Nyheter

SV med barnetrygd-krav til Ap og Sp

BUDSJETT: SV krever økt barnetrygd og slutt på avkorting av sosialhjelp til familier med barnetrygd. Nekter å bruke forhandlingskraft på «usosiale kutt» som Støre-regjeringen alt har lovet å snu.

Det kom fram da SV-leder Audun Lysbakken og finanstalskvinne Kari Elisabeth Kaski presenterte SVs alternative budsjettforslag mandag formiddag.

– Vi prioriterer å redusere forskjellene i makt og rikdom, og å få ned klimautslippene. Vi kommer ikke til å fremme krav om saker som Støre-regjeringen allerede har lovet, sa Lysbakken til pressen.

Med det varsler partilederen at partiet ikke vil bruke forhandlingskrefter på flere av de «usosiale kuttene» SV har refset Solberg-regjeringen for. For eksempel kutt i feriepenger på dagpenger og støtte til barnebriller.

SV krever slutt på avkorting av sosialhjelp

Når Kari Elisabeth Kaski nå skal forhandle med Arbeiderpartiet og Senterpartiet er snarere økt barnetrygd prioritet i kampen mot barnefattigdom. Det bekrefter SVs finanspolitiker selv overfor Vårt Land.

  • SV øker i sitt budsjettforslag barnetrygden for barn mellom seks og 18 år med 200 koner i måneden. Prislapp: En milliard.
  • Partiet foreslår også å innføre et søskentillegg i barnetrygden på 25 prosent per barn fra og med barn nummer tre.

Kaski varsler også et tredje «barnetrygd-krav»:

– Vi mener at man må vedta nasjonalt at kommunene ikke skal avkorte sosialhjelp mot barnetrygd. Det blir også viktig for oss å ta med inn i forhandlingene med Sp og Ap, sier hun til Vårt Land.

En drøy milliard settes også av til å gjøre skolefritidsordningen gratis i første klasse, og senere utvide trinn for trinn.

Haltbrekken: – Vi skal ha gjennomslag for utslippskutt

SVs alternative budsjett legges fram rett etter klimatoppmøtet i Glasgow, som også kommer med et eget klimabudsjett. Det skal vise «hvordan SVs politikk og alternative budsjett vil bidra til å kutte 70 prosent av Norges utslipp innen 2030».

– Vi skal ha gjennomslag for utslippskutt, fastslår klimatalsmann Lars Haltbrekken overfor Vårt Land.

Partiet foreslår omfattende tiltak for å redusere klimautslippene. Verdt å merke seg er blant annet:

  • CO₂-avgiften økes med 50 prosent neste år.
  • En omstillingsavgift på 21 milliarder for olje- og gassnæringen skal betale for satsing på grønn, maritim industri som havvind og hydrogen.

CO₂-avgift vil ventelig bli en hard nøtt i forhandlinger med Ap og Sp, som i større grad ønsker skjerme vanlige bilister mot avgiftsøkninger.

SVs grep for å sikre sosial klimaprofil er en «grønn folkebonus»: 1.450 kroner i labben til alle som tjener under 500.00 kroner neste år. Pengene tas av CO₂-avgiften.

– Omstillingsavgiften er et forslag fra Vidar Helgesen og Kristin Halvorsen i Klimaomstillingsutvalget, sier Haltbrekken.

– Med det mener du å si at det ikke er noe radikalt eller drøyt ved det, selv om beløpet er svimlende?

– Ja, det er en god måte å bruke oljeselskapene til å sikre omstilling, svarer han.

Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV) og SV-leiar Audun Lysbakken legg fram SVs alternative budsjett måndag formiddag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB / NPK

Vil hente 3.000 flere flyktninger enn Ap og Sp

Et annet sentralt krav i budsjettforhandlingene som begynte mandag ettermiddag, er et utvalg som sektor for sektor skal se granske hvordan velferden kan bli uten kommersielle aktører.

– Det skal leveres i tide til budsjettforhandlingene neste år så vi kan komme i gang, sa SV-leder Audun Lysbakken til pressen mandag

– Det vil være et av de prioriterte områdene for oss, bekrefter Kari Elisabeth Kaski overfor Vårt Land.

SV foreslår også å ta imot 5.000 kvoteflyktninger neste år, samt 1.000 asylsøkere fra Hellas. Dermed vil SV hente dobbelt så mange flyktninger som de 3.000 kvoteflyktningene Støre-regjeringen legger opp til i sitt budsjettforslag.

Oslo 20211108. 
Kjell Ingolf Ropstad (KrF) etter framleggelsen av regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for Stortinget.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kutter kontantstøtte: – Sp må sette ned foten

Som i tidligere budsjetter går SV inn i for å fjerne hele kontantstøtten. Støre-regjeringen går i Hurdalsplattformen inn for å halvere perioden man kan få kontantstøtte.

Nå maner finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, Senterpartiet til forsvar for kontantstøtten i forhandlingene – og deler ut ris til den gamle sentrumsvennen i samme slengen:

– Hver gang Sp er i posisjon reduseres kontantstøtten. Nå får vi håpe Sp klarer å sette foten ned og redde det som er igjen av kontantstøtten, men jeg frykter for venstresidens iver etter å overstyre familiene, sier Ropstad i en uttalelse.

Vil øke skattene med 21 milliarder

I sitt alternative budsjett vil SV øke skattene med rundt 21 milliarder. Av dette skal 7,3 milliarder komme fra skatt på folks inntekter. Drøyt 14 milliarder skal komme fra økt formuesskatt.

Folk som tjener under 600.000 vil få skattekutt, mens de som tjener mer vil i snitt få økt skatt. De som tjener over en million vil få en betydelig skatteøkning med SVs opplegg.

---

Budsjettprosessen

  • Mandag 8. november: Regjeringen kom med sitt tilleggsnummer til statsbudsjettet som Solberg-regjeringen la fram 12. oktober.
  • Mandag 15. november:: SV presenterte sitt alternative budsjett. Forhandlingene mellom regjeringspartiene og SV starter samme dag.
  • Fredag 26. november: Frist for finanskomiteen til å komme med sin innstilling til statsbudsjettet og tilleggsnummeret.
  • Tirsdag 2. desember: Finansdebatt i Stortinget.
  • Kilde: NTB

---

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB

NTB

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter