Norstats september-gallup for Vårt Land er en av de første nasjonale målingene etter valgdagen. Ettervalgs-stillhet preger målingen, tatt opp i forrige uke.
– Gallupen speiler hvordan velgerne stemte og viser et veldig solid rødgrønt flertall bak de som skal forhandle, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.
Både Ap og SV rykker ytterligere frem fra valgresultatet de fikk:
Ap stiger prosenten opp til 27,3 og SV løfter seg 1,1 prosentpoeng til oppslutning på 8,7. Sonderingspartner Sp dupper 0,7 prosentpoeng ned til 12,8.
[ KrF er ikke et kristent fellesskap ]
SV: «En fin melding – et ønske om forandring»
SVs partisekretær, Audun Herning, er tilfreds med fremgangen:
– Det er en fin melding. Vi ser at det ønsket velgerne ga uttrykk for – politikk for å få ned ulikhetene og utslippene – fortsatt står sterkt. Det er et ønske om forandring somSV vil omsette i handling, uttaler Herning.
Alle endringene er innenfor feilmarginen. Ap, Sp og SV får samlet fått akkurat de 85 mandatene som trengs for flertall i Stortinget. Det er fire færre enn de fikk ved valget for litt over to uker siden.
Etter SVs brudd med Ap og Sp, forsikrer også SV-leder Audun Lysbakken at de to andre partiene har SV i bakhånd for dannelse av en mindretallsregjering.
Beste Ap-tall på over to år
Velgerne synes å ha styrket tiltroen til Jonas Gahr Støre og hans parti. Ap har heller ikke hatt så høye sifre hos Norstat siden april 2019. Ettervalgsutgaven av Ap vinner velgere fra Rødt, SV og Venstre.
– Det er veldig motiverende med fortsatt framgang og stor oppslutning rundt Ap og det rødgrønne prosjektet. Vi har tatt tilliten vi har fått av folk på alvor. Nå jobber vi for å sikre en regjering som skal bidra til å få ned forskjellene mellom folk, kutte utslipp og få folk tilbake i jobb, kommenterer partisekretær Kjersti Stenseng i Ap.
Ingen stor KrF-knekk etter Ropstad-stormen
September-målingen gir et herjet KrF ytterligere tilbakegang fra det kritiske resultatet på 3,8 prosent valgnatten: Partiet faller 0,3 prosentpoeng til 3,5 prosent. Målingen er tatt opp i dagene etter nyhetsstormen om Kjell Ingolf Ropstads skatteplanlegging og hans dramatiske avgang som partileder.
KrF får ingen stor gallupknekk. Men for et parti som er i krise etter å ha falt under sperregrensen, er ikke bakgrunnstallene lystelig nytt:
- Bare tre fjerdedeler av dem som stemte KrF den 13. september ville gjort det igjen. Ingen andre partier har så lav lojalitet blant velgerne sine rett etter valget som nettopp KrF.
- Velgere som KrF hentet fra Høyre på målinger før valget, vender tilbake til gamlepartiet sitt igjen. Og Sp forsyner seg fortsatt fra KrF. Men partiet vinner fra Ap og SV.
Men det er noe spesielt i KrFs tall
– For KrF er oppslutningen i september ikke noen stor smell, den er mer status quo, konstaterer valgforsker Bergh.
For partiet trenger ikke Ropstad-stormen ha betydd mye på kort sikt, påpeker han.
– Og det er kanskje en god nyhet for KrF. For denne typen saker kan noen ganger få en umiddelbar effekt, for så å jevne seg ut på lang sikt, forklarer Bergh.
Men at andelen lojale velgere synker så raskt etter et valg, er derimot spesielt:
– Dette kan være et tenkelig utslag av at KrF har vært i hardt vær, sier Bergh.
Vårt Lands måling er den andre som etter valget noterer Miljøpartiet De Grønne (MDG) over sperregrensen. Med 4,4 prosent ville MDG fått åtte representanter i stedet for de tre som nå tar plass på Stortinget.
Valget var en kalddusj: Til slutt manglet 1.200 stemmer på å gi MDG et historisk resultat over sperren.
– Litt vemodig at velgerne på denne gallupen ikke var der valgdagen?
– Det er klart at vi gjerne skulle hatt disse stemmene til å ta oss over sperregrensen. Men å bruke for mye tid på vemod er lite konstruktivt. At vi nå etter valget fortsetter å gjøre gode målinger, er en tillitserklæring til MDG og vår nye stortingsgruppe, skriver MDG-nestleder Kriss Rokkan Iversen.
Venstre vinner fortsatt Høyre-velgere
Valgnatten var en sjelden thriller for fire partier om å komme over sperregrensen. På målingen holder Venstre seg fortsatt over, med 4,3 prosent.
Flere målinger i forkant viste at Venstres løft i stor grad kom fra stort tilsig av Høyre-velgere. Bakgrunnstallene for september-målingen viser at overgangene fra nettopp Høyre fortsetter, men Venstre taper til Ap og SV.
Rødt slo igjennom. Nå retur til sperregrensen
Av de fire partiene fra sperregrensekampen er det nå Rødt som ligger dårligst an. Hos Norstat faller Rødt 0,7 prosentpoeng og lander på fire prosent. Altså rett på grensen.
Før valget viste målingene at Rødt tappet SV for stemmer. Nå er bildet snudd og Rødt lekker monnelig til nettopp SV.
– Endringene for de små partiene på denne målingen illustrerer hvor jevnt det egentlig var mellom dem valgnatten. Vi ser en liten endring for MDG – og det gir altså flere mandater, påpeker Bergh.
Høyre noterer svak fremgang på 0,4 prosentpoeng til 20,8 prosent, sammenlignet med valget som var. Frp synker tilsvarende.
[ Slik var drama-døgnet før KrF-Ropstad gikk av ]