Nyheter

Setter KrF-kursen - her er kampsaker i Bollestads sjefskoffert

KRF-LEDER: Ikke bare vil Olaug Bollestad bruke innestemme i abortdebatter. Som KrF-sjef har hun et lager av kampsaker hun tar frem.

Lørdag velges Olaug Bollestad som ny KrF-leder på et superkort ekstra-landsmøte i Lillestrøm. Vårt Land har spolt tilbake til tiden i rikspolitikken før hun ble statsråd, der man må veie ord og utspill.

I flere år som stortingsrepresentant fra 2013–2019 var hun tøffing mot alkohol-liberalisme, snekret alternative aborttiltak og sang ut motflyktningpolitikk. Selv om KrF da hadde samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen bygget hun allianser om verdisaker også med Ap og Sp.

– Den Olaug vi så som stortingsrepresentant og som nestleder den gang, er den vi kommer til å se som ny KrF-leder, sier Knut Arild Hareide.

Hareide: Ser til høyre og venstre

Hareide er den tidligere partilederen som lengst har hatt Bollestad som nestleder. Han tror hun vil bruke hele erfaringsregisteret fra Stortinget – og fra helsesektoren og «matfylket» Rogaland – til å skape sin vei for KrF.

– Hun er dyktig til å knytte kontakter til høyre og venstre i politikken. Ønske om rettferdighet ligger i bunn, sier Hareide.

KrFs landsmøte 2019. Olaug Bollestad.

Slik har Bollestad presset frem politikk

Både pragmatiske løsninger – og tøffe fremstøt – var Bollestads verktøy som stortingsrepresentant. Det ventes at engasjementet på verdifelt den gang også vil prege markeringer som partileder i årene som kommer:

Asyl og flyktninger – «Til å grine av»

«Til å grine av», sa Bollestad om Solberg-styrets holdning til kvoteflyktninger i mai 2015. Intervjuet i Vårt Land skapte raseri internt i Høyre.

Bollestad bidro eksempelvis til stortingsbehandling av forslag om omsorg for enslige mindreårige asylsøkere og papirløse. Selv om hun var statsråd hos Erna Solberg våren 2019, omtalte hun barn i IS-leire som «våre unger».

Bollestad gjorde comeback om samme tematikk nå i oktober da hun satte Sylvi Listhaug tydelig på plass i NRKs Debatten.

---

Olaug Bollestad

  • Nylig fylt 60 år – fra Gjesdal i Rogaland. Utdannet sykepleier.
  • Kom inn i kommunestyret for KrF som 43-åring i 2003. Fra 2013 stortingsrepresentant fra Rogaland. Hele tiden i Helsekomiteen.
  • KrFs annen nestleder fra 2015–2017. Første nestleder fra 2017.
  • Konstituert leder i KrF to ganger: Etter Knut Arild Hareides avgang i 2019. Nå etter Kjell Ingolf Ropstads avgang.
  • Landbruks- og matminister i Solberg-regjeringen fra januar 2019 til oktober 2021.

---

Abort: Bruke innestemme

I boken Snakk sant om livet skriver Bollestad at hver gang hun «i KrF eller kirkesammenheng» snakker om abort, tenker hun på at hun må bruke innestemme. Folk i salen som har tatt det vanskelige valget, skal ikke «møte en fordømmende pekefinger».

Som helsepolitiker på Stortinget samlet hun også støtte fra Ap, Sp – og SV – bak forslag om en rekke abortreduserende tiltak. Alt stemt ned av andre borgerlige partier. Men kampsak om gratis prevensjon for unge fikk gjennomslag.

Bollestad startet denne stortingsperioden med fra talerstolen å fastslå at KrFs fokus er å beholde dagens abortlov. Hovedkampen skal stå mot å utvide selvbestemt grense.

Alkohol: Innstrammings-knep ga nesten krise

Bollestad var i 2018 nær ved å få Frp til å velte en borgerlig budsjettavtale og skape krise. Timer i forkant hadde hun nemlig hjulpet Ap og opposisjon til flertall for å krympe taxfreekvoten.

I stortingsårene signerte hun flere motstrøms forslag om «solidarisk alkoholpolitikk», med ingredienser som: Alkoholfrie arenaer, merking med helseadvarsler og behandlingstilbud. Hyppig fikk hun backing fra Ap og Sp.

Og i stortingssalen? Fra tidlig stund på Stortinget ofte i klinsj med Høyre/Frp/Venstre om alkoholfrislipp. Bollestad var sammen med Sps Kjersti Toppe sentral i kampen i 2014 for å kjempe ned fremstøt for juleåpent på Vinmonopolet.

Paal Andre Grinderud var så glad at han klemte profiler som kjempet igjennom julestengt vinmonopol. KrFs Olaug Bollestad og Sps Kjersti Toppe.

Helse: Hverdags-kamp for løsninger

Hele stortingslivet har Bollestad hatt plass i Helse- og omsorgskomiteen. Med egen bakgrunn fra sektoren har hun jobbet bredspektret – også jaget myndigheter for at sykehusstellet skal virke bedre. Det inkluderer også gi frivilligheten trygg plass.

På rusfeltet, for funksjonshemmede og personer og grupper som faller utenfor har det handlet om å få fjernet hindre og finne praktiske, sosiale løsninger.

Landbruk: Kamp har røtter i vest

Landbrukspolitikk har engasjert Bollestad lenge før hun ble statsråd på feltet. Fra hjemfylket Rogaland har kamp for jordvern vært merkesak. Foreldrene kom fra gård. Partifolk tror at Bollestad jevnlig vil innta landbruksdebatter i rollen som partileder.

Samarbeid: Noe blått – noe rødt

Bollestad oppsummerer i egen bok sin politiske plassering slik: «Som den pragmatiske sentrumsdama eg er, ser eg verdiar på begge sider. I den økonomiske politikken og fordelingstankegangen er eg mest på den raude sida. I synet på staten, samfunnet og det private initiativet er eg mest på den blå».

Om KrFs vei i Stortinget har omkvedet i høst vært: Stemme for det KrF er for – mot det partiet er mot. Alliansene hun skapte i egne hjertesaker før regjeringstiden viste hyppige allianser med Sp, tidvis Ap og noen ganger SV.

Kristelig Folkeparti i Trøndelag vedtok onsdag kveld at de ønsker Olaug Bollestad som ny leder i partiet.
Foto: Javad Parsa / NTB

Partiprofil: «Ikke mørkemannsparti»

KrFs profil: Kjennere av Bollestads tidlige politiske virke fra tidlig morgen poengterer: Hun har alltid vært opptatt av at KrF ikke skal oppleves som et smalt parti. I stortingsdebatter der KrF i verdispørsmål er nærmest alene mot «alle» har profilen sjelden vært å oppsøke polarisering og invitere til spisse replikkvekslinger.

Til Aftenposten sa hun dette om seg selv – og KrF:

«De har jo pinadø plass til meg i dette partiet. Da er de fader meg – unnskyld uttrykket – ikke et mørkemannsparti. Har partiet plass til meg, er det takhøyde og bredde».


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter