevne forskjeller, så forventer jeg at den griper inn for å hjelpe dem, fortsetter Davidsen.

Skuffet over regjeringen og SV – varsler tøffe krav i 2022

Marit Vatne er enslig minstepensjonist. Ifølge SSB levde nær 80 prosent av dem under EUs fattigdomsgrense i 2019 (se faktaboks).

– Bildet som tegnes i artikkelen stemmer veldig godt med det vi hører fra mange av medlemmene våre. Et av våre hovedkrav i trygdeoppgjøret er en opptrappingsplan for å få løftet minstepensjonister over EUs fattigdomsnivå, sier Davidsen.

Støre-regjeringen har ikke bevilget mer penger til minstepensjonister enn Solberg-regjeringen gjorde i sitt budsjettforslag for 2022. Heller ikke i den ferske budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV ga et løft.

– Det er vi utrolig skuffet over, sier Davidsen.

Punktet fra SVs alternative budsjett om ytterligere 4.000 kroner til minstepensjonister, glimrer med sitt fravær i budsjettavtalen som ble presentert mandag.

– Det er langt igjen før vi når opp til EUs fattigdomsgrense. Nå er vi helt avhengig av at regjeringen er med på å øke minstepensjonen skikkelig i trygdeoppgjøret til våren. Det forventer vi, sier Davidsen.

Tallenes tale: Dette er minstepensjonistene

Pensjonistforbundet organiserer 240.000 av én million pensjonister. Det store flertallet er uorganisert.

Forbundet samler på statistikk fra Nav, som kan tegne et bilde av hvem minstepensjonistene er:

  • I 2021 er det 145.400 av dem.
  • 85 prosent er kvinner.
  • 24,2 prosent av alle kvinnelige pensjonister er minstepensjonister mot 4,5 prosent av de mannlige.
  • Tidligere tall fra NAV viser at om lag halvparten av minstepensjonistene bor alene.

Det betyr at et overveldende flertall av menneskene i samme situasjon som Marit Vatne, er kvinner.

– Det bekrefter at vi har et kjønnsdelt arbeidsliv. Kvinner har lavere lønn, arbeider mer deltid og ofte i bransjer uten tjenestepensjon. Kvinner lever lenger enn menn, og er enda mer avhengige av pensjonen, sier Davidsen.

---

Fattigdom og pensjonister

  • EUs definisjon av lavinntekt (fattigdomsgrensen): Mindre enn 60 prosent av medianlønnen i landet du bor i.
  • Fattigdomsgrensen defineres ulikt ut fra om du er alene eller samboende, og om du har barn.
  • For aleneboende uten omsorg for barn er fattigdomsgrensen på ca. 240.000 kroner etter skatt.
  • «Særskilt sats for enslige» minstepensjonister er for tiden 224.878 kroner i året., ifølge Pensjonistforbundet.
  • Pensjonister er ikke fattigere enn resten av befolkningen, men blant enslige minstepensjonister er andelen fattige svært høy – 80 prosent i 2019.

---

– Har stått i arbeid, men ikke fått uttelling

Det betyr på ingen måte at alle var hjemmeværende, understreker Davidsen. Nav-tall fra 2018 viser at 87 prosent av minstepensjonistene hadde hatt inntekt tidligere mens 13 prosent ikke hadde det, ifølge ham.

– Dette er mennesker som har levd et langt liv, men som ikke får uttelling for arbeidet sitt. De har vært uføretrygdet, eller lenge i arbeidslivet uten å få tjent opp skikkelige rettigheter, sier Davidsen.

Én årsak er det først i år ble fattet vedtak om å innføre «pensjon fra første krone», påpeker han. Det vil si at hver krone ansatte i privat sektor tjener, skal gi opptjening av pensjon.

Mange av dagens minstepensjonister var i yrkesaktiv alder da barnehagedekningen var dårligere og kvinner oftere hjemme, påpeker Penjonistforbundet. Yngre årskull har en langt lavere andel minstepensjonister enn eldre.

Om møtet med Nav: – Sånne ting skal ikke skje

Også Marit Vatnes opplevelse av å måtte gjøre seg liten i møte med Nav for å få litt ekstra hjelp, er gjenkjennelig, ifølge Jan Davidsen.

– Det vi hører fra medlemmer er at de ikke tas på alvor i Nav-systemet. Sånne ting skal overhodet ikke skje. Nå har Nav fått søkelyset på seg. Både de ansvarlige for det nære, i regjering og på Stortinget forventer vi at fanger opp saker som denne og bruker dem som eksempler på hvordan det ikke skal være, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter