Nyheter

Ny måling: Velgerne sender Støre og Ap opp – KrF og MDG krymper

GALLUP: Etter valgseier og statsminister-oppdrag fortsetter Ap å stige – mens Sp står uten «minister-bonus». Men SV forsyner seg nå fra begge på fersk gallup.

På Norstats ferske oktober-gallup for Vårt Land er endringene totalt sett små sammenlignet med måneden før.

– Det vanlige en periode etter valget er at meningsmålinger svinger rundt valgresultatet, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

Men KrF – og nå også MDG – synker til lavt på tretallet. De ville bare fått to representanter hver på Stortinget.

Etter at Jonas Gahr Støre har presentert statsrådlag og regjeringsprogram, sender velgerne Ap 0,7 prosentpoeng opp til 28 prosent. Det er Aps bestenotering hos Vårt Land siden januar 2019.

SV rapper fra regjeringen

Støres parti har styrket seg med 1,7 prosent etter valget. Veksten skyldes godt tilsig fra velgere som ikke stemte. Også fra Frp har Ap gevinst.

Men i bakgrunnstallene finnes tegn til fare: Et SV på utsiden av regjeringen rapper nær 12.000 velgere fra Arbeiderpartiet. For regjeringsmakker Senterpartiet er tapet tydeligere.

For Sp antydes et tap på 14.000 velgere til SV – og 5.000 til Rødt. Regnskapet balanseres med gevinst fra Frp, KrF og gruppen «Andre».

Stortinget. Debatt om regjeringens erklæring.

Etter regjeringsmakten: Sp utfordres fra venstre

Valgforsker Aardal ser grunn til å avvente tendensen:

– Det interessante er om man ser slike overganger over flere målinger. Vi trenger flere for å kunne fastslå om dette er et mønster, sier han.

Med en fremgang på 0,4 prosent siden september oppnår Sp 13,2 prosent, nær valgresultatet. Men overgangene kan tegne et nytt bilde: I årene før valget vokste Sp på bekostning av Ap, Høyre og Frp. Nå er det partier på venstre kant som kan utfordre Sp.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad kommenterer målingen slik:

– Sp går frem fra forrige måling, og den tyder på at det er stabilitet i det politiske landskapet. Nå har vi fått på plass Hurdalsplattformen og vi er endelig i gang med å snu sentraliseringen, skape nye jobber og utvikle hele Norge.

Lysbakken i medvind: «Velgere deler SVs skuffelse»

Med fremgang til 8,9 prosent ligger SV nå 1,3 prosentpoeng over valgresultatet. Partileder Audun Lysbakken mener å ha sett samme mønster i andre målinger: At SV henter inn velgere fra Ap og Sp.

– Alt tyder på at det har sammenheng med det som skjedde på Hurdal, sier Lysbakken til Vårt Land

Han tror velgere deler SVs skuffelse over at Ap og Sp ikke strakte seg lenger – og at SVs situasjon ble forstått. Snart skal SV forhandle statsbudsjett med de to regjeringspartiene.

– Vanligvis vil jeg ikke legge så mye vekt på målinger nesten fire år før valg, men i den spesielle situasjonen akkurat nå, så er dette positivt for oss. Etter bruddet i Hurdal, så er det betryggende med sånne tall for SV.

KrF synker enda mer etter krisetiden

Alle endringer på målingen er innenfor feilmarginer.

På blå side er det små endringer: Med 21,1 prosent noteres Høyre 0,7 prosent over valgresultatet – Frp med sine elleve blank ligger 0,6 prosent under.

KrF fikk 3,8 prosent og havnet under sperregrensen ved valget. Nå synker partiet til til lave 3,1 prosent. Bare to ganger dette året har KrF hatt dårligere oppslutning.

En av fem som stemte KrF i høst, har nå forlatt partiet. Som før valget er det Sp som utfordrer KrF. Også Høyre og Venstre henter velgere.

– Så lav lojalitet blant egne velgere etter et valg er spesielt. Det kan hende at KrFs valgresultat har påvirket folk og at noen velgere kanskje har begynt å gi dem opp. Det er en skummel utvikling for et parti, bemerker Aardal.

KrF landsstyremøte

MDG er månedens taper

Også Miljøpartiet De Grønne (MDG) strever i skyggen av oppmerksomhet rundt den nye regjeringen og Hurdalsplattformen. Hos Norstat er MDG månedens taper: tilbake 1,2 prosentpoeng – fra 4,4 i september til 3,2 nå. Det er langt under sperregrensen.

MDG taper velgere til miljøpartiet Venstre og «raddis-konkurrentene» SV og Rødt.

– Jeg skulle gjerne sett bedre tall, men vi gleder oss til å vise hva vi kan få til med tre representanter. Det virker alt tydelig at det må bli Stortinget som tar tak i miljøpolitikken fremover. Vi er klare til å ta vår del av ansvaret, uttaler partisekretær Torkil Vederhus.

For Venstre er bildet snudd

Langt lystigere enn hos de to andre i sperregrensekampen før valget, er tilstanden for Rødt og Venstre. Med 4,7 prosent holder Rødt oppslutningen fra høstens valg. Venstre er med 4,7 prosent ørlite over.

Stort tilsig av Høyre-velgere i Oslo og nabokommuner var med på å løfte Venstre over sperregrensen. Nå henter Høyre noen få tusen tilbake.

Venstre er kjent for å ha notorisk utro velgere, men nå svarer hele ni av ti som stemte Venstre ved valget at de ville gjort det samme igjen. Og i motsetning til året før valget er det nå Venstre som henter fra MDG og ikke omvendt.

– Jeg tror flere velgere oppfatter vårt hovedprosjekt: Vi er et grønt og liberalt opposisjonsparti som skal være en utålmodig forkjemper for å kutte utslipp, og ta Norge i en langt grønnere retning enn regjeringen legger opp til, uttaler Venstre-leder Guri Melby.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter