Nyheter

Fem kandidater er foreslått som ny KrF-leder

LEDERVALG: Flere fylkeslag holder sine kandidater hemmelig. Til sammen har valgkomitéen i KrF til nå fått innspill om fem ulike lederkandidater. Ingen av dem har bekreftet at de stiller.

Prosessen for å velge ny KrF-leder er i full gang. Fylkene avholder denne uken møter for å spille inn sin kandidat til valgkomitéen. Tirsdag kveld avgjorde Rogaland KrF at de stiller seg bak Olaug Bollestads kandidatur, mens Agder KrF foretrekker Dag Inge Ulstein som ny leder.

Alle fylkeslagene skal ha to høringsrunder. Fristen for å spille inn en endelig kandidat er satt til 22. oktober.

I realiteten er det snakk om et valg mellom to kandidater, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein. Ingen av de to har gått offentlig ut og erklært sitt kandidatur. Bollestad har i kraft av å være fungerende leder, meldt at hun tar de rollene partiet ønsker av henne. Men de to er ikke de eneste kandidatene som er blitt foreslått av fylkeslagene.

Fem kandidater

Trøndelag KrF har spilt inn disse to, men har også bedt valgkomitéen om å vurdere Øyvind Håbrekke, Jorunn Lossius og Hans Olav Syversen i lederrollen.

– Vi har diskutert kandidater både i og utenfor Stortinget, og velger å sende inn flere navn, ettersom dette er første høringsrunde, opplyser fylkesleder Bente Bostad i Trøndelag KrF til Vårt Land. De har et nytt møte 20. oktober. Før den tid skal valgkomitéen ha konkludert.

Debattt om den nye loven om tros- og livssynssamfunn arrangert av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

I Oslo KrF stiller de seg åpne både for Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

– Vi tenker at en leder bør sitte på Stortinget. Oslo KrF ønsker at begge de to stiller seg disponible for valgkomitéen. Så vil vi la partiet ta denne saken bredt frem til neste høringsfrist, opplyser fylkesleder Erik Fjukstad Hansen i Oslo KrF.

Vestfold KrF avholder sitt fylkesmøte i kveld og vil da peke på hvem som er deres kandidat til å bli KrFs neste leder. Det opplyser fylkesleder Bror-Lennart Mentzoni til Vårt Land.

Hemmelighold

Innlandet KrF har sendt inn sitt svar til valgkomiteen etter et første møte, men ønsker ikke å gå offentlig ut med hvem de peker på. De skal ha et nytt møte 20. oktober i forbindelse med en 2. høringsrunde, opplyser fylkesleder Oluf Maurud i Innlandet KrF til Vårt Land.

BLIR NEVNT: KrF-nestleder og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (oppe til venstre) og utviklingsminister Dag Inge Ulstein (oppe til høyre), er favoritter til å bli ny partileder i KrF. Tidligere stortingsrepresentant og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen (nede til venstre) og tidligere stortingsrepresentant og vikarierende barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse, blir nevnt som outsidere.

Også KrF i Viken og i Troms og Finnmark har levert sitt forslag, men ønsker ikke å offentliggjøre innstillingen nå.

– Vi ønsker ikke å legge noen føringer for lokallagene, før de har sagt sitt, sier fylkessekretær Kasy Galgalo i Viken KrF.

---

Ny KrF-leder

  • Etter at Kjell Ingolf Ropstad trakk seg som KrF-leder tidligere denne måneden, skal partiet velge ny leder på et ekstraordinært landsmøte 13. november.
  • Det skal være to høringsrunder i fylkene før valget.
  • Første runde pågår denne uken. Valgkomitéen har satt en frist til 22. oktober for andre høringsrunde.
  • Valgkomitéen ledes av Helga Marie Bjerke, KrFs gruppeleder i Tromsø. Hun har med seg Geirmund Lykke, KrFs gruppeleder i Trondheim som nestleder, Beate Bondevik Lie (Vestland), Reid Ivar B. Dahl (Rogaland), Billy Taranger (Viken) og Victoria Smenes (Møre og Romsdal).

---

Støtte på hjemmebane

Dag Inge Ulstein er lansert fra sitt hjemfylke Møre og Romsdal.

– Et enstemmig fylkesstyre ble enige om å foreslå ham i første høringsrunde. Han har lokal, nasjonal og internasjonal forankring og er en samlende person som vil kunne bidra til å fornye partiet, sier Randi W. Frisvoll, fylkesleder i Møre og Romsdal KrF til Vårt Land.

Fylket han representerer på Stortinget, Vestland, har sitt fylkesstyremøte onsdag kveld. Da vil de avgjøre hvem Vestland nominerer. Nordland KrF avgjør sin innstilling torsdag.

Valgkomitéens leder Helga Marie Bjerke har ikke svart på Vårt Lands henvendelser onsdag.


Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter