Nyheter

Nedtur for kristendemokratene, men Laschet nekter å gi seg

Som leder for Angela Merkels CDU var Armin Laschet (60) en tidlig favoritt til å bli Tysklands neste statsminister. Men flere tabber kostet ham dyrt.

Armin Laschet har fått mye kritikk etter en klossete valgkamp. CDU/CSU gjorde sitt dårligste valg noensinne, men partileder og statsministerkandidat insisterer på at han fortsatt kan bli landets nye statsminister. Foto: Michael Kappeler / DPA via AP / NTB

Veien til regjeringskontorene ble betydelig brattere for Laschet enn hva det lå an til før sommeren, og natt til mandag ble det klart at Laschets kristendemokrater ble slått av sosialdemokratiske SPD.

Nedturen begynte under flommen vest i landet i juli. En alvorstynget president Frank-Walter Steinmeier besøkte delstaten Nordrhein-Westfalen, som Laschet har styrt de siste fire årene. Mens Steinmeier hedret ofrene, fanget kameraene opp en flirende Laschet i bakgrunnen. I tillegg var det mange som gjorde narr av delstatsministeren for å ha valgt pensko når han skulle besøke flomområdene.

I et TV-intervju fikk Laschet spørsmål om hvorvidt regjeringen hadde gjort feil i klimapolitikken. Da han svarte at det ville være feil «å endre politikken basert på bare én dag», var det mange som følte at han tok lett på katastrofen.

Noen uker senere havnet den kristendemokratiske partilederen i hardt vær igjen; denne gangen var temaet Afghanistan. Laschet antydet at «vi må ikke få en gjentakelse av 2015», en referanse til alle flyktningene Tyskland tok inn det året – en avgjørelse han selv hadde støttet.

– Den som sier at 2015 ikke må gjentas, sier: Vi har bare råd til å vise slik menneskelighet én gang, skrev Süddeutsche Zeitung og anklaget Laschet for å flørte med ytre høyre.

Som leder for Angela Merkels parti og med den drevne statslederens støtte lå alt til rette for at Armin Laschet kunne bli Tysklands neste statsminister. Flere tabber og svake målinger gjør det langt mer usikkert om han kan flytte inn på Merkels kontor etter valget i september. Arkivfoto: Martin Meissner / AP / NTB

Full støtte fra Merkel

Tabbene fikk det også ril å murre blant Laschets egne partifeller, men Merkel har ikke veket en tomme når det gjelder støtten til partifellen. Nylig sa hun at hun er «dypt overbevist» om at Laschet er rett mann for jobben, som hun selv har hatt i 16 år.

Heller ikke før valgkampen var veien til toppen enkel for Laschet. Først i april, mindre enn et halvt år før valget, sikret han seg nominasjonen som statsministerkandidat foran CSU-leder Markus Söder fra Bayern. Og sistnevnte er stadig vekk mer populær enn Laschet på målinger.

– Mange har feilberegnet

Samtidig er Laschet kjent for å være utholdende. Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel har han en egen evne til å holde ut til konkurrentene gir seg, en evne som kan komme godt med i kampen om toppjobben.

Han overrasket mange da han gjorde det bedre enn målingene skulle tilsi da han vant valget i Nordrhein-Westfalen i 2017.

– Mange har tydeligvis feilberegnet, var svaret da han i et TV-intervju ble spurt om han ofte ble undervurdert.

Denne gangen greide han imidlertid ikke å bringe kristendemokratene fram til valgseier. I stedet endte det med en oppslutning på 24,1 prosent, nesten 9 prosentpoeng mindre enn CDU/CSU sikret seg for fire år siden. Det er partienes svakeste resultat noensinne.

CDU-leder Armin Laschet (til venstre) var favoritt til å bli Tysklands neste statsminister, men den siste tiden har koalisjonspartner SPD vokst seg like store som storebror CDU, og SPD-leder og finansminister Olaf Scholz (til høyre) er langt mer populær på statsministermålinger. Foto: Marius Becker / DPA / AP / NTB

Født i grenseland

Laschet er født i Aachen, nær grensen til Belgia og Nederland vest i landet. Han er en hengiven katolikk og møtte kona Susanne da de sang i kirkekoret faren hennes ledet. Sammen har de tre barn.

Merkels mulige etterfølger er en stor beundrer av Karl den store, frankerkongen som styrte sitt rike fra nettopp Aachen.

Süddeutsche Zeitung har beskrevet Laschet som «ubesluttsom» og en mann som «noen ganger handler på impuls». Noen mener også han mangler tyngden som trengs i forhandlinger på toppnivå i verden. Nylig ga krisen i Afghanistan ham «den første muligheten til å vise seg som en blivende statsmann», ifølge Die Welt.

– Da var han ikke lenger bare en trivelig fyr fra Rhin-regionen, skrev avisen da Laschet langet ut mot Nato og kalte tilbaketrekkingen fra Afghanistan den største fiaskoen i alliansens historie.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter