Nyheter

Unge Venstre vil prioritere fattige land foran booster-doser til nordmenn

KORONAVAKSINE: Unge Venstre refser regjeringens beslutning om tredje vaksinedose til alle voksne. Slutter seg til vaksine-varsko fra Norad-sjef Bård Vegard Solhjell.

– Jeg synes det er ganske absurd at jeg som en frisk 23-åring får en tredje vaksinedose før risikogrupper i andre land har fått sin første dose.

Det sier Unge-Venstre-leder Ane Breivik til Vårt Land. I en ny uttalelse tar ungdomspartiet et oppgjør med Ap/Sp-regjeringens beslutning om at alle voksne skal få tilbud om en tredje vaksinedose:

«Unge Venstre mener at vaksinering i land med lav vaksinedekning må prioriteres fremfor oppfriskingsdoser til nordmenn utenfor risikogruppene».

– Jeg tar en tredje vaksinedose hvis jeg blir tilbudt det, fordi jeg føler det er mitt ansvar og jeg føyer meg etter rådene fra helsemyndighetene. Men det blir med en bismak, utdyper Ane Breivik.

Norad-Solhjell med vaksine-varsko mens omikron sprer seg

Dermed slutter Unge Venstre seg til det klare rådet Norad-direktør Bård Vegard Solhjell ga i Vårt Land på søndag: Norge og andre land, der de fleste har fått to vaksinedoser, bør nå prioritere de fattigste landene.

– Jeg tror det er tid nå for å rope et varsko om det. Ingen av oss er trygge før pandemien er bekjempet globalt. Den kan spre seg overalt. Risikoen for mutasjoner og nye varianter er fortsatt betydelig, som vi ser akkurat nå, advarte Solhjell.

Forrige uke ble en mer smittsom variant av koronaviruset, kalt omikron, oppdaget i Sør-Afrika. Siden har varianten blitt oppdaget i land etter land i Europa.

Unge Venstre: Regjeringen legitimerer urettferdighet

– Det har begrenset nytte å prioritere boosterdoser til egne friske innbyggere foran utviklingsland der spredningen av omikron er enorm, sier Unge Venstre-leder Ane Breivik.

Det er konklusjonen ungdomspartiet lander ned på, enten de ser altruistisk eller egoistisk på spørsmålet.

For hver vaksinedose som settes i et lavinntektsland, settes seks ganger så mange vaksinedoser som boosterdoser i mer velstående land. Det opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) tidligere denne måneden.

Når Norge føyer seg inni rekken av vestlige land som lover en tredje dose til alle voksne, så bidrar regjeringen «til å legitimere en grunnleggende urettferdig global vaksinefordeling», heter det i uttalelsen fra Unge Venstre.

Samtidig kan det slå tilbake på oss selv, mener ungdomspartiet: For «pandemien vil vedvare så lenge det er høyt smittetrykk i mange land».

WHO uttalte nylig at omikron utgjør en svært høy risiko globalt, påpeker Ane Breivik. Særlig Afrika mangler vaksiner og er hardt rammet, ifølge Unge Venstre-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter