Nyheter

Finansminister utdannet på misjonsskole

HER ER STØRE-REGJERINGEN: Mange jurister, en lastebileier, flere statsvitere, en lege - og to realitydeltagere.

I 2017 søkte han regjeringsmakt - og tapte. Fire år senere blir Jonas Gahr Støre (Ap) statsminister for en regjering utgått fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Da Støre presenterte regjeringen på Slottsplassen avsluttet regjeringssjefen med noe som er svært viktig for ham som lagleder::

– Vi har to dyktige statsråder i regjeringen som var på Utøya 22. juli. Jeg er stolt av at dem - og mange av dem fortsatte med politikk og bruker all sin kraft på et bedre samfunn - og at de i dag tar på seg det tyngste politiske ansvaret man kan ta i Norge.

– Ti år etter kan vi si: Demokratiet vant.

De to statsrådene er kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre.

Bilder av ny regjering på Slottsplassen.

Dette er Aps lag:

Statsminister Jonas Gahr Støre (61)

Fra Oslo, utdannet statsviter, leder i Ap siden 2014, innvalgt på Stortinget i 2013.

Har vært BI-forsker, utenriksminister og helseminister, direktør i WHO, generalsekretær i Norges Røde Kors, underoffiser i Sjøforsvaret, har en formue på 140 millioner kroner, er sakprosaforfatter.


Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (38)

Fra Bjørheimsbygd, utdannet jurist, nestleder i Ap siden 2015, innvalgt på Stortinget i 2009.

Har vært politisk rådgiver i Justisdepartementet, Arbeidsdepartementet, Statsministerens kontor, første muslim som ble statsråd; kulturminister, også landets yngste statsråd, har jobbet som journalist, er æresdoktor ved Kingston University og sakprosaforfatter, opptatt av livssynspolitikk.

Bilder av ny regjering på Slottsplassen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (51)

Fra Jessheim, utdannet historiker, innvalgt på Stortinget i 2005.

Har vært leder i AUF, Fafo-forsker, leder Aps kvinnenettverk, barne- og likestillingsminister, kulturminister og arbeidsminister, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, var mot EF, må nå være for, regnes av Støre selv som en av dem med bredest politisk erfaring i Ap.


Helseminister Ingvild Kjerkol (46)

Fra Stjørdal, utdannet bachelor i psykologi, innvalgt på Stortinget i 2013.

Kom fra au pair-jobb i Frankrike til kommunestyreplass i Stjørdal, ble fylkesleder i Trøndelag Ap kjølvannet av Giske-striden, profilert helsepolitiker, sterk stemme internt for å myke opp abortloven.


Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (55)

Fra Lurøy, har videregående skole, nestleder i Ap siden 2019, innvalgt på Stortinget i 2021.

Har vært ordfører i Lurøy, fylkespolitiker i Nordland, melkebonde og lastebilentreprenør, på twitter erklærer han seg som sportsidiot.


Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (40)

Fra Hamar, har studert statsvitenskap og offentlig ledelse, innvalgt på Stortinget i 2005.

Leder Aps kvinnenettverk, LHBT-talskvinne, sakprosaforfatter, har vært nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, har jobbet som journalist og DJ; disc jockey.

Bilder av ny regjering på Slottsplassen.  Emilie Enger Mehl, Annette Trettebergstuen, Tonje Brenna

Næringsminister Jan Christian Vestre (35)

Fra Oslo, utdannet jurist, administrerende direktør i utemøbelprodusenten Vestre.

Har vært styreleder for gjenreisningen av Utøya, politisk rådgiver i Næringsdepartementet, gir ti prosent av overskuddet i familebedriften til bærekraftige formål for å utrydde fattigdom og stanse klimaendringene, Støre omtaler han som en av hans lytteposter.

Vi har to dyktige statsråder i regjeringen som var på Utøya 22. juli

—  Jonas Gahr Støre, statsminister

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (46)

Fra Bergen, utdannet bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap, innvalgt på Stortinget i 2021.

Har jobbet i Human-Etisk Forbund, ledet Nei til EU, vært nestleder i Rød Valgallianse og bystyrepolitiker for Rødt, ordfører i Bergen, er leder i Vestland Ap, er storridder i Den islandske falkeorden.


Kunnskapsminister Tonje Brenna (33)

Fra Jessheim, fylkesrådsleder i Viken fylke.

Har vært ungdomssekretær i LO, generalsekretær i AUF, politisk rådgiver i Justisdepartementet og Statsministerens kontor, hun overlevde terroraksjonen på Utøya i 2011, ute med fersk bok om 2011-terroren.


Klimaminister Espen Barth Eide (57)

Fra Oslo, utdannet statsviter, innvalgt på Stortinget siden 2017.

Har hatt framskutte posisjoner lenge; vært generalsekretær i Europabevegelsen, statssekretær i Forsvarsdepartementet, forsvarsminister, utenriksminister, direktør i Verdens Økonomiske Forum, visegeneralsekretær i FN, stor internasjonal erfaring.


Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (48)

Fra Fredrikstad, utdannet cand. mag, innvalgt på Stortinget i 2021.

Har vært ordfører i Fredrikstad, vararepresentant på Stortinget, lang fartstid fra Aps sentralstyre og en av partiets profilerte ordførere, svært synlig under pandemien.

Avtroppende finansminister Jan Tore Sanner (H) og påtroppende finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under nøkkeloverrekkelse i Finansdepartementet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Dette er Sps lag:

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (42)

Fra Stange, utdannet cand. mag med fagene statsvitenskap og sosiologi, leder i Sp siden 2014, innvalgt på Stortinget siden 2005.

Er deltidsbonde, gikk på Tomb, Normisjon-eiet landbruksskole, har ledet Sp opp til nye høyder, målt i oppslutning, huskes for å ha bydd opp Michelle Obama til dans fest på Nobelfesten.


Kommunalminister Bjørn Arild Gram (49)

Fra Steinkjær, utdannet siviløkonom, leder i kommunenes interesseorganisasjon KS.

Har vært varamann på Stortinget, statssekretær i Finansdepartementet, ordfører i Steinkjær, er deltidsbonde, maktmann i Sp-land, kommer fra maktbastionen Trøndelag.


Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (67)

Fra Andøy, landbruksutdanning fra videregående, administrerende direktør ved Andøya Space.

Regjeringens eldste statsråd, har vært tingmann, leder i Sp, kommunalminister og olje- og energiminister, kommer fra Andøya, som mister militær flyplass med høy aktivitet.


Forsknings- og høyere utdanningsminster Ola Borten Moe (45)

Fra Trondheim, har studert statsvitenskap og historie, er bonde og gründer i oljeselskapet Okea.

Har vært nestleder i Sp, tingmann, olje- og energiminister, er barnebarn av tidligere statsminister Per Borten, driver oljeselskap på norsk sokkel og gård, kåret av Fremtiden i Våre Hender til «Årets etikkversting» i 2011, som statsråd.


Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (28)

Fra Åsnes, utdannet jurist, innvalgt på Stortinget siden 2017.

Regjeringens yngste statsråd, og historiens yngste justisminister, har vært nestleder i Senterungdommen, vant første sesong av NRK-realityserien Anno, deltar i kommende sesong av Kompani Lauritzen på TV2, har på Facebook uttalt at hun er «stolt nordmann», ivrig forsvarer av norsk kjøttmat.


Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (47)

Fra Halden, utdannet statsviter, nestleder i Senterpartiet siden 2014, fylkesråd for klima og miljø i Viken.

Har vært leder i Senterungdommen, politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, statssekretær i Kommunaldepartementet, diplomat i Mosambik, talefør på både spansk og portugisisk, omtalt av Støre som en med «brennende engasjement».

Bilder av ny regjering på Slottsplassen.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (53)

Fra Morvik, utdannet lege, innvalgt på Stortinget siden 2009.

Har vært nestleder i Stortingets helsekomité, kommunelege i Bremanger og Bergen, parlamentarisk nestleder i Sp, har vært sentral i programarbeid senere år – og står støtt i sentrumstradisjonen, internt omtales som sterk allroundpolitiker, får livssynsansvaret i regjeringen.


Landbruks- og matminister Sandra Borch (33)

Fra Lavangen, utdannet jurist, innvalgt på Stortinget i 2017.

Har vært leder i Senterungdommen, markant stemme for partiet i rovdyrdebatt og distriktssaker, svingte seg på parketten i TV2s Skal vi danse.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter